Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "За Земята" предлагат кафяви контейнери за биоотпадъци в София

Снимка: Александра Никова

В София може да има нова криза с отпадъците, предупреди пред БНР Данита Заричинова от природозащитната организация "За земята". Причината е, че е сбъркана цялата система на управление на отпадъците в София, в това число е неефективна и работата на завода за отпадъци.

В столицата дневно се генерират около 100 – 1200 тона боклук дневно, около половината изобщо не влиза за преработка в завода за отпадъци, а се изсипват в местно депо. Заричинова припомни, че от Сдружението отдавна алармирали, че кризата с боклука в столицата може да се повтори и то скоро. 

"Управлението на отпадъците в София е сбъркано още от самото начало. Повечето от тях се изхвърлят смесено в сивия контейнер и после отиват в завода, но отивайки като смесен отпадък е неефективно. Затова трябва да се промени управлението от самото начало – от домакинството", коментира тя.

Убедена е, че трябва се преосмисли цялата работа на завода и как ще се управлява отпадъкът на София от самото начало на веригата, защото както е известно няма да се изгради завод - инсталация за RDF в София, което бе финалната фаза на системата за преработване на отпадъците.

Представителката на "За Земята" препоръчва в краткосрочен план Столична община да създаде система за по-добро събиране, включително на хранителните – биоотпадъци. Още при домакинствата да се разделя отпадъкът и да се хвърля в кафяв контейнер. "Трябва добре да се комуникира с обществото това", каза Заричинова.

Тя допълни, че и другата система за рециклиране все още не работи достатъчно добре, защото няма достатъчно контейнери за разделно събиране. Тя посочи, че има райони в София, където почти липсват и трябва да се затегнат фирмите, които извършват тази дейност в Столична община.

И гражданите трябва да се включат в процеса, защото отговорността за отпадъците е обща. Част от контейнерите биха заели паркоместа пред блоковете, но трябва да се прецени кое е по-важно за нас – да няма криза с боклука и да има по-добро управление, категорична е представителката на природозащитната организация. 

Тя се надява, че много скоро в София и общини в страната ще приемат промяна в такса смет и както е справедливо, ще се плаща на количество отпадъци, а общините, които са направили повече за разделното събиране и да намаляват отпадъците са тези, които най-много искат новата такса да се въведе.

Повече чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър отбелязва 20 години от присъединяването си в ЕС

В Кипър днес се провеждат специална извънредна сесия на парламента и тържествена конференция, посветени на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС. В честванията за юбилея ще се включи президентът Никос Христодулидис, както и представителите на Кипър в Еврокомисията, Европарламента и други европейски институции. "Кипър..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

БАН представя платформата БЕРОН за български езикови ресурси онлайн

БАН представя платформата за български езикови ресурси онлайн – БЕРОН. Платформата има четири основни модула: правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране. Ресурсът съдържа общо около 2 400 000 форми. Като например за произнасяне на думите, което ще става с помощта на изкуствен интелект. Има и информация за омоними и дублети,..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Има ли интересес към имунизиране на бременните срещу коклюш?

Две бременни пациентки на личния лекар и педиатър от София д-р Евгени Крайселски са били ваксинирани срещу коклюш. Той одобрява практиката да има кабинети на РЗИ, в които ще се ваксинират бременни, заради наличността на ваксината. Навсякъде в страната има деца с отложени и непроведени ваксинации . Причините са най-различни, обясни д-р..

публикувано на 10.05.24 в 08:03
Си Цзинпин и Виктор Орбан

Си Цзинпин: Китай и Унгария започват "златно пътешествие"

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Цзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Събрия. Вучич пред Си: Тайван е Китай Си Цзинпин посочи, че отношенията между двете страни са се развили до..

публикувано на 10.05.24 в 08:03

Без инциденти приключиха демонстрациите в Малмьо, израелската изпълнителка - на Финал

Без инциденти приключи късно снощи пропалестинска и произраелска демонстрации, организирани в шведския град Малмьо. Градът беше домакин на втория полуфинал от конкурса "Евровизия", в който имаше израелска изпълнителка. Според организаторите 12 000 души са участвали в пропалестинското шествие с искане Израел да бъде изключен от състезанието,..

публикувано на 10.05.24 в 07:52
Димитър Главчев

Главчев води българската поклонническа делегация в Света гора

Служебният премиер Димитър Главчев ще ръководи традиционната българска поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Великомъченик  Георги Зограф".  Днес и утре в Атон премиерът ще се включи във вечерната и нощната служба, както и в Светата литургия, и в литийното шествие с иконата на светеца. Главчев отказва..

публикувано на 10.05.24 в 07:49

Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети,..

публикувано на 10.05.24 в 07:41