Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Радева: С "Искри и сезони" искаме искрите на театралното изкуство да достигнат до всички възрасти

2
Искра Радева
Снимка: Георги Бангиев

"Успях да стана и мениджър на частната театрална трупа „Искри и сезони", като постепенно започнах да разбирам, че това е и сложно, и изисква много време. 

Точно така се учех, в движение, но днес мога да кажа, че съм и добър мениджър, и добър продуцент. А театърът вече е на 28 години почти, години, през които бяхме щастливи, защото салоните ни бяха пълни, публиката ни се довери, заобича ни, каза в "Нощен Хоризонт" Искра Радева, актрисата, която искри и гори в професията си.

През 1997 год. актрисата създава частната театрална трупа „Искри и сезони”, която играе своите постановки в цяла България при пълни салони.

"Днес мога да кажа, че това бяха щастливи години на театрална трупа „Искри и сезони”. Винаги съм казвала, че съм щастлива жена, защото имах възможност да работя това, което е мечтата ми. Понякога ми е идвало много тежко, ни никога не съм казвала, че ще се откажа. 

Време за почивка съм имала също. След концерта "Коледни звезди" давам на театъра почивка до 15 януари и винаги се стремя през тези две седмици да сваля умората и да се стегна за новия сезон, разказа още голямата българска актриса Искра Радева. 

"През свободното си време обичам да чета, аз съм киноманка, мога да гледам по няколко филма наведнъж, сега имам повече време и за внуците. 

А идеята за частната театрална трупа беше на съпругът ми. Любомир Пеевски написа първата пиеса за театъра - "Крехка нежност в късен следобед", с участието на Ивайло Христов. 

Имаме десетки постановки вече. Играем в цялата страна, дори сме играли на места, където не беше стъпвал театър. Имаме толкова много читалища, които са изоставени, трябва някой да се заеме с това. Много малко са и сцените, които са добре отоплени и затова през зимния сезон представленията ни са по-малко. 

В "Малки изневери" постановката представяме една блестяща комедия. Много са актьорите, с които сме играли. На някои представления чествахме 500 представления, има такива с 250 постановки. 

Името на трупата е свързано с това, че искахме искрите на театралното изкуство да достигат до всички възрасти - затова искри и сезони, допълни още Радева за БНР.

Радева сподели, че преди години са се опитали със Стефан Данаилов да накарат политиците да създадат възможност на хората, които искат да подкрепят културата, да има облекчения за тях, но това не се случва. 

Искра Радева и Пламена Бачийска

Искра Радева играе 25 години в Младежкия театър. Там изпълнява безброй главни роли в знакови постановки. Освен това в Телевизионния театър има над 70 участия като 50 от тях са с режисьора Асен Траянов. Не са малко и нейните участия в киното. Още като студентка в първи курс получава роля във филма „Оцеола”, където си партнира с Гойко Митич. Следват многобройни роли в киното с известни наши актьори.

„Аз съм от щастливите актриси, защото изиграх ролите, за които всяка актриса мечтае!” – казва за себе си Искра Радева.

Всяка година за Коледа Искра Радева организира „Коледни звезди” - концерт в зала 1 на НДК с участието на големите наши певци.


Още по темата слушайте от интервюто на Пламена Бачийска с Искра Радева в поредицата „Магията на театъра".


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59