Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младшите лекари във Великобритания стачкуват, очакват 35% ръст на заплатите веднага

Болничен персонал по време на почивка в болница St. Thomas в Лондон, 3 януари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Англия тази сутрин започна безпрецедентна 6-дневна стачка на младшите лекари от националното здравеопазване, заради която ще бъдат отменени хиляди прегледи и планирани операции.

Стачката започна в 9:00 сутринта българско време и ако не бъде прекратена, ще приключи на 9 януари по същото време, което ще я направи най-дългата стачка по рода си в националното здравеопазване от неговото основаване преди 75 години.

Трудовият спор е за заплащането, като последната оферта на правителството бе отхвърлена от Британската медицинска асоциация, която е синдикатът, защитаващ правата на младшите лекари.

Тази сутрин от синдиката заявиха, че младшите лекари искат 35-процентво увеличение на заплатите, за да бъде компенсиран спадът в заплащането в реално изражение през последните 15 години.

Нов момент обаче е, че един от ръководителите на стачката заяви, че членовете на синдиката не очакват незабавно увеличение от 35% и са готови да разгледат нови предложения за такова увеличение в период от няколко години.

Той отново изтъкна, че предложеното през декември от властите само 3-процентно увеличение на заплатите в допълнение на вече предложените през лятото 8,8% е неприемливо и на практика е щяло да доведе до намаляване на заплащането тази година.

Британското правителство отказва да преговаря със синдиката, докато тече стачка. От синдиката обаче посочиха, че това е напълно ненужно условие и че няма закон, който да спира министрите да преговарят в стачни условия.

Редица здравни организации призовават двете страни в спора да допуснат посредници за излизане от задънената улица, защото последиците от стачката могат да бъдат катастрофални, особено по време, когато болниците са претоварени с много случаи на сезонни грипове и ковид.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венцислав Велев от Русе със сребърен медал на Международната олимпиада по философия в Хелзинки

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки.  С по-добър резултат от него са само двама ученици - златните медалисти от Германия и Китай.  В олимпиадата участваха над 110 ученици от 52 страни, съобщава Министерството на..

публикувано на 21.05.24 в 17:27
Петър Ганев

Петър Ганев: По-ниската инфлация ще успокои "швейцарското правило" за вдигане на пенсиите

Към момента нивото на инфлацията изглежда добре, трябва да го задържим, за да влезем в критерия за еврозоната. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института по пазарна икономика.  Юлиан Войнов: Ако отчетеният от НСИ спад на инфлацията се задълбочи, през 2025 г. можем да приемем еврото НСИ: Растеж на..

публикувано на 21.05.24 в 17:25
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас

Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас за предстоящите избори.Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Най-много сигнали до момента са получени за Бургас и Варна. "До момента имаме получени общо 62 сигнала за нарушавне на изборния процес, имаме образувани 26 досъдебни производства като в тази цифра не влиза..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Росица Матева

ЦИК създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи

Централната избирателна комисия създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи в районните избирателни комисии и след това при постъпването им за повторна проверка в Комисията.  За целта фирмата "Информационно обслужване" ще осигури повече оператори за обработката за данните от двойният вот на 9-ти юни...

публикувано на 21.05.24 в 17:02

Депутатите приеха оставката на Мария Филипова като зам.-председател на КФН

На днешното си извънредно пленарно заседание депутатите приеха оставката на Мария Филипова -заместник-председател, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност" на Комисията за финансов надзор. Оставката е подадена на 20 май тази година, мотивът - лични причини. На 10 април 2019 година парламентът избра Мария Филипова и Илиана..

публикувано на 21.05.24 в 16:59
Хайнрих XIII Принц Ройс в съдебната зала, 21 май 2024 г.

Започва съдебен процес за опит за държавен преврат в Германия

Най-важният от трите съдебни процеса срещу групата заговорници около Хайнрих XIII принц Ройс започва днес във Франкфурт. Девет души от радикалната групировка "Райхсбюргери" ще отговарят по обвинение в опит за държавен преврат. Най-важният от трите съдебни процеса срещу групата заговорници около принц Хайнрих XIII Ройс започва днес във..

публикувано на 21.05.24 в 16:48

Зрелостници от Ямбол се оплакват от проблеми с матурата по английски език

Зрелостници и от Ямбол подадоха оплаквания в Регионалното управление на образованието за проблеми при полагането и на втория зрелостен изпит.  Учениците се оплакаха, че по английски език записът е бил лош и неразбираем. Днес Георги и Светлан от езиковата гимназия официално входираха сигнали за проблеми с аудиофайл по английски език. „Имаше..

публикувано на 21.05.24 в 16:41