Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глад и болести - в Газа не се живее, а се оцелява

| Интервю
Снимка: Ройтерс

За 99 дни след терористичния погром на Хамас в Южен Израел, при който бяха избити 1200 души, израелските бомби и куршуми в ивицата Газа са отнели живота на близо 24 000 цивилни - по данни на местните здравни власти.

Тази война поставя множество мрачни и трагични рекорди - по брой на убити журналисти и на служители на ООН, по брой на нападения срещу неправителствени организации, болнични заведения, медици.

Според УНИЦЕФ децата сред жертвите на бойните действия са над 5300. А Световната здравна организация пресмята, че през ноември са умирали 160 деца на ден. Много повече ще загинат през следващите месеци, ако нещо не се промени незабавно, писа в края на миналата година във в. "Гардиън" известната американска професорка по глобално публично здравеопазване Деви Сридхар. Позовавайки се на мрачната статистика от други войни, тя предупреждава, че за една година - заради масов глад, недостига на чиста вода и на хуманитарна помощ, срива на здравната система - от иначе предотвратими болести е възможно да умрат една четвърт от жителите на ивицата Газа.

Ройтерс

В Ивицата Газа освен война бушува и глад, който се очаква да доведе до увеличаване на болестите, най-много сред децата, бременните и кърмещите жени и възрастните хора. Според доклад на ООН над половин милион души в ивицата Газа гладуват заради липса на достатъчно хранителни доставки в палестинския анклав от началото на войната между Израел и радикалната групировка Хамас на 7 октомври миналата година. Главният икономист на Световната програма по прехраната към ООН Ариф Хюсейн подчерта: „Този доклад потвърждава най-лошите ни страхове. Всички 2 милиона и 200 000 души там не се хранят достатъчно. Около 577 000, или един на всеки четирима, са в катастрофални нива на глад, което означава на практика, че гладуват.“


Срив на болничната помощ в южната и централната част на Газа вижда Световната здравна организация. Стотици медици и пациенти са напуснали болничните заведения, бягайки от боевете, за да спасят живота си. Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус: „Доставянето на хуманитарна помощ в Газа продължава да е изправено пред непреодолими пречки. Интензивни бомбардировки, ограничения на придвижването, недостиг на горива и прекъсвания в комуникациите не позволяват СЗО и други партньори да достигнат хората в нужда. Доставките, екипът и плановете са където трябва. Това, което липсва, е достъпът.“

Говорителят на СЗО Тарик Яшаревич оценява ситуацията на място по следния начин:

“Здравната обстановка в Газа е букално катастрофална. Там е бедствена зона в хуманитарно отношение. Екипите ни описват ужасяващи сцени, на които стават свидетели в здравните заведения и в Газа като цяло. От 36 болници частично функционират едва 15 и някои от тях - на абсолютния минимум от капацитета си. Всеки ден има ранени при бомбардировките. Нуждаещите се от лекарска помощ се увеличават непрекъснато, а медицинските грижи са все по-недостъпни, защото болниците не разполагат с гориво, лекарства и персонал. Освен това в Газа има 50 000 бременни жени и над 300 000 хронично болни - хора с бъбречна недостатъчност, рак, диабет, хипертония. Те нямат достъп до медицински грижи. В допълнение - принудителната миграция от единия край на ивицата в другия носи огромен риск от разпространение на инфекциозни заболявания.”

Ройтерс

Неизбежна ли е епидемия от инфекциозни заболявания?

“Ивицата Газа е подложена на непрестанни бомбардировки  - ден след ден. Убити са вече 1 процент от населението. Трудно е да си го представим. Както споменах, тъй като хората са принудени постоянно да се местят и да се струпват във все по-малко пространство, подслоните вече са препълнени. Температурите същевременно падат и е ясно, че има риск от разпространение на респираторни вируси. Хората нямат достъп до чиста вода и това повишава риска от преносими по водата болести. Увеличават се случаите на диария. Тъй като хората нямат достъп до хигиенни материали, има вече и регистрирани случаи на кожни болести. Ситуацията, в която са поставени хората в Газа, е наистина невъобразима, както и да се погледне. Да не забравяме и за храната. Там просто няма храна. Съществува реална опасност от масов глад. Така че трябва да бъде прекратен огънят, да спрат бомбардировките и да се гарантира незабавен достъп на СЗО и останалите хуманитарни организации, които да осигурят помощ.”

