Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прокуратурата се нагажда към новите управляващи, като избягва да нарушава спокойствието на който и да било от тях"

Публикацията на "Bird" за имотна сделка на властта повдига въпроси, адресатите са Асен Василев и Даниел Лорер

Емилия Милчева: Не само те, но и коалиционните им партньори се правят, че няма такова нещо

| Интервю
Емилия Милчева
Снимка: Стопкадър TV1
Разследване на "Бърд" разкри, че дружество, принадлежало на съпредседателя на ПП и настоящ финансов министър Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лева. Малко преди това да се случи то продава имотите си за над 3 милиона лева. Купувач е бизнес дамата Станислава Арнаудова, чието дружество от 2019 година посредничи между държавата и гражданите при закупуването на винетки  и взима 7% комисионна. 
Арнаудова в лично качество придобива и апартамент на депутата от ПП Даниел Лорер, намиращ се на същия адрес. Цената, която Лорер получава, е поне четири по-висока, отколкото тази на придобиване година по-рано.

Пред вестник "Дневник" Лорер обяснява, че е декларирал всичко.

В социалната мрежа Фейсбук Асен Василев също коментира случая и нарече публикуваното "скалъпена история". 

БОЕЦ обаче сезира прокуратурата по темата.

Журналистът Емилия Милчева обясни пред БНР, че публикацията на "Бърд" повдига много въпроси.

Опитвайки се да си изясни казуса, тя се натъква на следното: 

"Една промяна в Закона за обществените поръчки, която засяга именно бизнеса на доставчиците на електронни услуги, които се занимават с пътно таксуване и опита да бъдат вкарани в този закон, се е натъкнал на нежеланието на госпожа Арнаудова, изразено чрез становище до Министерството на финансите. Впоследствие МФ, оглавявано от господин Асен Василев, се е съобразило с това противопоставяне и този текст е отпаднал от закона".

Емилия Милчева обясни в предаването "12+3", че законопроектът е внесен миналото лято.

"И подложен на обществено обсъждане за краткия срок от две седмици. Сделката за продажбата на имотите става през септември", разказа тя.

Тя коментира и тенденцията политици да правят своите коментари през социалните мрежи.

"Това поведение е присъщо не само на българските, тъй като не позволява задаване на въпроси". 

Политиците се правят, че нищо не се е случило, смята още журналистът. 

"Заровили са си главата и ушите в пясъка и чакат да отмине бурята. Малко са се снишили", настоява тя. 

Милчева смята, че със сигурност Виолета Лорер, която е началник на кабинета на Асен Василев и съпруга на Даниел Лорер, е известена какво се случва с движението на този законопроект, защото е изключително важен. 

От 2019 година фирмите, които продават винетки, се избират от управата на Агенция "Пътна инфраструктура".

"Това е един много добър бизнес. Той, освен че трябва да минава през обществени поръчки – нещо, което е нормално госпожа Арнаудова да не иска, изчисленията на таксата трябва да почиват на базата на конкретни измерители, като оперативни разходи на компанията, както и да влязат повече фирми, за да се конкурират в това предлагане". 

Господин Лорер и господин Василев, като публични фигури, са длъжни да отговорят на възникналите въпроси, заяви Милчева.

"В противен случай съмненията остават. Те са длъжни да ги разсеят. Дължат отговор защо е отпаднало от Закона за обществените поръчки вкарването на фирмите на електронните доставчици за пътни услуги.  

Ако имахме работеща Антикорупционната комисия, а ние нямаме такава, тя е приспана, защото не е избрано нейно ръководство, би трябвало да провери доходите на тези хора за няколко години назад. 

Да се направи проверка, за да се види произхода на средствата, с които са купени тези имоти.

Не само те, но и коалиционните им партньори се правят, че няма такова нещо". 

Моите очаквания към прокуратурата са изключително занижени, отбеляза още Емилия Милчева. 

"Прокуратурата е длъжна да провери фактите и да каже дали ще има разследване. Към момента действията на господин Сарафов показват, че той се готви за поста на главен прокурор в новия му вид. 

Прокуратурата се нагажда към новите управляващи, като избягва да нарушава спокойствието на който и да било то тях", смята журналистът. 

Милчева обясни, че се наблюдава високомерно поведение на много от пресцентровете.

"Това ни затруднява да си вършим съвестно и почтено работата – да служим на интересите на обществото. Сега виждаме това безкрайно високомерно поведение в коалицията. Господин Василев в последните месеци набра една много голяма тежест и определено е силният човек и политик, но подобно поведение не работи в негова полза", настоя тя. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Емилия Милчева може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43