Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са темите, вълнуващи американците в предизборната надпревара?

| Интервю
Снимка: Алами/Ройтерс
Президентските избори в САЩ започнаха в условия на невиждан студ и мраз. В щата Айова бившият президент Доналд Тръмп  спечели неочаквано убедителна победа на предварителните избори. Основните му конкуренти са губернатора на Флорида Рон ДеСантис и бившия представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

Кои са темите, които вълнуват американците в предизборната надпревара, обясни Светослав Козловски, кореспондент на БНР в САЩ.

"Американците се вълнуват най-вече от теми, които засягат техните семейства. Хората имат универсално мерило за успешност на дадена политика – какво е било финасовото им състояние и усещането за щастие по време на управлението на конкретна политическа сила. 

Мандатът на Тръмп премина в относително спокойствие и икономическа стабилност, а на международната сцена тогава не се наблюдаваха значителни сътресения. По тази причина много американци определят икономическото си състояние тогава като по-предвидимо и спокойно, отколкото при управлението на Джо Байдън. 

Дори цената на горивата  е нещо, което може да наклони везните към Доналд Тръмп. 

Макроикономическите данни за САЩ са добри, но не е задължително това да кореспондира с финансовото състояние на обикновения американец. Цените на горивата останаха на високи нива, храните също отбелязаха ръст с около 5-6% на годишна база. Поскъпнаха застраховки и наеми".

Обръщането на резултата не е само в Айова, посочи той.

"Доскоро беше популярно мнението, че основната подкрепа за Доналд Тръмп е от хората с работнически професии – т.нар. "сини якички", но преди дни "Ню Йорк Таймс“ излезе със статия, че нараства популярността му сред т.нар. "бели якички", които имат републикански възгледи.

Преди година Тръмп изоставаше в социологическите проучвания зад Рон ДеСантис. 

Ники Хейли не е толкова ярка фигура, както Рон ДеСантис, който е познат с консервативното си управление във Флорида и се радва на сравнително високо одобрение в щата. Моето обяснение за лекото разочарование на избирателите от Ники Хейли е прекаленото й лансиране в опозиционните медии като потенциален кандидат на републиканците". 

Изходът от битката далеч не е ясен, посочи Светослав Козловски.

"До изборите остават почти десет месеца. Това е време, в което могат да се променят много неща – както в икономически, така и в политически план, които биха могли да наклонят везните в една или в друга посока.

Погледнато юридически, почти няма какво да спре Тръмп в надпреварата, тъй като американската конституция не забранява на хора, които са обект на съдебни дела, да се кандидатират за президентския пост. 

Близките до консервативните среди медии представиха съдебните преследвания като политически реванш, което обедини поддръжниците на Тръмп в още по-голяма степен" 

Цялото интервю на Весела Владкова със Светослав Козловски може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Викторова

Кампанията "Родители с тийнейджъри" на Асоциацията на козметиците в България започва на 28 октомври

От 28.10. до 03.11.24 г. (включително) ще се проведе поредното издание на кампанията " Родители с тийнейджъри"  по инициатива на Асоциация на козметиците в България . В рамките на една седмица членове на организацията – козметици ще организират ден на отворени врати в салоните си за красота и ще проведат безплатни..

публикувано на 20.10.24 в 08:32

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки. Целта е децата да получат повече информация за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, посочени в общинската Наредба № 3. Знаят ли децата ни къде и как да се движат с тротинетки, така че да не застрашават другите, а..

публикувано на 20.10.24 в 07:34

С обичая Пануда се въвежда бебето в общността

Обичаят Пануда е предложението от област Добрич за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища - България“ за 2024 година. Кандидатурата е подготвена от Народното читалище „Свобода - 1897“ в село Гурково, община Балчик. Предложението е в категорията „Социални обичаи, обреди и празнични събития“.  През месец ноември..

публикувано на 20.10.24 в 07:23

Община Русе не пуска представителен ансамбъл на престижен форум

Покана за участие в концерт по повод Деня на народните будители разбуни духовете в Русе и се стигна до протест на родители срещу ръководството на Общинския детски център за култура и изкуство . България ще бъде домакин на 53-тия Световен конгрес на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства . Това събитие е от..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Хранителни добавки - не на всяка цена!

Хранителни добавки – не на всяка цена ! Такъв е съветът на  д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. "Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се самоназначават", казва тя пред БНР. По-голямата част от витамините могат да бъдат изследвани..

публикувано на 14.10.24 в 10:44

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва: "Бих искала да започна с най-новите попълнения в редиците на Столичен автотранспорт към направление "Двуетажни линии,..

публикувано на 14.10.24 в 09:52