Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При новите вещества се привиква по-бързо и няма лекарствена опция, твърдят експерти

Новите дроги: Епидемия от зависимост, все по-често срещана сред младите

Специалисти подготвят жалба и петиция до ЕС, че у нас няма адекватна политика по проблема

| Интервю
Снимка: Pixabay

България оглавява печалната класация за ранна употреба на наркотични вещества едва на 12-13-14 години. Хората са склонни да експериментират. При новите дроги обаче изграждането на толеранс се случва много по-бързо, много по-бързо се привиква, за разлика от класическите като хероина например.

За това предупреди в интервю за БНР Желяз Турлаков, психотерапевт с дългогодишен опит в лечение на зависимости, преди пресконференцията "Новите дроги и зависимости - статистика, тенденции и решения", в която ще се включат широк кръг специалисти.

"На пазара има различни деривати, производни на всякакви алкалоиди и химикали, които дори и БАН не биха могли да кажат точно какво съдържат", каза Турлаков и подчерта, че когато говорим за новия профил на зависимите, става дума за полизависимости – хора, които експериментират и употребяват повече от едно вещество.

При новите вещества няма лекарствена опция. Единственото, което знаем, че работи, е психотерапията, психо-социалната рехабилитация, допълни специалистът. 

"На всеки ъгъл, включително на 100 метра от радиото, се продава райски газ", даде пример той.

"20 години сме в тази сфера и виждаме последствията. Навсякъде цигари, алкохол и райски газ носят изключително големи печалби – това е истината."

Иво Брекалов, Георги Минчев, Желяз Турлаков и Симеон Парлапанов Снимка: Юлияна Корнажева

"Това е епидемия от зависимост и става все по-силна измежду младите. Критичността на самите родители доста намалява", изрази мнение клиничният психолог Симеон Парлапанов.

"Информация има. Критичността я няма. Родители на детски рожден ден дават на децата си да дишат райски газ, защото не знаят за вредите. Ние говорим повече от 20 години. Първите случаи на новите дроги, които нашумяха първо в Америка, всичко започна с инфаркт на 16-годишно момиче."

"Проблемът не е проблем, докато не влезе в нашия дом. На Запад не е така. Има си някаква линия, политика на държавата", коментира консултантът Георги Минчев в предаването "Преди всички".

Желяз Турлаков изтъкна още, че по данни на Държавния департамент за България 300 000 души (без алкохолните зависимостиупотребяват различни вещества, а по думите му "това е една сериозна цифра". Според "зелените книги" на ЕС държавата трябва да участва заедно с НПО във всичко, свързано със зависимостите, подчерта той и заяви, че решението може да дойде за 24 часа с две наредби, но няма воля това да се случи.

Има достатъчно възможности за получаване на адекватна професионална помощ. Има специалисти, има как да се помогне, увери Симеон Парлапанов.

България обаче е единствената страна в ЕС, в която зависимите хора са вън от здравното осигуряване, а това е позор, изтъкнаха тримата експерти. Според тях хиляди хора не могат да си позволят да лекуват близките си от зависимости.

"Това е най-големият социален проблем, пред който е изправена България."

Предстои да се изготвят жалба и петиция до ЕС, че у нас няма адекватна политика по проблема, съобщиха Турлаков, Парлапанов и Минчев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33