Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак упрекна посланика на Израел във Великобритания

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак влезе в публичен спор с посланика на Израел в Обединеното кралство Ципи Хотовли заради нейното противопоставяне на създаването на независима палестинска държава. Риши Сунак заяви, че не е съгласен с коментарите, направени по-рано от Ципи Хотовли, тъй като той подкрепя решението на конфликта в Газа чрез създаване на две държави. 

Вестник "Дейли телеграф" коментира, че казаното от Сунак е рядък публичен упрек към Тел Авив и отразява нарастващата загриженост на западните столици за високия брой на цивилните жертви. 

Ципи Хотовли бе попитана в интервю за "Скай нюз" дали Израел все още подкрепя идеята за независима палестинска държава и нейният отговор бе: "Абсолютно не. Израел знае днес и светът трябва да знае сега, че палестинците никога не са искали да имат държава до Израел". 

По време на посещение в училище в Северен Лондон Риши Сунак заяви за медиите, че не е съгласен с казаното. "Нашата дългогодишна позиция остава, че решението с две държави е правилният изход от кризата". Премиерът допълни, че никой не иска този конфликт да продължи за миг по-дълго, отколкото е необходимо, и британците ще продължават да подкрепят призивите за трайно прекратяване на огъня, при което заложниците да бъдат освободени, повече помощ да влезе в Газа и да се прекрати изстрелването на ракети към Израел. Сунак отново посочи, че Израел има право се защити след ужасяващата терористична атака на "Хамас", но е казал лично на израелския премиер Нетаняху миналата седмица, че трябва да вземе всички предпазни мерки, за да се защити живота на невинните граждани. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дим се издига след израелски въздушен удар в Ивицата Газа, 11 ноември 2023 г.

Израел не обмисля спиране на огъня в Газа

В Израел днес и утре ще бъде съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. От ООН отново подчертаха, че хуманитарната ситуация в Ивицата Газа е катастрофална. Според палестинската страна при израелската операция срещу "Хамас"..

публикувано на 14.12.23 в 08:08
Изглед на разрушени сгради след въздушен удар от израелските сили в северната част на ивицата Газа, както се вижда от Сдерот, Израел, 10 декември 2023 г.

Представители на Катар, Египет, Израел и САЩ разговарят за примирие в Ивицата Газа

Високопоставен представител на "Хамас" заяви, че се водят "сериозни разговори за примирие" в Ивицата Газа, предаде ДПА. По думите на представителя на "Хамас" няма да има размяна на заложници и затворници, докато не влезе в сила примирие. В разговорите..

публикувано на 14.12.23 в 22:16
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Войната срещу "Хамас" ще се води до пълна победа

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че войната срещу "Хамас" ще се води до пълна победа.  Изявлението бе направено пред пристигналия на посещение в страната съветник на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. По думите на..

публикувано на 14.12.23 в 22:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Швейцарският изпълнител Немо

Изпълнители се готвят за втория полуфинал на "Евровизия"

Фаворити на букмейкърите за победители на 68-ото издание на "Евровизия" се готвят за втория полуфинал на песенния конкурс в четвъртък. Сред тях са швейцарският изпълнител Немо, италианската звезда от платформата ТикТок Анджелина Манго и Йост Клайн от..

публикувано на 09.05.24 в 10:06

Най-голямата частна пенсионноосигурителна компания увеличава с процент всички плащания

Най-голямата частна пенсионноосигурителна компания у нас отчита, че за трета поредна година увеличава всички пожизнени и разсрочени пенсионни плащания на своите клиенти, и то с процент по-висок от годишната инфлация. От началото на следващата..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Дейвид Камерън

Камерън: Западът не е научил урока си от руската инвазия в Украйна

Западът не си научи урока от руската инвазия в Украйна, че авторитарните противници могат само да бъдат стимулирани, ако западните съюзници покажат колебание или предпазливост, смята британският външен министър Дейвид Камерън, който отбелязва шест..

публикувано на 09.05.24 в 09:35

1 196 806 души е населението на София, повече хора в още 46 града на страната

46 от всички 257 града в страната са увеличили населението си миналата година, пет от тях са областни центрове. Това показват на данните на текущата демографска статистика на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2023 г., сравнени с..

публикувано на 09.05.24 в 09:33

ЦИК одобри смяна в листата на ПП-ДБ при кандидатите за Европарламента

Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри промяна в листата на коалиция ПП-ДБ за участие в изборите за членове на Европейския парламент. След като Комисията отказа да регистрира Ива Богданова Руйчева като кандидат под № 9, тя е заменена в..

публикувано на 09.05.24 в 09:30

Розоберът подрани. Реколтата е добра

" Кампанията започна месец по-рано . Това е особеното тази година. Засега нещата вървят добре като качество на цвета, като количество . Но никой не си спомня през април да е започвал розобер." Това обясни пред БНР Веселина Ралчева,..

публикувано на 09.05.24 в 09:09

Деян Йованов: Не бива да бъдем прекалени песимисти за българо-македонските отношения

Загубилите изборите в Северна Македония – СДСМ, преживяват може би най-голямото си поражение в най-новата история. Най-вероятно остават на трето място. Ако няма спешни промени, СДСМ може да доживее съдбата на гръцкия ПАСОК. От друга страна,..

публикувано на 09.05.24 в 08:54