Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златната акция на държавата в "Лукойл Нефтохим" не гарантира никакъв контрол"

Бойко Ноев: По темата "Лукойл" наблюдаваме подскачащи играчи в НС и пасивност на правителството

"Ако Путин натисне копчето, скоро в България ще има икономическа, а оттам и политическа криза"

| Интервю
Бойко Ноев
Снимка: Савина Спасова

По темата "Лукойл" наблюдаваме подскачащи играчи в парламента и пасивност на правителството.

Това каза пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО. 

"Не може да не се забележи неестествената активност на някои народни представители, които очевидно представляват други, невидими за простото око интереси. Които се опитват да наложат непосилни условия за функционирането на "Лукойл Нефтохим" в този му вид. Те очевидно целят да упражнят натиск върху руските собственици и руските собственици го признават вече със съобщението си, че обмислят продажба. За първи път те казват това нещо от 20 години насам. .... Второто, което се наблюдава, е притеснителната пасивност на правителството да предприеме мерки да не се стигне до криза. Тази пасивност е обяснима в условията на сглобка".

Той подчерта, че въпросът не е дали, а кога и как да спре използването на руски петрол в рафинерията в България.

Според Бойко Ноев една криза около "Лукойл" може да бутне правителството:

"Ако днес Путин, условно казано, натисне копчето, много скоро в България ще има икономическа, а оттам и политическа криза".

По думите му в бъдещото решение за продажбата на рафинерията в Бургас има изключително геополитическо значение:

"Как това ще се случи и кои ще бъдат бъдещите собственици? От това зависи картата на региона. Отношението към собствеността на "Лукойл Нефтохим" ще се проверява по две оси - геополитическа и корупционна. ... По тези две оси ще се проявява отношението към бъдещата собственост и по отношенията на това как се случва ще съдим кой от играчите на българската политическа сцена къде е позициониран".

Златната акция на държавата в "Лукойл Нефтохим" не гарантира никакъв контрол, изтъкна Ноев.

"Въпросът за прехвърлянето на активите на "Лукойл" в Бургас трябва да е прозрачно и пред очите на обществото. Това може да стане само и единствено в парламента. Моето предложение е в закона, който предстои да бъде приет тези дни за дерогацията, да бъде включен член, че на Министерския съвет се възлага незабавно, в срок до една седмица, да въведе или да предложи на НС пакет от мерки, които да гарантират правото на България да одобрява или да забранява прехвърлянето на активи на "Лукойл"-България на други юридически и физически лица, при необходимост да придобие възмездно тези активи след провеждане на съответните преговори. Т.е. когато "Лукойл" каже, че ще продава, България да има първата опция да го купи, първо на нея да се предложи и след това на други купувачи".

Интервюто на Диана Янкулова с Бойко Ноев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент е готов да обсъди изпращането на зенитно-ракетен комплекс Patriot в Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис заяви във вторник, че е готов да обсъди изпращането на зенитен ракетен комплекс Patriot в Украйна, след като Германия призова страните членки на Европейския съюз и НАТО да укрепят противовъздушната отбрана на Украйна, съобщава Ройтерс. "През последните няколко седмици имаше дискусии за това кой може..

публикувано на 07.05.24 в 23:20
Атанас Янев, бивш кмет на Дупница

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение

Бившият кмет на Дупница инж. Атанас Янев в мандата 2007 до 2011 г., считан тогава за фаворит на братя Галеви, осъди Софийска районна прокуратура на 28 хил. лв. обезщетение. Искът на Янев е бил за 120 хил. лв. обезщетение на   нанесени му морални вреди. Съдебното производство срещу Янев, по което е оправдан окончателно, е продължило 12..

публикувано на 07.05.24 в 22:20

31 политически формации регистрираха листите си в Благоевград за изборите за НС

31 политически формации регистрираха листите   си за участие в предсрочните парламентарни избори в  Благоевград, като повече от половината го направиха в последния ден. Истинска лидерска битка се очаква  в Пиринско. Само две политически формации регистрираха пълни листи от 22-ма кандидати за парламентарния вот на 9 юни в първи..

публикувано на 07.05.24 в 21:47
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на пресконференция в Бейрут, когато делегация на групировката пристигна в Кайро от Доха, за да продължи..

публикувано на 07.05.24 в 21:36
Сторми Даниълс дава показания в съда в Манхатън

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс, за да не огласява сексуалната връзка помежду им. Бившият президент отрича да е имало изобщо такава..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг". Според източник на агенция Ройтерс пратките са задържани поне от две седмици. Това..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим човешки. Във времето на противопоставяне, от което хората се умориха наистина, да се опитаме тази,..

публикувано на 07.05.24 в 20:23