Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание избира своите двама представители в Конституционния съд

Борислав Белазелков
Снимка: БГНЕС

Очаква се още утре Народното събрание да избере своите двама представители в Конституционния съд.
Днес близо пет часа продължи изслушването на тримата кандидати - това са  депутатите Десислава Атанасова (от ГЕРБ-СДС) и Цвета Рангелова (от "Възраждане"), както и бившият съдия Борислав Белазелков, номиниран  от "Продължаваме промяната - Демократична България".
Борислав Белазелков и Десислава Атанасова са с номинации с подписите на лидерите на формациите от така нареченото конституционно мнозинство - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Цвета Рангелова е номинация на "Възраждане" и за да я подкрепи, в залата дойде лично лидерът на партията Костадин Костадинов.

Като цяло направи впечатление силното депутатско присъствие по време на изслушването -  почти безпрецедентно за заседание на парламентарна комисия, дори когато става дума за ключови избори.

Изслушването на Атанасова приключи с аплодисменти на депутатите от ГЕРБ. Малко след като тя говори, като преди нея беше изслушването и на Белазелков, ГЕРБ и ДПС напуснаха.

След това започна изслушването на Цвета Рангелова, като на него присъства само единият от кандидатите на мнозинството -  съдията Борислав Белазелков.
Цвета Рангелова; Снимка: БГНЕС
Какво беше заявено по време на изслушването -  кандидатите на мнозинството заявиха, че няма да се поддават на натиск, включително и от номиниралите ги. Десислава Атанасова даже обеща, ако върху нея бъде оказано въздействие или има опит за въздействие, тя да огласи публично това.
От своя страна пък Белазелков каза, че натиск се оказва върху този, който се поддава на натиск, така че той също няма намерение да се поддава:

"Близо 40 години съм устоявал, надявам се и следващите седем да устоя. Между другото, между съдиите, адвокатите, прокурорите се знае къде се упражнява натиск. Натиск не се упражнява там, където се знае, че няма да мине", коментира той.

Според Борислав Белазелков последните конституционни промени, по които предстои да се произнесе Конституционният съд, част от който най-вероятно ще бъде той, дават шанс КС да се превърне в повече съд, отколкото в политически орган.

Според Атанасова пък предимство за Конституционния съд е балансът между юридическо и политическо. По думите ѝ попълването на състава му трябва да търси баланс между персоналните компетентности на отделните членове на съда.
На въпрос дали ще се отведе от делото за противоконституционност на промените в основния закон тя каза, че такава законова възможност няма и че нейно задължение е, ако бъде избрана, да участва добросъвестно в работата на Конституционния съд.

Но няма да се поколебае, каза Атанасова, ако приет с нейния глас като депутат закон се окаже в противоречие с Конституцията, да гласува за това, че той е противоконституционен:

сички аргументи, които постъпят по което и да е конституционно дело, ще обсъдим заедно, защото това е колективен орган. И ако има аргументи, които ме убедят, че един закон е противоконституционен, макар аз да съм участвала или да съм негов вносител, аз ще браня Конституцията", каза Десислава Атанасова.

По този въпрос даде мнение и Цвета Рангелова, като отново припомни, че възможност за отвод няма. Но според нея задаването на този въпрос показва, че е необходима обществени дискусия защо конституционният законодател не е предвидил такава възможност за конституционните съдии.

Тя подчерта, че освен законов израз въпросът за отвода има и морален аспект:

а мен този акт има и морална страна. Смятам, че тук трябва, макар да съществува празнота в закона, моралът да вземе превес. И бих се оттеглила, не бих участвала в обсъждането и вземането на решение", посочи Цвета Рангелова.
Десислава Атанасова; Снимка: БГНЕС
До този момент шестима депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" са се обявили против кандидатурата на Десислава Атанасова от ГЕРБ за конституционен съдия. Това са Бойко Рашков, четиримата депутати от "Зелено движение" и Константин Бачийски от партията "Средна европейска класа".
По-рано този месец КС беше сезиран и от президента, и от "Възраждане" и ИТН във връзка с гласуваните от мнозинството промени в Конституцията:
До утре сутринта ще бъде готов доклад за днешното изслушване на тримата номинирани за конституционни съдии от квотата на парламента, а дали гласуването в пленарната зала за избор на двама от тях ще е още утре, трябва решат депутатите. Това каза председателката на ресорната парламентарна комисия Надежда Йорданова.

На въпрос защо мнозинството бърза толкова да приключи процедурата, след като Конституционният съд повече от 2 години стои с непопълнена парламентарна квота, Йорданова отговори:

"Това е основателен въпрос. В себе си той съдържа и критика към работата на Народното събрание, с която аз, за съжаление, ще се съглася, защото действително Народното събрание се забави много с избора на конституционни съдии.

Да, може би в заключителната си фаза е по-експедитивно, отколкото искаме, но все пак, въпреки противоречивите виждания, след като сме се забавили толкова, няма причина да се бавим още повече".

По повод заявките на представители на "Продължаваме Промяната-Демократична България", че няма да подкрепят кандидатурата на Десислава Атанасова, въпреки че тя е издигната с подписите, освен на Бойко Борисов и Делян Пеевски, и на Христо Иванов и Кирил Петков, Надежда Йорданова посочи:

"Нашата група и друг път е действала шарено, така че не искам да спекулирам за бъдещи несигурни събития". 

На репликата: "Да не ви се разсърдят от ГЕРБ", отговори:

"Ние тук сме дошли да изпълняваме конкретни задачи, управленската програма, да гарантираме стабилно правителство, предстои ротация, така че не става въпрос за емоции и за сръдни".
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

Преподаватели и служители от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще участват в националния протест пред Министерството на финансите утре. Те ще бъдат подкрепени и от студенти, които също тръгват за столицата. Искането на преподавателите и служителите в държавните университети не е само за повишаване на заплатите, защото в закона за..

публикувано на 19.05.24 в 11:56

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток. Силите на Киев са изстреляли и близо 60 дрона по южни руски области като петролна рафинерия в..

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора. „В петък открихме..

публикувано на 19.05.24 в 11:31
доц. Христо Попов

Доц. Попов: На 11 юни готвим мащабна експозиция за праисторическия обект - "Провадия - Солницата"

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките участва в инициативата "Европейска нощ на музеите – София", организирана от Френският институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община, съобщават от музея. "Нощта на музеите предизвиква все по-голям интерес през годините, посетителите..

публикувано на 19.05.24 в 11:26
Николай Василев

Николай Василев: Раздаването на пари трябва да се комбинира с драстични реформи

Всякакво раздаване на пари в бъдеще трябва да се комбинира с драстични реформи в бюджетната сфера .  Това заяви пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката, и изказа мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Леонид Волков

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща в интервю за Би Би Си "никога да не се отказва" да се бори срещу Владимир Путин, въпреки че наскоро беше нападнат пред неговия дом. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари, за което Волков обвини пряко руския президент Путин...

публикувано на 19.05.24 в 10:45
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави: "Обсъдихме със служебните..

публикувано на 19.05.24 в 10:23