Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в Силистра прегласуваха решението си за вятърен парк

Общинските съветници в Силистра прегласуваха решението си, въпреки че бе върнато от областния управител.
Снимка: Незабравка Кирова

Общинските съветници в Силистра прегласуваха свое решение, свързано с бъдеща инвестиция за изграждане на вятърен парк в района на общината, въпреки че бе върнато от областния управител на Силистра.

Мотивите според мнозина са формални макар все още да има резерви у някои за влиянието върху природата. А става въпрос за изграждането на 43 ветрогенератора, две подстанции и съпътстващата ги техническа инфраструктура.

Мотивите са, че не е направено допитване до кметовете на населените места, в чиито землища ще бъде разположен вятърният парк, евентуално. Също така, в заповедта за упълномощаване на зам.-кмета инж. Тихомир Борачев от кмета на Силистра в предходния мандат не било упоменато, че може да разписва документи по Закона за устройство на територията, макар същата тази заповед да е със силата на генерално пълномощно. Посочените от областния управител причини са фиктивни, коментира общинският съветник Георги Гайдаров.

Преди да се премине към прегласуване, общинският съветник от СДС Красимир Димитров поиска отлагане на докладната.

Всъщност, решението на тази докладна не дава разрешение за строеж на инвеститора, а става въпрос за промяна в ОУП, отговори Георги Гайдаров от местната коалиция "Алтернативата на гражданите". Нещо, което се обсъжда в публичното пространство в продължение на три заседания на местния парламент, като началото бе дадено на последната сесия, на предишните общински съветници още през септември.

Промяната в ОУП не притеснява кметовете на някои от селата Айдемир, Бабук и Майор Ценович, каза още Гайдаров.

Искането за разяснителна кампания се подкрепя от съветниците на "Възраждане", чийто глас днес бе "въздържал се", защото притесненията на хората са големи, заявиха Свилен Димитров  и Марин Николов, и те трябва да знаят какви са плюсовете и минусите. Опасенията са свързани най-вече с екологията, казаха те.

Според директора на РИОСВ – Русе Цонка Христова вятърните паркове нямат вредни влияния върху природата. Тя сподели впечатленията си от наблюдения в Австрия, на границата с Унгария, където имало най-много ветрогенератори на човек от населението.

За ползата от наличието на подобна инвестиция в района на Силистра мнение изрази и Филип Георгиев, представител на инвеститора.

Ако същинското инвестиционно намерение премине през всички разрешителни режими на институциите, ще минат от 3 до 5 години. 

Повече подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изпълнителният директор на Broadcom Хок Тан, който е първи според проучването на AП за заплащането на изпълнителните директори с около 162 милиона долара през 2023 г.

Колко са получили през 2023-та изпълнителните директори на водещите 500 компании в света

Изпълнителните директори на водещите 500 компании в света са получили 196 пъти повече спрямо работниците в същите компании, пише Асошиейтед прес, като се позовава на данни, предоставени от компания за информационни услуги. Миналата година разликата е била 185 пъти.  С 13 процента са се покачил компенсациите за изпълнителните директори през миналата..

публикувано на 04.06.24 в 18:57

Градушка удари Габрово, Севлиево и околните села

Градушка удари Габрово, Севлиево и селата в района. Както в късния следобед вчера, така и днес се изля силен дъжд, придружен с гръмотевици. На места ледените късове са големи колкото череши, свидетелстват жители на севлиевски села. 

публикувано на 04.06.24 в 18:55
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) се срещна с генералния директор на Международната организация на труда (МОТ) Жилбер Хоунгбо

Социалният министър очаква безработицата да спадне до 4%

През тази година се очаква нивото на безработица в България да намалее до 4 процента, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 77 на сто. Това е посочил служебният социален министър Ивайло Иванов при разговора си с директора на Международната организация на труда Жилбер Хоунгбо в рамките на 112-ата сесия на Международната конференция на..

публикувано на 04.06.24 в 18:51
Брюксел, 4 юни 2024 г.

Земеделски производители протестират в Брюксел срещу политиките в околната среда и земеделието

Земеделски производители от няколко европейски страни пристигнаха с трактори в Брюксел, за да протестират срещу политиките на Европейския съюз в областта на околната среда и земеделието.  Акцията обаче не беше подкрепена от основните земеделски браншови организации в ЕС, които заявиха, че тя не отразява проблемите на техните членове...

публикувано на 04.06.24 в 18:30

Кметът на Босилеград е избран за седми пореден мандат

Владимир Захариев, който е кмет на Босилеград от 2001 година, е избран за седми породен мандат, сочат окончателните резултати от проведените през уикенда местни избори в Сърбия.  За Захариев и оглавяваната от него листа са гласували почти 93% от избирателите. Предстои свикване на общинската скупщина и полагане на клетва на избрания за нов..

публикувано на 04.06.24 в 18:23

Богомил Манчев: Регионът на въглищните централи трябва да бъде обезпечен с перспективни работни места

" Много закъсняхме с популизма си относно въглищната енергетика и не направихме достатъчно необходимо за този регион. Трябва да побързаме, за да може регионът да бъде обезпечен с перспективни работни места за тези хора, а не да им обясняваме, че трябва да копаят въглища до 2100 г. и да няма никакъв проблем. Не, има проблем, когато горим въглища..

публикувано на 04.06.24 в 18:22

Украйна иска още системи Patriot от съюзниците

Русия атакува с крилати ракети град Днипро в Централна Украйна. Местните власти твърдят, че ракетите "Искандер-К" са били прехванати, но фрагменти от тях все пак са поразили жилищен район, предават "Ройтерс" и АФП. Ранени са били осем мирни жители, сред тях едномесечно бебе. Десетки жилища са с избити прозорци и други щети. Късно вчера..

публикувано на 04.06.24 в 17:57