Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красивите площади в германските градове се изпълниха с шума на ...

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Германската власт на протест срещу опозицията

Истината е апендикс за премахване, а фактите - обелка за изхвърляне. Годината се очертава да е напрегната като струна за настръхналото „гражданско НПО-общество“ из целия Запад

| Коментар

Няма да е „демократична общност“, ако не организира манифестация в подкрепа на властта, която да представи като протест... срещу опозицията. Смяхме се, когато го сториха нашите „добри сили“, смеем се и сега на кадрите от Германия, озовала се по всеобщо мнение в каскада от кризи.

Рейтингът на канцлера Олаф Шолц и управляващата коалиция се срива като пясъчен замък - само преди месец социологически данни показаха, че едва 17 процента са доволни от правителството. Мнозина още помнят и меко казано наглите реплики на външния министър от зелената част на немската управляваща „сглобка“ Аналена Бербок, че „няма значение какво мислят германските избиратели“ по отношение на геополитическите маневри на кабинета.

Натрупаха се сериозни икономически проблеми, бизнес фалити и на този фон властта реши да вбеси фермерите, страдащи и без това от драстичното повишаване на производствените разходи, като ги накаже с премахване на горивна субсидия, действаща в сектора от много десетилетия. Това преля чашата на търпението им и те се качиха на тракторите за масов протест срещу тази власт. Власт, поставила прехраната им, както и цялото земеделие, в опасност.

И ето тук вече се задействаха добрите стари номера на любимата ни „демократична общност“. Щом фермерите могат да излязат срещу правителството, защо градските активисти, НПО-кошерите и всякаква офисна лаптоп фауна да не изкрещи срещу... опозицията. Говорим за онази порода хора, която очевидно смята, че храната идва от супермаркета, а не отива там след като е произведена от същите тези все по-медийно обругавани земеделци.

И така, трябваше достоен повод, за да се активира либералната тълпа с прайд-знамената. Като под достоен имаме предвид некадърно съшит и откровено пропаганден. Изтекъл някакъв доклад за среща на някои от опозиционните политици в „Алтернатива за Германия“, където се обсъждала депортация на неинтегрирани чужденци в „подходяща африканска държава“.

Всъщност, подобен план имаше и властта във Великобритания, покрай потресаващия наплив от незаконни мигранти, но той бе осуетен от истерична медийна кампания и добре познатите ни международни съдилища.

Но тук сега дори не говорим за официална политика на „Алтернатива за Германия“. Те дори се дистанцираха от информацията в доклада, но вече беше късно.

Красивите площади в германските градове се изпълниха с шума на пискливи протестъри. Те естествено развяха ЛГБТ знамена и на моменти изглеждаше, че ставаме свидетели на тържествена манифестация в някаква измислена страна, чийто официален флаг е този на дъгата.

Не точно Германия, а нещо като Прайдмания. Пълно беше, разбира се, и с плакати срещу нацизма, чийто призрак бе призован от „демократичната общност“, за да плаши електората. Към момента „Алтернатива за Германия“ са втори в националните социологически проучвания и първи в източните части на страната. Имат повече подкрепа от всяка една партия в управляващата коалиция. Или казано на „граждански език“ - да се ударят.

На манифестацията, пардон протеста, слязоха канцлера Олаф Шолц и споменатото вече зелено острие на външната политика на страната Аналена Бербок.

Звучи ни познато, нали. Власт, която се гмурка в превъзбудените маси, за да протестира с тях срещу..., да, точно така, срещу опозицията. Демонстрациите минават под надслов за „защита на демокрацията“. Или преведено от либерален език - за забрана на опозицията.

В общественото пространство вече свободно се говори за крайни мерки срещу „Алтернатива за Германия“. Също познато, нали? Били заплаха за демокрацията. Както беше - а вероятно скоро отново ще бъде - и Доналд Тръмп в САЩ. Няма да забравим умилителните рефрени на големите американски корпоративни медии тип „Демокрацията умира в мрак“. Под този слоган те действително спуснаха мрак над истината и осветиха жарко пълен пакет от откровени лъжи.

Сега пиесата се играе в Европа. Номерата са ясни. Четем за организаторите на протеста, привлякъл на своя страна властта. Или обратното, вие преценете.

Отново често срещани съчетания - „групи от гражданското общество“, пишат мъгляво мейнстрийм медиите. Ето това е то „гражданско общество“ - заедно с властта срещу опозицията. И то власт, която доказано свали стандарта на живот, взе ощетяващи средната класа решения и сложи на мушката си един от най-важните, производителни и ключови за националната сигурност на всяка сериозна страна сектори - земеделието.

С други думи правителството си заслужи прегръдката на „гражданското общество“ - тази еластична парола на радикалния активизъм за разнищване и разплитане на цивилизационна тъкан. Сред организаторите на манифестацията забелязваме групи с официални имена като „Заедно срещу дясното“ и „Да живее демокрацията“. Браво на тези граждани.

Някой разпространител на опасна дезинформация би рекъл, че по-добре да се прекръстят на „Заедно срещу демокрацията“ и „Да не живее дясното“. Или каквото и да е било друго политическо направление, неслучило да се обагри с престижното одобрение на професионалните площадни демонстранти с цветните коси и знамена.

Свидетели на различни манифестации на властта, маскирани като протести, цинично присвиват очи и отронват сочни пожелания по адрес на подобни пошли пиески.

Медиите също имат огромна заслуга за редактирането на правителствената демонстрация като храбър публичен напън на свободна демократичност и гражданственост. И българските преводачи на режимна пропаганда пуснаха обилни материали за „протестите срещу крайнодесния екстремизъм“.

Истината е апендикс за премахване, а фактите - обелка за изхвърляне. Годината се очертава да е напрегната като струна за настръхналото „гражданско НПО-общество“ из целия Запад.

Да се подготвим за още манифестации и протестърски пируети. Едно им признаваме - натрупаха опит. Че и други работи.

*Коментарът изразява личното мнение на автора
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уилям Бърнс, директор на ЦРУ

Директорът на ЦРУ е в Кайро за преговори за уреждане на конфликта в Газа

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в петък в египетската столица Кайро, за да преговаря за уреждане на конфликта в Газа, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки източник от египетските служби за сигурност и три свои източника от летището в Кайро. Египет, Катар и Съединените щати ръководят от месеци усилията за посредничество между Израел и..

публикувано на 03.05.24 в 20:47

Руски съд остави в ареста театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук

Руски военен съд остави в ареста до 22 октомври театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук, предаде Франс прес. Двете бяха задържани преди година и обвинени в оправдание на тероризма заради театрална пиеса, с която през 2021-ва печелят престижната руска театрална награда "Златна маска". Пиесата е написана по..

публикувано на 03.05.24 в 20:36

Димитър Главчев посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" ще получи нов рентгенов апарат. Това стана ясно след неочаквано посещение на служебния премиер Димитър Главчев в лечебното заведение. Преди това той е разговарял с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Процедурите за..

публикувано на 03.05.24 в 20:25
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен..

публикувано на 03.05.24 в 19:28

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП. По-рано днес руският дипломатически представител бе привикан, за да изслуша формалния протест на федералното..

публикувано на 03.05.24 в 19:21

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от "Хамас"

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от палестинкото ислямистко движение "Хамас" в Газа, съобщава Франс прес.   49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото му е държано на палестинска територия, съобщи израелското правителство в платформата "Х"...

публикувано на 03.05.24 в 19:00

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за да почетат жертвите. Точно в 8.41 ч. - часът, когато стрелбата започна, сирени огласиха сръбската..

публикувано на 03.05.24 в 18:29