Ройтерс

Почти 2 милиона души са разселените в Газа, от които около милион и половина се намират в пренаселени лагери. Условията в тях са лоши - по един душ на 4500 души и по една тоалетна за 220 души, оскъдни количества чиста питейна вода. Най-южният град в Газа - Рафах, в момента е по-гъсто населен от Ню Йорк. Кои болести трябва да бъдат внимателно следени?

“Проследяването е много трудно в момента, тъй като системата за наблюдение е нарушена, но чуваме за увеличаване на случаите на диария, краста, въшки, болести на горните дихателни пътища. Изобщо на всичко, което можете да си представите, когато хората са в движение и нямат достъп до основни неща като храна и вода. Това е наистина смъртоносна смесица от глад, липса на чиста вода и бомби. Този смъртоносен коктейл ще донесе още смърт, освен ако незабавно не спрат бойните действия.”

Ройтерс

Каква е вероятността болестите да се разпространят от Газа в Израел и Египет?

“Мисля, че трябва да се съсредоточим върху възстановяването на работата на болниците в Газа и това ще бъде най-добрият начин да се избегне разпространение извън анклава. Здравните работници, които вършат геройска работа в Газа, трябва да получат подкрепата, от която се нуждаят от СЗО и от други организации. За да стане това, е необходим достъп, за да осигурим медикаменти и материали и здравната система там да се захване с всички проблеми, включително с инфекциозните заболявания.”


Световната здравна организация отмени най-малко 6 мисии за доставяне на медицински консумативи в Газа от края на миналата година, тъй като не е получила гаранции за сигурност. Хората, които разчитат на тази помощ, плащат висока цена за забавянето й.

“Призоваваме Израел да осигури гаранции за сигурност за нашите екипи, за да можем да достигнем болниците, които имат отчайваща нужда да им занесем материали. Но те се нуждаят и от горива и от храна. Подготвили сме доставките, но се нуждаем от безопасен достъп, от гаранция, че конвоите ни и нашите служители няма да бъдат нападани. Вече имаше много забавяния и случаи, при които медицински работници бяха задържани на пунктове за проверка. Наистина е трудно да се приеме, че не се разрешава на хуманитарните работници да вършат работата си и да спасяват живота на хората. Здравните работници са истински герои. Ако можем да говорим за герои по време на война, това са медицинските лица. Падат бомби и като всички останали те трябва да търсят безопасно място за семействата си, но много от тях продължават да работят при ужасни обстоятелства. В болниците се подслоняват хиляди хора, има и много пациенти, на които не може да се помогне, но въпреки това здравните работници се опитват да си свършат работата. За съжаление много от тях загинаха. Документирали сме стотици нападения срещу здравни заведения в Газа след ескалацията. Ако бомбардировките в Газа продължат, ще има още повече жертви и ранени. Припомням, че 70 процента от почти 24-те хиляди убити са жени и деца. Тези числа са просто ужасяващи. Продължават ли нападенията, ще продължават и да умират хора, толкова е просто. Затова е необходимо незабавно прекратяване на огъня, в противен случай - най-малкото безопасен достъп за осигуряване на хуманитарна помощ. Бомбите трябва да спрат да падат в Газа. СЗО няма власт да го постигне. Това може да се реши на политическо ниво. Но онези, които имат властта, имат и оръжията. Апелираме към всички, които могат да повлияят за подобно решение - да помогнат за прекратяване на ужасните страдания на хората в Газа.”

Снимки: Ройтерс
По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16