Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лек ръст на новородените в болницата в Монтана. Регионът остава силно обезлюден

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Едва 726 бебета родени миналата година в болницата в Монтана "Д-р Стамен Илиев". Те обаче са 20 повече от предходната година. Лекарите в болницата се радват на този брой, защото другаде в болници от този ранг има по 200-300 раждания, дава пример д-р Захари Николов – началник на родилното отделение, който на този фон определя годината като добра.

Областта има население от 116 000 население по данни на НСИ от края на 2022 г.

За година регионът се е обезлюдил с 6000 души, а в периода 2018-2022 г. са го напуснали 13 500 души.

Снимка: Радио Видин

Голяма част от родилките в областната болница идват от други области – Видинско, Врачанско, Плевенско, дори от Софийско. Болницата разполага с добра неонатология. Рисковите бременности се насочват към Монтана, макар лечебното заведение да няма статут на университетска или междуобластна болница.

12 бебета са проплакали там от началото на годината.

"Нещата трайно са се влошили много назад, демографски не вървят добре. Но от нас каквото зависи, го правим", коментира пред БНР д-р Захари Николов.

Липсата на работни места и на добре платена работа в Монтана и останалите общини карат младите семейства да напускат региона и да търся препитание в големия град, който предлага повече възможности. Демографската криза остава основен проблем за областта

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц.д-р Иван Малкодански-председател на Общинския съвет в Плевен.

Плевен с Обществен съвет за икономическа и инвестиционна политика

В Плевен създават Обществен съвет към Общинския съвет, който ще обсъжда икономическата и инвестиционната политика.  Така плевенчани ще могат пряко да се ангажират с проблемите в общината.  Идеята е на председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански. На последното заседание съветниците я подкрепиха. Подробности чуйте в..

публикувано на 02.05.24 в 16:17
Председателят на парламента на Ливан Набих Бери, президентът на Кипър Никос Христодулидис и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: ЕС предоставя 1 млрд. евро в подкрепа на Ливан

Европейският съюз предоставя в подкрепа на Ливан 1 млрд. евро до 2027 г., обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция в Бейрут с премиера на Ливан Наджиб Микати и президента на Кипър Никос Христодулидис.  Намаляването на миграцията от Ливан, основно на сирийски граждани, към Кипър и Европа чрез..

публикувано на 02.05.24 в 16:07

Кузман Илиев: Ако сега се бях съгласил на офертите от други партии, щях да убия идеята

Българските политици са неморални, но не са глупави. Те знаят, че като отвратиш хората, остават твърдите електорати и може да се купуват гласове. Като видят потенциал успяват да ги раздробят. Това коментира Кузман Илиев, който ще бъде независим кандидат за ЕП, основател на движението „България може“, в интервю пред БНР. „Твърдите..

публикувано на 02.05.24 в 16:00

ГЕРБ издига Томислав Дончев за водач на листата за народни представители от Габровския избирателен район

ГЕРБ издига Томислав Дончев за водач на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ-СДС от Габровския избирателен район. На следващите позиции са представители на всяка от общините в областта. Осмото място в листата се попълва от квотата на СДС. Очаквано начело на листата на ГЕРБ–СДС с кандидати за 50-то НС от Габровския избирателен..

публикувано на 02.05.24 в 15:52
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Русия атакува Украйна през април с над 300 ракети, 300 дрона и над 3200 управляеми бомби

Русия е използвала повече от 300 ракети, около 300 безпилотни самолета тип "Шахед" и над 3200 управляеми бомби при атаките срещу Украйна през април, заяви в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски, съобщава Ройтерс. "За съжаление, много животи бяха отнети при тези въздушни удари. И само силата може да спре този терор – силата на..

публикувано на 02.05.24 в 15:34

Великотърновският митрополит Григорий освети близо 3000 великденски яйца

В катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица" великотърновският митрополит Григорий освети близо 3000 великденски яйца. Те ще бъдат раздадени на миряните на Възкресение Христово, а част от тях ще бъдат дарени на старческите и социалните домове в общината. На Велики четвъртък миряните във Велико Търново се включиха във..

публикувано на 02.05.24 в 15:33
Френският президент Еманюел Макрон

The Economist: Макрон отново допусна възможността западни войски да бъдат изпратени в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон отново допусна възможността западни войски да бъдат изпратени в Украйна. В интервю за британското издание "Икономист" (The Economist) френският президент Еманюел Макрон казва, че въпросът за западни войски в Украйна не бива да се изключва предварително и трябва да бъде зададен, ако Москва пробие фронтовите..

публикувано на 02.05.24 в 15:21