Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Забраната за износ на инсулин и на антибиотици за деца ще важи и през февруари"

Христо Хинков: Решението ми да не остана след ротацията е твърдо

"Правят се основно политически назначения в здравната система. И директорът на "Пирогов" е такова назначение"

| Интервю
Здравният министър Христо Хинков
Снимка: Мария Филева

Решението ми да не остана в правителството след ротацията е твърдо! 

Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и обясни:

"В петък дойде поредното доказателство, че съм правилно решил да се оттегля, защото след тримесечно забавяне дойде финансовата обосновка от Министерството на финансите за един основен законопроект за лечебните заведения, където има промени, които са ключови и анонсирани още в началото на моя мандат. Връща се с доста неясни аргументи. Това ми дава сигнал, че ще е трудно, дори невъзможно да водя здравна политика, която аз мисля, че е правилна".

Министърът посочи, че иска да открие отново Агенцията за трансплантации, която е закрита при управлението на ГЕРБ, но "човекът, който закри тази агенция, сега пише мотивите за отказ от финансова обосновка на този законопроект, който връща обратно агенцията, имам предвид човек от финансовото министерство, който преди това е бил заместник-министър в здравното министерство".

"Отмених временно конкурсите за директори на болници, защото очаквам един разговор с бъдещия вицепремиер, в който да уточним сроковете, за да не бъда обвиняван, че в последния момент правя някакви промени. Искам да изляза чист от Министерството на здравеопазването, с ясни послания, че тези назначения трябва да бъдат прозрачни и обективни, трябва да стъпват на способностите на кандидатите, а не на тяхната политическа принадлежност", уточни проф. Хинков.

Според него най-големият проблем в здравеопазването е, че има много политически назначения:

"Правят се основно политически назначения в система, която не трябва да служи на политиката - става дума за директори на големи болници и директори на РЗИ. Това е голяма грешка".

Министър Хинков изказа мнение, че настоящият директор на "Пирогов" Валентин Димитров е политическо назначение и коментира:

"По този начин, подкрепян от политически сили в парламента, което ясно показва, че не се подкрепя, защото е прекрасен мениджър, тъй като очевидно има проблеми в "Пирогов". ... 34 млн. лева заем, който е от частна банка. Това са пари, които покриват задължения и затова няма просрочени, но след 2 години ще трябва да се плаща главницата. Ще трябва да се плащат такси, лихви и т.н.".

Христо Хинков подчерта, че случаят "Даная" не е бил водещ мотив за решението му да уволни директора на "Пирогов":

"Моите аргументи са изцяло свързани със закононарушения. Проверката на АДФИ и на Сметната палата, и на прокуратура, вероятно, би трябвало да докажат тези твърдения в доклада. Ако не ги докажат, трябва да си отида не само аз, а и този, който е правил вътрешния одит, и експертите, и т.н. Проблемът е, че тези данни се омаловажават на най-високо ниво от председателя на парламентарната здравна комисия. Аз това не мога да го приема, това е безпрецедентно. Никога досега не се е случвало такова единодушно подкрепяне на директор на болница, който очевидно има такива нарушения. Най-вероятно има политически връзки. ... Видях какво мога да направя и видях, че ще бъда блокиран. Съставът на здравната комисия в НС остава същият. Не мога да очаквам, че този състав ще приеме законовите промени и подзаконови актове, които са част от моята работа, което прави безсмислено моето оставане в Министерството на здравеопазването. Това е основната причина".

В предаването "Неделя 150" министър Хинков съобщи, че забраната за износ на инсулин и на антибиотици за деца ще бъде удължена с 1 месец и ще важи и през февруари.

Интервюто на Явор Стаматов с Христо Хинков в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29