Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кипър субсидира студентски жилища в историческата част на Никозия

Сгради в централната част на Никозия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Субсидии за близо 15 млн. евро предоставя правителството на Кипър за изграждане на студентски жилища в историческата стара част на Никозия. Кандидатстването за безвъзмездните средства по новия план започва и ще продължи до края на месеца, обявиха от вътрешното министерство. 

Безвъзмездно ще бъдат финансирани физически и юридически лица, собственици или наематели на имоти в старата част на столицата. Помощта се предоставя за обновяването на техните сгради и превръщането им в жилища или стаи за студенти. Целта на проекта е социалното и икономическото възстановяване на района чрез привличането на млади хора и осигуряването на жилища за тях на достъпни цени и наеми, казаха от вътрешното министерство.

Субсидията ще покрива 75% от допустимите разходи за преустройството на имотите. Общата сума от 15 млн. евро е включена в националния План за възстановяване и устойчивост.

Финансираният от ЕС проект е част от мащабната правителствена програма за съживяване и развитие на историческия център на Никозия като модерен район за живеене и бизнес. В Стара Никозия вече действат планове за субсидиране на бизнес дейности с общ бюджет от 10 млн. евро, жилищен план на стойност 5 млн. евро, както и цифровизация на архитектурното наследство, посочиха от вътрешното министерство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър въвеждат академично обучение за сомелиери

В Кипър за първи път се въвежда академично обучение за сомелиери чрез партньорство между университет и селска община. Повече от 22 млн. евро, осигурени от европейски фондове, ще получи лозаро-винарският сектор в страната. Кипърският технологичен..

публикувано на 26.11.23 в 16:35

Кипър ще наблюдава реализацията на завършилите висше образование

В Кипър започва проект за наблюдение на реализацията на завършилите висше образование на трудовия пазар, който се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост. Млади специалисти и работодатели ще могат да се срещнат на провеждащия се днес и утре в..

публикувано на 30.11.23 в 04:31
Новият правителствен план „Ипотека срещу наем“ цели да спаси имотите на длъжниците.

Кипър със спасителна програма за хората с проблеми с ипотеките

В Кипър от днес започва да се изпълнява новият правителствен план „Ипотека срещу наем“. Целта му е да защити хора от уязвимите социални групи, които не могат да изплащат заема си, обезпечен с основното им жилище, и са изложени на риск да го..

публикувано на 04.12.23 в 02:45
Архив: Кипър

Кипър подобрява водоснабдяването с инвестиции и много проекти

Кипър ще инвестира 230 млн. евро от европейски и национални фондове, за да подобри водоснабдяването в страната и да насърчи използването на рециклирана вода. Това предвижда приетият от правителството План за управление на речните басейни...

публикувано на 07.12.23 в 02:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет..

публикувано на 26.07.24 в 19:40