Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Асенова: Тръмп отново ще се опита да използва картата "Сигурността на границата"

| Интервю
Маргарита Асенова
Снимка: Стопкадър Bloomberg TV

Доналд Тръмп отново ще се опита да използва в предизборната си кампания картата "Сигурността на границата". Това коментира пред БНР политологът Маргарита Асенова от Фондация "Джеймстаун", Вашингтон.

С "хаоса по границата" Тръмп спечели изборите през 2016 г., сега са предприети мерки от администрацията на Байдън за контрол по границата, но в същото време се спира и помощта за Украйна, Израел, Тайван.

"Кампанията на Доналд Тръмп през 2016 г. се базираше на други основни параметри, които бяха в рецесия и бяха забравени от поредица американски правителства. По този начин той мобилизира много работещи в тези индустрии хора, индустрии, които се преместиха в Китай, и фабриките бяха затворени в техните райони. Не беше само границата, но разбира се сигурността на границата е една от големите му карти и той ще се опита да я използва и този път", коментира Маргарита Асенова в предаването "Събота 150".

И допълни: "Точно поради тази причина републиканците в Сената считат, че не трябва да приемат пакета, който е договорен вече с Белия дом и с демократите, който е компромисен вариант, за да се реши до голяма степен проблема на границата. Те искат да не го приемат, защото до голяма степен ще позволят на Тръмп като огромна карта да използва в следващата кампания".

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След иранското нападение над Израел: Първи разговори между представители на Иран и САЩ

За първи път след иранското нападение над Израел с дронове през април са водени разговори между представители на Иран и САЩ. За това съобщава американският новинарски портал "Аксиос", цитиран от Ройтерс. Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение) Двама висши представители на правителството на американския..

публикувано на 18.05.24 в 12:40
Снимката е илюстративна.

Рестартираха процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която да бъде разрешено на компанията "Търговска лига" да изгради болница с 550 легла в софийското село Казичене. Това става ясно от информация, изпратена до БНР от Изпълнителната агенция "Медицински надзор".  По-рано този месец същата частна компания получи от служебното..

публикувано на 18.05.24 в 12:16

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненска Арт галерия.  Експозицията е създадена по проекта "Операта - музикалната..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър, Кипърския център за екологични изследвания и други неправителствени организации. Програмата за деня..

публикувано на 18.05.24 в 11:08

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия". Кола излетя от аутобана и се обърна в полето.  Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила "Фолксваген" – млад мъж. Той е бил сам във возилото.  Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата,..

публикувано на 18.05.24 в 10:54

Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект, "разбират малко за това как работят техните системи" и..

публикувано на 18.05.24 в 10:42