Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Данов: Наредба за енергийните характеристики ще оскъпи новите сгради

Проблемът в България е кой носи отговорността, досега виждаме колективна безотговорност, каза преподавателят в УАСГ

Новостроящите се сграда категорично ще бъдат по-скъпи, защото трябва да отговорят на Наредба за технически изисквания на сградите. Очакваното увеличение на цената на квадратен метър ще е с около 15 – 20%. Това съобщи пред БНР проф. Иван Данов от УАСГ, катедра "Жилищно строителство" и член на Стратегическия институт за национални политики и идеи. 
От тази година наредбата влиза в сила и всички нови сгради трябва да се проектират и съобразяват с изискванията на документа, те са фокусирани върху енергийната ефективност на новостроящите се сгради. 
В предаването "12+3" проф. Данов обясни, че новите изисквания ще доведат от оскъпяване на проектите и на строителството за инвеститорите, но сметката ще плати клиентът
"Качеството ще е в пъти по-високо, това е авангардно. Газова инсталация за отопление - горелка, струва около 1500 - 2000 евро. Машината за отопление е около 6000 евро, за ефекта от тази система по-ефективно е подовото отопление, но зависи какво ще си поръчате. То е като екстрите в автомобила. Сградата не трябва да бъде продухвана от вятър, защото при вятър има най-голяма загуба на енергия", обясни преподавателят в УАСГ. 
И допълни: 
"Оскъпяване на кв. м ще е не по-малко от 15 – 20%. Ще се повиши стойността на кв. м, това е като екстрите на автомобилите. Зависи какво се слага – соларна система ползва светлина, ако искате нощно време, трябва да имате акумулатори и зависи докъде сградата е изолирана". 
Наредбата има императивен характер и тя трябва да е задължителна за всички сгради, проектирани от 2024 г. Той припомни, че е важно кой ще носи отговорност за проектирането и изпълнението на задължителните характеристики на сградите. 
Наредба за технически изисквания на сградите определя енергийната характеристика - годишното потребление на електроенергия, вентилация на квадратен метър.
"Наредбата е много добре направена, изцяло е в съзвучие с европейските и световните тенденции за икономия на енергия и затова става дума за енергия на кв. м, като при автомобилите – колко горят на 100 км. Втората особеност на Наредбата е, че 55% от енергията, необходима за производство на топлина, трябва да е от възобновяеми източници и вероятно ще създаде смущения в бъдещите инвеститори", обясни проф. Данов, който е и бивш министър на инвестиционното проектиране (2013 - 2014)
"Ако има инфраструктура - ТЕЦ и газ, сградата се освобождава от това задължение. За непокритите сгради от тази инфраструктура тя е императивна. За възобновяеми източници се смятат - соларни панели, пелети, водород", уточни той. 
Той допълни, че има и неясноти около прилагането. Първата - дали ще се ползва парно, ТЕЦ или газ, вече е решена. 
"Другите неясноти са - когато тази сграда трябва да е готова и да се сертифицира, не е изяснен този момент. В Западна Европа има специални програми и се дават съответните финансови средства, за да се стимулират хората, които искат да получат тези нива на енергия. Но за да се дадат, трябва да е сигурно, че е правилно проектирано. Нашата държава трябва да намери софтуер - сметките са таблични, проектиращите кадри отговорят за верността на информацията, а за изчислението - фирмата, която е произвела софтуера", коментира отговорността дали проектираното е изпълнено проф. Данов.
И добави, че изчисленията не са сложни, елементарни са. 
"По света се правят от архитекти и инженери, въпросът е кой носи отговорност. Имаше дебат в НС, че инвеститорът може да изпадне в ситуация, че построеното не отговаря на изискванията. Трябва да се въдете ред и да се сертифицира", препоръча проф. Данов. 
И подчерта, че отговорността - "това е големият проблем в България". 
"Общо взето е колективна безотговорност. Който проектира, трябва да въведе параметрите точно", категоричен е преподавателят по "Жилищно строителство". 
Подробности по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът нса Франция Еманюел Макрон

Макрон: Мирът не означава капитулация на Украйна

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП. Той увери, че в момента няма френски военни инструктори на украинска земя...

публикувано на 06.06.24 в 22:54

Франция предава на Украйна изтребители "Мираж-2000"

Франция ще предаде на Украйна многоцелеви изтребители четвърто поколение "Мираж-2000" и ще обучи на своя територия украински бойни пилоти. Това заяви президентът Еманюел Макрон в интервю тази вечер за френска телевизия. "Утре стартираме ново сътрудничество и обявяваме предаването на Украйна на изтребители "Мираж 2000", произведени от "Дасо..

публикувано на 06.06.24 в 22:12
Рикардо Салгадо

Легендарен португалски банкер беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор

Патриархът на португалското банкерско семейство "Ешпириту Санту" Рикардо Салгадо беше осъден днес на 6 години и 3 месеца затвор за подкуп на бившия министър на икономиката Мануел Пиньо, който пък беше осъден на 10 години затвор. Салгадо оглавяваше просъществувалата век и половнина банка "Ешпириту Санту" до фалита ѝ през 2014 година. Тогава тя беше..

публикувано на 06.06.24 в 21:59

Водещите гръцки банки ще изплатят дивиденти за първи път от 2008 година

Четирите водещи гръцки банки са получили одобрение от Европейската централна банка да изплатят дивиденти на акционерите си за първи път от 2008 година, предаде "Ройтерс". И четирите кредитни институции - Националната банка на Гърция, "Пиреус", "Алфа" и "Евробанк" - пострадаха тежко по време на гръцката дългова криза през 2010-2018-а и бяха..

публикувано на 06.06.24 в 21:48
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл констатира, че изявлението на Путин за далекобойните оръжия е било разбрано

Вчерашното изявление на президента Путин е било чуто от неговите адресати на Запад, констатира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като нарече изявлението "ясно, недвусмислено и разбираемо за всички".  На среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург Путин заяви, че Русия може да достави свое далекобойно оръжие в онези региони на света,..

публикувано на 06.06.24 в 21:11

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ и утре. 45 градуса бяха измерени днес в район близо до Ларнака и 44,5 градуса в Никозия. Това са..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара Ето как отговори..

публикувано на 06.06.24 в 20:01