Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако Тръмп е кандидат, тогава най-вероятно ще спечелят демократите"

Маргарита Асенова: Колкото повече отслабва Русия, толкова по - злонамерена и решена да създава проблеми в региона на Кавказ ще става

"Армения има исторически шанс да излезе от изолацията, в която беше в продължение на 30 години"

| Интервю
Маргарита Асенова
Снимка: Стопкадър Bloomberg TV
Армения има исторически шанс да излезе от изолацията, в която беше в продължение на 30 години, и да се свърже със страните в региона. Това обясни пред БНР политологът Маргарита Асенова, фондация "Джеймстаун".

Армения и Азербайджан изненандаха с новината, че предпремат конкретни стъпки към изграждане на взаимно доверие за постигне на мир в Южен Кавказ. Русия и Турция реагираха положително – с похвални думи към съюзниците си.

Азербайджан си върна контрола върху спорния регион Нагорни Карабах през септември със светкавична военна операция.

"И двете страни в продължение на 30 години играеха различни роли за различните аудитории, които имаха –  Франция, Америка, Русия. Всеки преследваше своите цели и беше наистина като един театър", обясни в предаването Събота 150 политологът.

Преговорите напредват много по-бързо, отколкото някои анализатори очакват, отбеляза тя.

"Президентът на Азербайджан обяви предварителни избори година и половина преди края на своя мандат. Те ще бъдат на 7 февруари. Това означава, че или ще има подписано споразумуние, или много значителен напредък преди тази дата". 

През последните дни се промениха и внушенията между Азербайджан и САЩ, отбеляза още  Маргарита Асенова

"Азерайджан вече има друго съмочувствие, след като си възстанови територията на Карабах. Те са победител и няма да приемат остри критики от арменското лоби в Америка. Реагираха доста остро и това беше забелязано от Вашингтон. Изводът от срещата между  Джим О’Брайън и президентът Алиев преди два дни е, че ще продължат да вървят напред и каквото се е случило в миналото, ще остане там. Вашингтон си възстанови позицията на безпристрастен фасилитатор". 

Русия отслабва, но все още има много силни позиции в Кавказките страни, обясни експертът.

"Основно в Армения, където има две военни бази. Нейните граничари пазят границите с Турция и Иран. Нямат намерение да изчезнат от региона. Възможно е Русия да направи някоя провокация, за да промени резултата от тези преговори. Колкото повече отслабва Русия, толково по - злонамерена ще става и решена да създава проблеми в региона. Но когато излезе от войната в Украйна, тя ще намери един много различен Южен Кавказ - на страни, които работят една с друга и имат по-голямо самочувствие. Регионът трябва да намери мястото си в глобалната икономика".  

Асенова отбеляза още, че свободни избори в Русия няма. 

"Както и да гласуват хората, победата ще бъде за Владимир Путин. Това не ознава, че той има подкрепата на цялото си население. Хората не смеят да кажат какво мислят и да изразят протест".

Тя коментира възможността Конгресът във Вашингтон да не одобри искания от президента Байдън пакет от продължаване на помощта за Киев.

"Цялата битка не  е дали да се помогне на Украйна, или не. Този пакет съдържа помощ за Украйна и за Израел. Републиканците искат в него да се  включи и пакет, с който да се направи реформа на южната граница. Това е разминаването. Преговорите вървят. Работи се върху компромис. Според мен, Украйна ще получи помощта, която заслужава. За съжаление, има известно забавяне. Всеки иска да спечели точки пред избирателите си по емиграционните въпроси".

Нито един от кандидатите на Републиканската партия няма шанс да спечели срещу Тръмп, прогнозира още експертът.

"Почти сигурно е, че той ще бъде кандидътът на партията. Ако има добър републикански кандидат, почти сигурно е, че следващият президент ще бъде републиканец, ако се яви срещу Джо Байдън. Но ако Тръмп  е кандидат, тогава най-вероятно ще спечелят демократите. Той е фигура, която разделя обществото".

Цялото интервю на Деян Йотов с Маргарита Асенова може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи 43,8% от гласовете. Най-сериозният му опонент - Сюзън Хол от Консервативната партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, предаде БТА. Град Гоце Делчев почете патрона си..

публикувано на 04.05.24 в 18:18

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа.  Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие.  СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня" Въпреки продължаващия конфликт и израелските удари,..

публикувано на 04.05.24 в 18:13
Белгород, 30 декември 2023 г.

Петима пострадали при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия

Петима души пострадаха в следобедните часови при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия. Това написа в социалната платформа "Телеграм" губернаторът на областта Вячеслав Гладков. Той добави, че ранените са откарани в болница, а възникналите в резултат на обстрела пожари са потушени.  Русия отново обстрелва украински градове и..

публикувано на 04.05.24 в 18:08