Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не бива да се съгласяваме за нас да се измислят специални правила"

Светослав Терзиев: Австрия поставя условия за Шенген, които съдържат много неприятни неща за България

"Управляващите трябва да поискат разяснение какво има предвид Виена"

| Интервю
Светослав Терзиев
Снимка: Константин Мравов

В условията, които Австрия поставя, се съдържат много неприятни неща за България.

С тази констатация започна коментара си пред БНР журналистът от "Сега" Светослав Терзиев и уточни:

"Не става дума само, че е ограничен свободният достъп, както е било и досега, защото се вдигат ограниченията само на летищата. Големият проблем е свързан с извънредните условия, които се поставят за България. В тях има две опасности. Първата е искането за засилване на контрола по границата между България и Румъния. Ако трябва да се засили контролът, това не става дума да е по ГКПП-тата, а там, където мигрантите търсят пробиви. Би било много зле, ако това означава издигане на гранична ограда като с Турция по сухопътната граница с Румъния. Това ще означава България да се изолира, а да се даде възможност на Румъния да се сближи с Шенгенските държави". 

Журналистът изтъкна като втори риск приемането на условието да "изпомпаме от Австрия нелегални мигранти" и посочи, че подобно нещо е приела Албания спрямо Италия:

"Това я прави нещо като утайник за нежелани мигранти, което е абсурдно ние да приемем като държава от ЕС".  

Българската държава трябва да поиска разяснение какво имат предвид австрийците, а не да го тълкува сама, категорично подчерта Терзиев:

"Ние нито ще го приемем, нито ще го отхвърлим. Просто ще искаме информация в какво се състои тяхната инициатива. Това може да стане още днес на срещата на вътрешните министри в Словения. Очаквам там да се получи някакво изясняване".

От нас се иска нещо, което не е искано от други държави и ние не бива да се съгласяваме за нас да се измислят специални правила, заяви журналистът.

Според Светослав Терзиев Румъния е доволна от условията на Австрия, защото, ако започне връщане на нежелани мигранти, те ще се върнат в България, а няма да останат в северната ни съседка:

"Румъния това не я засяга толкова много. Тя може и да засили контрола по границата с България. Притесненията, които засягат България, Румъния не я вълнуват чак толкова и тя гледа евентуалните ползи".

Той смята, че поради напредналостта на Букурещ, тъй като срещу тях няма възражения от Нидерландия, а срещу България те остават, румънското правителство може да прецени, че няма нужда да се чувства чак толкова обвързана с България, която изостава, и да направят крачка напред.

"Главният трафик е по суша. Проверките и контролът по сухопътните граници и по вода ще продължат", обясни още журналистът.

Интервюто на Людмила Железова със Светослав Терзиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 4 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за събиране на кворум се регистрираха само 117 народни представители. Час и половина отнеха усилията..

публикувано на 21.05.24 в 21:06

Парламентът отново не успя да започне второто си извънредно заседание

И вторият опит за започване на свиканото за тази вечер извънредно заседание се оказа неуспешен. Парламентът не успя да събере кворум, след като се регистрираха само 117 депутати. За да бъде открито заседанието, са необходими 121 гласа. Последният трети опит за събиране на кворум е насрочен за 20:45 часа. Второто за деня извънредно заседание е с..

публикувано на 21.05.24 в 20:36
Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Раздаването на храна в Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност

Раздаването на храна в палестинския град Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност, обявиха от Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). . Доставката на медикаменти е спряла още преди 10 дни, поради прекъсването на трафика през пропускателните пунктове откъм Египет и Израел. Към днешна дата работят само 7 от общо 24..

публикувано на 21.05.24 в 20:15

Разрушен е последният руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети

От украинската армия съобщиха, че при операция през почивните дни са разрушили последния руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети, предаде Ройтерс.  По последна информация на генералния щаб на украинската армия става дума за ракетния кораб "Циклон" от проекта 22800, който бил базиран в Севастопол.  Плавателният съд е бил поразен през нощта на 19 май...

публикувано на 21.05.24 в 20:09

Парламентът не събра кворум за второто за деня извънредно заседание

Народното събрание не успя да събере кворум, за да даде старт на второто за деня извънредно заседание. Регистрираха се 111 народни представители. Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес Председателстващата заседанието Росица Кирова даде почивка и насрочи  заседанието да продължи в 20:15 часа.  Кирова запозна народните..

публикувано на 21.05.24 в 19:59

Пореден протест срещу новата организация на движението в центъра на столицата

И тази вечер жители на центъра на София се събраха на протест, заради наложената от столична община нова организация на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". По късно ще бъде блокирано движението по бул. "Патриарх Евтимий", като ще се пропускат само автомобили на градския транспорт и линейките.  Венцислав Банчев,..

публикувано на 21.05.24 в 19:31
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Не се очакваше престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел да бъдат сложени на едно ниво

Не се очакваше на едно ниво да бъдат сложени престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел. Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков във връзка с  поисканите от главния прокурор на Международния наказателен съд заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и..

публикувано на 21.05.24 в 19:26