Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антонина Желязкова: В смесените райони се страхуват да не загубят основното, че ДПС е тяхно и пази правата им

"Оглавяването на партията от българин ги притеснява. Биха имали много повече доверие към човек, излъчен от техните среди и от техния етнос"

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

Хората се страхуват да не се размие обликът на ДПС, че е било създадено и трябва да работи за правата на турците и мюсюлманите в България. Едно оглавяване от българин би смутило много хора. 

Това каза пред БНР Антонина Желязкова, директор на фондация "Международен център за малцинствата и културните взаимодействия", която проведе теренно изследване в смесените райони на страната, където има турско малцинство. 

"Хората са раздвоени. Вървят всякакви дебати помежду им. ... Без да се противопоставят на това ДПС да се разширява етнически, те биха искали да не се загуби основното, че това е партия, на която те разчитат, че е тяхна и пази техните права. Имат нужда да се чувстват равнопоставени и да участват във всички елементи на икономическия, социалния и политически живот на България".

По думите ѝ  Делян Пеевски е много по-познат за хората от Западните Родопи, защото там е работил повече, както и че е по-познат в различни общини сред ромите, отколкото сред турците от Източните Родопи:

"Аз не знам дали те изпитват негативизъм към него, или по-скоро не го познават и той е някой си никой за тях. Българското име ги притеснява. Смятат, че ще отнеме част от силата на ДПС, което макар да не е било никога формално етническа партия, все пак общият му облик е на една турска партия и те биха искали това да се запази така. Биха имали много повече доверие към човек, излъчен от техните среди и от техния етнос, отколкото към Делян Пеевски, когато те не познават".

Антонина Желязкова посочи нагласите сред различните възрастови групи в избирателите на ДПС:

"Възрастното поколение е най-негативно настроено, защото те си искат ДПС такова, каквото беше, когато се създаде. ... Средното поколение, което е прагматично и работи извън България, са по-склонни да приемат някакъв човек като Пеевски, който очевидно е прагматик и е делови, който е направил много за районите им. ... Но нещата са различни в различните места в България".

Избирателите на ДПС не могат да се откажат от тази партия, защото искат да имат нещо автентично свое, което им дава сигурност, подчерта Желязкова.

Интервюто на Диана Янкулова с Антонина Желязкова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейските лидери не постигнаха консенсус за висшите постове в ЕС

Извънредната среща на европейските лидери, на която се очакваше да бъде постигнат консенсус за висшите постове в ЕС през следващите 5 години, завърши без резултат. "Вървим в правилната посока, но няма споразумение на този етап", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. В края на следващата седмица трябва да се проведе редовен..

публикувано на 18.06.24 в 03:15

Известен британски актьор пострада след падане от театрална сцена

Известният английски актьор сър Иън Маккелън беше откаран в болница, след като падна от сцената в централен лондонски театър. 85-годишната звезда от „Властелинът на пръстените“ е участвал в бойна сцена по време на продукция по първите две части на Шекспировата пиеса „Хенри Четвърти“. Свидетели разказаха за медиите, че той е загубил равновесие на ръба..

публикувано на 18.06.24 в 02:51

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон обсъдиха служебните министри на туризма и на регионалното развитие Евтим Милошев и Виолета Коритарова. От Министерството на регионалното развитие се изразили готовност за реални действия за облекчаване на летния туристически сезон. Стартът на планирания двугодишен основен ремонт на..

публикувано на 17.06.24 в 23:04
Роберта Мецола

Председателката на ЕП Роберта Мецола е внесла кандидатурата си за втори мандат

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола заяви на влизане на срещата на европейските лидери, че е внесла кандидатурата си за втори мандат начело на парламента. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Запитана дали е възможно председателката на Еврокомисията да бъде гласувана още на учредителното му..

публикувано на 17.06.24 в 22:59

Започва ремонт и модернизация на училище "Неофит Рилски" в луковитското село Дерманци

В обединеното училище " Неофит Рилски" в луковитското село  Дерманци започна основен ремонт и модернизация на сградата и учебната база. Средствата в размер на почти 2,5 милиона лева са осигурени по  Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта на инвестицията е  модернизация на образователната среда и осигуряване на условия за..

публикувано на 17.06.24 в 22:43

В област Монтана откриха жътвената кампания с ритуал по стар български обичай

В област Монтана откриха жътвената кампания - в ъв Вълчедръм това стана с ритуал по стар български обичай. Местни земеделци споделиха, че очакват малко по-слаби добиви пшеница от миналата година. Старт на жътвената кампания в Монтанско Между 500 и 600 килограма средно от декар пшеница и ечемик очакват земеделски производители тази..

публикувано на 17.06.24 в 22:13

Предлагат въвеждането на еднодневна винетка

С промени в  Закона за движение по пътищата се предлага въвеждането на еднодневна винетка. Проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от вносителя - Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Цели се въвеждане на задължително диференциране на пътните такси според екологичните характеристики на превозните средства...

публикувано на 17.06.24 в 21:48