Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си: Русия вербува мигранти от границата с Финландия за войната в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Би Би Си съобщи, че разполага с доказателства, че Русия се опитва да вербува чуждестранни мигранти, задържани при неотдавнашна операция по границата с Финландия, за да воюват в Украйна.

Би Би Си споменава за няколко случая, при които чужденци са изпратени спешно във военен лагер на границата с Украйна дни, след като са били задържани за нарушаване на имиграционните закони. Практиката на принуждаване на хора в центровете за задържане преди депортиране да подписват договори за военна служба в Украйна не е нова, но броят им нарасна със засичaнeто на чужденците по 1340-километровата граница на Русия с Финландия, коментира медията. Финландия временно затвори всичките си осем руски гранични пункта, обвинявайки Москва, че насочва мигранти и търсещи убежище там като част от кампания за дестабилизиране, след като правителството в Хелзинки се присъедини към НАТО по-рано тази година. 

Анализът на съдебните заседания в Карелия, един от трите руски региона, граничещи с Финландия, показва, че през последните три седмици 236 души са били арестувани за престой в Русия без валидни визи, предназначени за депортиране. Подобна е картината и в другите два погранични района. Сред явилите се в съда в Карелия е бил и сомалийски мъж на около 40 години, който е арестуван в средата на ноември, осъден да плати 2000 рубли и държан в подготовка за депортиране - стандартна процедура за всеки без подходяща виза. Сомалиецът и още много други, държани в центъра за предварително депортиране в Петрозаводск, столицата на Карелия, са били потърсени от военни представители скоро след ареста им е била предложена "работа за държавата". Обещано им е добро заплащане, медицинско обслужване и разрешение да останат в Русия след изтичане на подписан едногодишен "военен" договор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски: Войната с Русия е в нов етап

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната с Русия е в нов етап, като се очаква зимата да усложни бойните действия. През изминалата нощ руските сили са нанесли над 70 удара срещу Украйна.  Въпреки неуспехите Володимир Зеленски заяви, че..

публикувано на 01.12.23 в 18:18
Руският президент Владимир Путин.

Путин подписа указ за увеличаване на въоръжените сили на Русия със 170 хиляди

Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на максималния брой на военнослужещите в руските въоръжени сили със 170 000 души, съобщиха Кремъл и Министерството на отбраната в петък, предаде Ройтерс. Според документа числеността..

публикувано на 01.12.23 в 22:20

Украйна е започнала разследване за разстрел на пленени от Русия украински войници

Украинските правоохранителни органи са започнали разследване на разстрел на невъоръжени украински войници от руски военнослужещи, предаде Укринформ, като се позова на съобщение на украинската главна прокуратура, публикувано в "Телеграм".  В интернет бе..

публикувано на 03.12.23 в 17:34
Еван Гершкович

Русия няма да освободи двама задържани американски граждани

Съединените щати заявиха, че Русия е отхвърлила ново "съществено" предложение за освобождаване на двама задържани американци, кореспондента на Wall Street Journal Евън Гершкович и бившия морски пехотинец Пол Уилън. Кореспондентът на..

публикувано на 05.12.23 в 20:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за гръмотевични бури в Англия и Уелс

Предупреждения за гръмотевични бури в Англия и Уелс  са издадени за днес от британската метеорологичната служба.  Обявеният жълт код е валиден до 20.00 часа по Гирнуич или 22.00 часа българско време за съботния ден.  На места се очакват внезапни..

публикувано на 18.05.24 в 14:29

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери. През 2019 година с промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда забрана за..

публикувано на 18.05.24 в 14:04

Убитите в Афганистан туристи са били испанци

Трима испански туристи и един афганистанец са убити при въоръжено нападение в Централен Афганистан.  Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани...

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Цветомир Петров

Председателят на СОС с редица въпроси за Симеоновския лифт

В позиция до медиите председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров поставя редица въпроси за неработещия Симеоновски лифт в планината Витоша. "Кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не..

публикувано на 18.05.24 в 13:45

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на ГКПП "Кулата"

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на Граничния пункт "Кулата".  От Агенция "Митници" съобщиха, че нелегалният внос от Гърция към България е бил предотвратен при съвместна акция с Граничната полиция, НАП и ГДБОП.  Задържани са 6,5..

публикувано на 18.05.24 в 13:22
Кириакос Мицотакис

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, ако Скопие не спазва Преспанския договор, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и..

публикувано на 18.05.24 в 13:15

Радев: Неприемливо е продължаването на войната в Украйна

Президентът Румен Радев смята, че не е възможно Русия да бъде победена във войната, която тя води срещу Украйна. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани покрай войната..

публикувано на 18.05.24 в 13:07