Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с полските държавни медии?

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от първите политически ходове на новото правителство на Доналд Туск в Полша през декември беше да смени ръководствата на трите държавни медии - телевизията, радиото и агенция ПАП. Според множество международни оценки, в последните 8 години те се бяха превърнали в безкритични пропагандни средства на досега управлявалите националконсерватори от "Право и справедливост".

Вече в ролята на опозиция, партията на Ярослав Качински започна протести в защита на свободата на словото, издигнатият от нея президент Анджей Дуда наложи вето върху финансирането на медиите, а за да продължат работа, новата власт обяви трите компании в ликвидация.

Юридическото бъдеще на полските държавни медии е под въпрос, но с по-голяма сила тежат въпросителните дали те могат да са независим глас, а не политически инструмент.

Обществените медии винаги са били малко или много под политически натиск – както преди "Право и справедливост", така и след това, пояснява в интервю за БНР Мира Суховейко - полски журналист от български произход, с опит в държавните медии.

"Право и справедливост" много бързо оказа изключително силен натиск върху журналистите, така че да може да въведе своите наративи, подчерта тя. 

По думите ѝ, "оказа се, че мигрантите трябва да бъдат заплаха за всички, че Тръмп е най-добрият възможен президент, че Брекзит е опция, може би даже атрактивна и за Полша".

В предаването "Събота 150" Суховейко разказа как точно е бил осъществяван натискът върху редакционната политика на държавните медии. В държавните медии е имало хора на ключови позиции, които са имали за цел да преразказват идеите на властимащите, посочи журналистката.

"Радиото и ПАП станаха изключително необективни, но в сравнение с държавната телевизия все пак успяха да запазят някакви стандарти."

Според някои коментатори, полската държавна телевизия от времето на "Право и справедливост" е била сравнима с тази по времето на комунизма, отбеляза още Мира Суховейко. Според нея винаги е "много блазнещо" да повлияеш върху държавната телевизия.

В момента в Полша вилнее груба политическа игра, която е част от кампанията преди местните и европейските избори, обобщи тя.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Благоевград започват честванията за 24 май

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание. То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски.  А в Благоевград днес започват честванията на Деня на българската азбука, просвета и култура - с..

публикувано на 23.05.24 в 08:15

Шествие на абитуриенти в Бургас

Шествие на абитуриенти ще се проведе в Бургас в навечерието на Празника на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Рекорден брой – 2 200 абитуриенти изпраща морския град тази година. Шествието, което ще премине през главните улици на града ще бъде предвождано от Бургаския духов оркестър. 2 200 абитуриенти ще..

публикувано на 23.05.24 в 08:13

Нов опит за старт на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Днес ще бъде направен и втори опит за разпоредително заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека на столичната улица " Цар Шишман". Подсъдим е Петър Тодоров за това, че е причинил смъртта му при евентуален умисъл. Служебен анжимент на адвоката на семейството на детето стана причина за провал на..

публикувано на 23.05.24 в 08:06

Пациенти и болнични директори критикуват новия регламент за ТЕЛК

Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ , заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев,  председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. Членовете на нашето сдружение са категорично против прилагането на това постановление , припомни д-р Тотев относно документа, с който се..

публикувано на 23.05.24 в 07:57

Опасно време: Жълт код за валежи в 13 области у нас

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен за днес в 13 области на страната. Това са областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Смолян, Велико Търново и Стара Загора, както и София-град и София-област. Днес облачността над страната ще бъде предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места,..

публикувано на 23.05.24 в 07:48
Педро Санчес в испанския парламент - Мадрид, 15 ноември 2023

Педро Санчес обявява на коя дата страната му ще признае държавата Палестина

Очаква се днес испанският премиер Педро Санчес да уточни пред парламента на коя дата страната му ще признае държавата Палестина. Това идва, след като Мадрид, Норвегия и Ирладия оповестиха намерението си да признаят съществуването на палестинска държава. Израелското министерство на външните работи обмисля допълнителни дипломатически стъпки срещу трите..

публикувано на 23.05.24 в 07:42
Председателят на СОС Цветомир Петров

СОС заседава извънредно за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра

Две извънредни заседания на Столичния общински съвет свиква днес председателят му Цветомир Петров. Причините - спирането на лифта до Витоша и новата организация на движение в центъра на София, между булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Общинските съветници в София ще изясняват обстоятелствата в периода..

публикувано на 23.05.24 в 07:41