Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато поемаме дългове, те трябва да бъдат насочени към създаване на благоприятна среда за икономически растеж"

Доц. Джеймс Йоловски: Генерирането ежегодно на 3% дефицит води до доста скоростно нарастване на дълга

"Вместо да се завърнем към по-традиционната ни и градивна фискална политика, продължаваме да генерираме големи дефицити, но без реформи"

| Интервю
Снимка: БГНЕС-архив

"Вместо да се завърнем към по-традиционната ни и градивна  фискална политика, която сме водили в предишни години, ние продължаваме с лекомислен похват да генерираме големи дефицити, но без да виждаме реформи".

Това обясни пред БНР доц. д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във Фискалния съвет на България, зам. - ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

"Има надценяване на приходите. Прогнозата за икономическо развитие и растеж на БВП е изключително оптимистична. Вече виждаме индикации от Европа и от българската икономика, че вървим към едно забавяне. Ако не изпълним прогнозата за БВП, бихме могли да очакваме по-ниски приходи, които ще доведат до по-висок дефицит"

Към момента все още сме далече от дълговата спирала, но това по никакъв начин не трябва да ни успокоява, обясни експертът. 

"В номинално изражение дългът нараства с високи темпове.  

 В момента той все още е на ниско ниво спрямо средноевропейския. Но е важна и скоростта, с която се повишаваГенерирането ежегодно на 3% дефицит води до доста скоростно нарастване на дълга. Това повишава разходите за лихви. Те доста ще ни тежат в следващите години". 

Когато поемаме такива дългове, те трябва да бъдат насочени към създаване на благоприятна среда за икономически растеж, посочи той. 

"В момента основният двигател на разходите в бюджета са пенсиите. 

Залагаме високи капиталови програми, но те бележат голям процент на неизпълнение". 

Минималната заплата и пенсиите се вдигат, но ако ги вдигаме в номинално изражение, а в същото време има висока инфлация, в реално изражение те ще си останат почти същите и няма да можем да си купим повече, подчерта още Йоловски.

"Това наблюдавахме през последните две години. Когато имаме несъответствие между възнагражденията и производителността на труда, това е много силен проинфлационен импулс". 

Липсва ни и другият производствен фактор – капитал, отбеляза той.

"Не трябва да забравяме инвестициите. Те изостават. 

Оказва се, че не управляваме добре инвестициите сиТрябва да се въведе методика на капиталовото бюджетиране, за да постигнем  по-добро управление на публичните инвестиции и по-високо изпълнение на тези разходи".

Цялото интервю на Снежана Иванова с доц. Джеймс Йоловски може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Карта показва местата на безплатните прегледи за рак на маточната шийка

Интерактивна карта на сайта на здравното министерство показва в кои медицински центрове и болници се провеждат безплатните прегледи за рак на маточната шийка, част от скрининговата кампания на държавата през последните три месеца на годината.  Картата е разграфена по области, а след избор на лечебно заведение желаещите трябва да се обадят и да запишат..

публикувано на 15.10.24 в 01:32

Конкурс в Ямбол за Деня на народните будители

  Конкурс за ученици по случай Деня на народните будители 1 ноември беше обявен от  Регионалния исторически музей в Ямбол.  Темата тази година е „Участието на ямболци в борбите за национално  обединение”.   Конкурсът е в три категории - есе, мултимедийна презентация и рисунка. Могат да участват ученици от две възрастови групи - от пети до седми, и от..

публикувано на 15.10.24 в 01:25
Кирил Маричков

Прощаваме се с Кирил Маричков

Днес се прощаваме с Кирил Маричков. Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената. Опелото ще от 13 часа в столичния храм „Света София“. Кирил Маричков се отиде от този свят 20 дни преди на навърши 80. Често определян като бунтар и лидер, от групата „Фондацията“, с която..

публикувано на 15.10.24 в 00:47
Бенямин Нетаняху

Нетаняху отново призова мисиите на ООН временно да се изтеглят от Ливан

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли обвиненията, че армията на страната му преднамерено е обстрелвала членове на мироопазващите сили на ООН в Ливан и отново призова мисията на световната организация временно да бъде изтеглена от пограничните райони. Нетаняху увери, че израелската армия стреля само срещу терористи от "Хизбулла" и отправи..

публикувано на 14.10.24 в 22:12
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал е убеден, че Путин стои зад отравянето му с "Новичок"

Бившият шпионин Сергей Скрипал е убеден, че руският президент Владимир Путин стои зад план за отравянето му с нервнопаралитичното вещество “Новичок”, стана ясно от дадено показание в навечерието на започващо публично разследване на смъртта на Доун Стърджис, 44-годишна англичанка, случайно попаднала по-късно на изхвърлено шишенце с отровата след..

публикувано на 14.10.24 в 22:05
Върховният представител на ЕС Жозеп Борел по външната политика

Борел: Износът на зърно от Украйна отново е под заплаха

"Износът на зърно от Украйна отново е под заплаха" - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет "Външни работи" в Люксембург. "Само днес няколко чужди кораба са ударени от балистични ракети от Русия, тя напада кораби, които плават по създадените коридори от Одеса в Черно море. Не..

публикувано на 14.10.24 в 21:52
Лоран Винатие

Франция настоява за незабавно освобождаване на осъден в Русия френски гражданин

Министерството на външните работи на Франция настоява за незабавно освобождаване на осъдения днес в Русия на 3 години затвор френски гражданин Лоран Винатие. Два ключови съдебни процеса се проведоха днес в Москва 48-годишният служител на швейцарската неправителствена организация "Център за хуманитарен диалог" е бил арестуван в Москва през юни тази..

публикувано на 14.10.24 в 21:47