Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Айриш екзаминър" за кораба "Верила" и "наводняването" на Европа с кокаин

Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

Разследващите заловената пратка от повече от 300 килограма кокаин (500 кг според българското МВР – б.р.) на борда на българския кораб "Верила" в ирландското пристанище Фойнс, смятат, че това е само част от така нареченото от тях "бомбардиране на Европа с наркотици".

Вестник "Айриш екзаминър" цитира следователите, които  смятат, че конфискуваните стотици килограми кокаин в пристанището Фойнс, близо до Лимерик, е трябвало да бъде разпределени в цялата страна и че зад това стои една конкретна наркобанда, а не мрежа от групи. Те смятат, че освен прочутия картел Кинахан, има още няколко ирландски наркодилъри, които отделно от него са изградили контакти в Южна Америка и имат способността и възможностите да разпространяват толкова голямо количество кокаин. Екипажът на борда на кораба за насипни товари в момента се разпитва  от ирландската полиция и служителите очакват този процес, който включва проверката на комуникациите от персонала чрез мобилни телефони и други електронни устройства, да помогне за разкриване кой е бил в контакт с бандата, която е трябвало да прибере наркотиците.

Предполага се, че наркотикът е с бразилски произход, ето защо маршрутът на кораба, който идва от Канада, а не от южноамериканска страна, е описан като "необичаен" и може би показва усилието на картела да намали рисковия си профил пред митническите власти и да избегне проверките.

Бързите действията на митническите служители в пристанището Фойнс бяха похвалени от ирландските властите. Корабът "Верила", плаващ под малтийски флаг, по принцип акостира в пристанището за разтоварване на напълно законен товар от зърно. Изглежда, че е имал планирани допълнителни спирки, вероятно в още две ирландски пристанища Корк и Уотърфорд.

Това става след рекордно задържаните повече от 2000 килограма кокаин през септември на подобен кораб за насипни товари и разследващите смятат, че това е част от така нареченото от тях  "бомбардиране на Европа с кокаин" . Те смятат също, че "наводняването на Европа с наркотици ще продължава, защото бизнес моделът на картелите е да се вкарват големи количества по всички възможни маршрути, тъй като цената на кокаина не се покачва, дори при огромните конфискувани количества".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резултатите от изпитите на десетокласниците ще бъдат обявени до 28 юни

Над 50 000 десетокласници се явиха на национално външно оценяване по математика.  Изпитът се проведе в над 1000 училища в страната. Изпитът започна в 8.00 часа и продължи 90 минути. Тестът съдържаше 17 задачи, както миналата година. 15 от тях бяха с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор.  След края на препитването десетокласник от..

публикувано на 12.06.24 в 11:55
Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.

Украйна планира рекорден внос на електроенергия

Украйна планира рекорден внос на електроенергия заради съществените щети, които е нанесла Русия по енергийната инфраструктура. Това обяви украинското енергийно министерство. В рамките на конференцията за възстановяване на Украйна, която се провежда в Берлин, българският служебен министър-председател Димитър Главчев обяви вчера, че София ще..

публикувано на 12.06.24 в 11:48
полк. Николай Марков

БОЕЦ сигнализира ДАНС за "шпионаж в полза на Русия" от страна на полк. Марков от "Величие"

Гражданско движение "БОЕЦ" внесе до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) сигнал за действия на представящия се за полковник Николай Георгиев Марков, който е бивш служител на НСО и бе избран за депутат от ПП "Величие", съобщиха от БОЕЦ. Николай Марков: Не сме аналог на "Възраждане". Обърнахме се към негласуващите В сигнала се казва:..

публикувано на 12.06.24 в 11:42
Росина Петрова

Редакторът в БНР Росина Петрова роди момче

Тази нощ се роди Давид, първородният син на редактора в БНР Росина Петрова и Ивайло Даргов.  Момченцето е с перфектни размери- висок е 48 см и тежи 3 кг и 100.  Щастливите родители благодарят на екипа на Първа АГ болница "Света София" и на д-р Рени Ковачева, а екипът на БНР пожелава на цялото семейство здраве и радост и само добри новини...

публикувано на 12.06.24 в 11:28
Деян Колев

Деян Колев: Партиите не са спрели да търсят купуване на гласове

" Избирателната активност наистина беше много ниска . Такава беше и на някои от предходните избори. Това е очевидна тенденция на национално ниво. Има я и в ромските квартали – тази умора от изборите, тази умора от това, че хората не виждат някаква реална алтернатива, не виждат кандидати, които поставят техните искания". Това заяви пред БНР..

публикувано на 12.06.24 в 11:23
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Ако се направи правителство, логично е да е с мандата на ГЕРБ

Липсата на ясна политическа отговорност за управлението на страната отблъсна голяма част от хората, които биха отишли да гласуват. Това обясни пред БНР  проф. Милена Стефанова, преподавател в СУ "Климент Охридски". "Една част остана вкъщи, а друга започна да търси алтернативи – нещо като своеобразен наказателен вот".   Крайно време..

публикувано на 12.06.24 в 10:58
Делян Пеевски, председател на ДПС

Пеевски зове "евроатлантическите лидери" на разговор за бъдещето на България

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова всички "евроатлантически лидери да започнем разговор за бъдещето на България. Държавата трябва да има стабилно правителство". Според Пеевски предсрочните парламентарни избори са показали ясно волята на българските граждани.  "Сега е време за поемане на отговорност към тях. Трябва да има редовно..

публикувано на 12.06.24 в 10:54