Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългосрочната визия на Асен Василев за публичните финанси остава непокътната, смята икономистът

Михаил Кръстев: Държавата се управлява стабилно в рамките на сглобката. Кой управлява, остава да гадаем

"Дългосрочно ДПС, без да разберем защо, получава това, което иска"

| Интервю
Михаил Кръстев
Снимка: БГНЕС

Финансовата рамка за 2024 г. е продължение на дългосрочната визия на Асен Василев за публичните финанси – бюджети с дефицити, залагане на оптимистични приходни части и доста раздути разходи.

Това заяви в интервю за БНР икономистът Михаил Кръстев, член на Съвета по икономически и публични политики.

Тази визия е непокътната. Друг е въпросът защо сили като ГЕРБ и ДПС, които традиционно изповядват друга визия за управление на публичните финанси, подкрепят напълно визията на Асен Василев и начина, по който е разписан бюджетът, допълни икономистът.

Критиките към този бюджет не са на политическо, а на експертно ниво, уточни той.

"Имаме сблъсък между политическата визия на един човек и подкрепящите го политически сили и мнението на голяма част от експертите, които казват, че публичните финанси продължават да се управляват недалновидно."

Запълването на финансовите дупки става все по-екзотично, отбеляза Кръстев.

"Виждаме повишение на данъчната тежест в много направления. Ефективната отмяна на плоския данък чрез въвеждане на 15% корпоративен данък за големи фирми. Имаме огромна промяна в данъчната система. Видяхме вдигане на данъчната тежест и върху домакинствата, и върху всички бизнеси. С повишаването на максималния осигурителен доход най-продуктивната част на българската икономика страда. Все данъчни повишения, които целят да запълнят дупката в бюджета."

В някои области минималната работна заплата доближава средната, което няма как да се случи чисто икономически, посочи Михаил Кръстев.

Асен Василев винаги е бил силният човек в ПП, коментира той в предаването "Преди всички". По думите му, в по-критични случаи на разглабяне на сглобката винаги се стига до съгласие между него, Пеевски и Борисов, а Кирил Петков и Николай Денков играят ролята на представителни лица.

"Държавата се управлява очевидно стабилно в рамките на тази сглобка, но кой я управлява, остава да гадаем."

След всички години на протести и опити да се изсветли политическата класа обществото заслужава да получи отговори, подчерта Кръстев относно очакванията си за изпълнителната власт в навечерието на ротацията. Той обвърза съгласието по състава на регулаторите със сделка и за членовете на кабинета.

По темата с Делян Пеевски икономистът смята, че "очевидно няма колизия между г-н Доган и г-н Пеевски" и "трябва да знаем каква е причината Мустафа Карадайъ да се оттегли от поста".

"Ролята на ДПС е очевидно стабилизираща", изтъкна Михаил Кръстев.

Част от промените в Конституцията устройват ДПС, каза той относно двойното гражданство. Според него става дума за "нарушаване на националната сигурност на страната чрез промени в Конституцията", като това се случва с голямо евроатлантическо мнозинство.

"Дългосрочно ДПС, без да разберем защо, получава това, което иска. Дългосрочни преимущества, които тази партия получава на драго сърце от нейните партньори. Това е партията жалон, която стабилизира българската политика чрез тези твърди гласове, с които разполага."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписка в подкрепа на осъден лекар започват в две болници

В общинската болница в Дупница и в тази в Гоце Делчев започва подписка в подкрепа на осъдения на 3 години за убийство д-р Николай Карастоянов. Искането е той да е на разположение и да работи по специалността си. Д-р Карастоянов е осъден заедно с брат си Иван и баща си  стоматологът д-р Владимир Карастоянов, за убийството на Николай..

публикувано на 25.06.24 в 10:16

В Мурсалево гледат заедно Европейското благодарение на млад човек, избрал да се върне на село

От началото на Европейското първенство по футбол площадът на село Мурсалево оживява всяка вечер. Пред 8-метровия екран, за да гледат мачовете, се събират не само жители на селото. Станислав Грозданов - млад човек, който се завръща наскоро в дядовата си къща - вярва, че има смисъл от инициативи, които да събират хората в селото и да сплотяват..

публикувано на 25.06.24 в 09:33

Заради частни ВЕЦ-ове ли земеделските производители останаха без вода за напояване

Редуцирани са ни количествата вода за напояване от МОСВ почти наполовина и нямам обяснение на това, след като язовирите са по-пълни от 2020 г. – на 54% са. Това каза в интервю пред БНР директорът на "Напоителни системи" Снежина Динева. Недоволството на земеделските производители заради липса на вода расте и очакват днес проблемът с..

публикувано на 25.06.24 в 09:21
Костадин Костадинов

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС". Това заяви по време на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които..

публикувано на 25.06.24 в 09:12
Петьо Цеков

Петьо Цеков: Сметките сякаш са: "Дайте да намерим 5-6 човека"

"Очаквам, че Борисов ще възложи на някои, примерно на Росен Желязков, да състави правителството. Такова правителство ще бъде написано на хартия, ще бъде предложено за гласуване в парламента, а дали ще мине наистина, зависи не от публичните разговори в момента".  Това каза за БНР Петьо Цеков - журналист и заместник-главен редактор на..

публикувано на 25.06.24 в 09:09

Тежка катастрофа с три жертви край София

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 08:56
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: ЕС е най-големият в света гарант за стабилност, траен мир и благоденствие

Междуправителствените конференции за Молдова и Украйна са отделни, защото всяка държава има свой собствен път и се оценява по собствените си стъпки. Това каза за БНР Зинаида Златанова - бивш ръководител на представителството на ЕК в България Започват междуправителствени консултации ЕС - Украйна и ЕС - Молдова " Процесът на разширяване на ЕС..

публикувано на 25.06.24 в 08:26