Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атидже Алиева-Вели, евродепутат: Новите геномни техники не могат да се определят нито като опасни, нито като безопасни

НПО и експерти се обединиха срещу отпадането на ограниченията за ГМО в ЕС

Светла Николова: Ако отпаднат ограниченията, няма да знаем въобще какво ще се яде

| Интервю
Снимка: БГНЕС

На 11 декември се очаква министрите на земеделието на ЕС да обсъдят постигането на общо съгласие по предложение на ЕК за освобождаване от контрол извън оценките на риска на ново поколение генетично модифицирани организми. На подготвителната среща не беше постигнато необходимото мнозинство, за да се даде зелена светлина на компромисния текст.

От коалиция "За да остане природа в България“ настояват в отворено писмо "българското правителство да не се допуска премахване на регулациите, които защитават европейските граждани от неконтролируемо разпространение на ГМО в природата и храната ни". Позицията им е подкрепена от още редица неправителствени организации и експерти.

"ЕК настоява да бъдат освободени от оценка на риска нови геномни техники от Категория 1. Реално те използват същите технологии и промяна на ДНК", обясни пред БНР д-р Светла Николова, сдружение "Агролинк“

Д-р Николова смята, че зад стремежа за премахване на регулациите стои "същото лоби, което успя да прокара и отхвърлянето на регламента за намаляване на пестицидите". 

"Едни и същи фирми предлагат генетично модифицирани семена и препарати, които се използват за отглеждането им. Обещанието, че ще се намалят пестицидите и ще се подобрят някакви характеристики не се случили. Не са успели в намаляването на глада по света и в увеличаването на добивите. Обратното - добивите намаляват, защото се появяват супер плевели"

Няма да знаем въобще какво ще се яде, предупреди Николова. 

"Досега действащата директива опазваше европейския потребител. А нашият закон за ГМО е най-строгият. Имаме забрана за отглеждане на генно модифицирани култури в България. Всичко подлежи на проверка. Всички имат възможност да разработват нови технологии, но не и да ги прилагат преди да бъдат доказани ползите от тях.

Ако този регламент влезе в сила, няма да има никаква проследяемост. Няма да знаете от чие семе е произведен хляба, който ще купите. Това са унизителни предложения. Страшно е, че един законодател може да ни приеме за толкова немислещи. Много учени се противопоставиха".

Това няма да е от полза дори  и за българските селекционери и учени, обясни тя.

"ГМО винаги е свързано с патенти". 

Нежелание да се подкрепи този регламент ще бъде изразено на протест в неделя пред Министерски съвет. 

"Позицията на Министерски съвет, която е приета в четвърт, е България да се съгласи с този нов регламент. Австрия, Унгария, Хърватия, Румъния ще се противопоставят. Това е първото българско правителство, което ще се съгласи на такъв унизителен и страшен с последиците си регламент".

Атидже Алиева-Вели, член на  Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, обясни в предаването "Хоризонт до обед", че е необходимо първо да дефинираме българския интерес. 

"Това е най-трудната част. Виждаме различни мнения".

Темата за новите геномни техники на ниво ЕС и европейска регулация се разглежда още от 2014 година, обясни тя.

"Има решение на Европейския съд дали новите геномни техники попадат в обхвата на съществуващата регулация, или има нужда от нова регулация.

При оценка на крайния продукт част от получените чрез нови геномни техники не попадат в тази регулация. ЕК предприе стъпки за актуализиране, модернизиране и допълване на законодателството за ГМО.

Когато се прилага такова законодателство трябва да има широк дебат за всяка държава членка, за да бъде формирана националната позиция. Два дни преди Съвета на министрите коментираме темата, не виждам широк обществен дебат.

В момента е ясно, че новите геномни техники не могат да се определят нито като опасни, нито като безопасниВъпросът е с това законодателство да има ясна проследимост на тези продукти, както и безопасност на човешкото здраве и околната среда".

Да се възползваме и от положителната страна на тези продукти, призова Атидже Алиева-Вели.

В Комисията по земеделие имаме становище, което ще изразим по този регламент. Водеща обаче е Комисията по околна среда. Изслушвания и дебати между евродепутати предстоят, посочи евродепутатът.

Цялото интервю на Валерия Николова с д-р Светла Николова и Атидже Алиева-Вели може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Желев, Окръжна прокуратура - Силистра

Повдигнато е обвинение за убийство в силистренското село Зафирово

52-годишен мъж от силистренското село Зафирово е бил убит вчера след спречкване. Мъж е убит след побой За тежкото криминално престъпление има вече задържан – 37-годишне негов съселянин, с обременена съдимост. Смъртта е била причинена след множество удари с тъп предмет по главата. При подаване сигнал до полицията било съобщено, че в..

публикувано на 20.05.24 в 16:42

Близо 1500 детски градини и училища могат да получат средства от МОН по проект "Силен старт"

Близо 1500 детски градини и училища с групи за задължително предучилищно образование са одобрени и могат да получат финансиране за дейности в подкрепа на децата и семействата по проект "Силен старт" на Министерството на образованието и науката. Проектът ще се изпълнява в продължение на 5 години, като през този период във висококачественото..

публикувано на 20.05.24 в 16:28

Плевен чака 1,5 млн. лева от държавата за щетите от пороите

Община Плевен очаква помощ от държавата за справяне с последиците от природното бедствие на 8-и май.  1,5 млн. лева са необходими за спешен ремонт на разрушени улични настилки.  Плевен се възстановява след снощната буря Бурята нанесе щети, засегната настилки и павета, изнесе асфалт, каза Васил Василев, началник отдел в Общината:..

публикувано на 20.05.24 в 16:17

Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите

Парламентарната социална комисия не прие внесения от група депутати проект на решение, с което представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да бъдат задължени да подкрепят увеличаване на пенсиите с 11 процента от 1 юли. Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите  "За" се обявиха шестима от депутатите в комисията,..

публикувано на 20.05.24 в 16:14
Софийския университет „Св. Климент Охридски

Столичните ВУЗ-ове реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест

Столичните висши училища реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест в знак на недоволство от цялостното отношение на държавата към висшето образование. В Софийския университет "Свети Климент Охридски" се провежда редовен учебен процес. Ръководството подкрепя мотивите за протест, но затваряне на университета не е..

публикувано на 20.05.24 в 16:03

Акция срещу купуването на гласове в София

Трима души са задържани в София при полицейска операция срещу купуването на гласове. Акцията е проведена в три столични квартала.  Проверявани са търговски обекти в кварталите "Христо Ботев", "Модерно предградие" и "Филиповци".  Повече информация се очаква, след като приключат действията на разследващите.

публикувано на 20.05.24 в 15:56
Джулиан Асандж

Британски съд разреши на Джулиан Асандж да обжалва екстрадирането си в САЩ

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж ще може да подаде нова жалба срещу екстрадирането му в САЩ, постанови Върховният съд на Обединеното кралство. Джулиан Асандж получи разрешение да обжалва заповедта да бъде изпратен в САЩ, за да бъде съден за изтичане на военни тайни, свързани с войните в Афганистан и Ирак. Решението означава, че Асанж..

публикувано на 20.05.24 в 15:47