Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Образование": Да се увеличи междусрочната ваканция заради грипа

Онлайн обучението е пълно с дефицити, то трябва да се прилага само в крайна ситуация, категоричен е Юлиян Петров

| Интервю
Юлиян Петров
Снимка: podkrepa.bg

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" призова да бъде увеличена ваканцията между двата срока в интерес на опазването на здравето на учениците и учителите и да не се прибягва към варианта за онлайн обучение. 

Към този момент отговор от Министерството на образованието няма, каза пред БНР председателят на синдиката Юлиян Петров. 
"Трите години видяхме какви са дефицитите и ползите от онлайн обучението. В тази ситуация, когато се надсложи и поне 30% болни учители и ученици - нещата в никакъв случай не би трябвало да са релевантни към онлайн обучение, макар повече от половината области, където е обявена грипна епидемия, да са приели това решение", обясни той и посочи, че решението за онлайн обучение се взима от Регионалното управление на образованието. Затова от Синдикат "Образование" призовават МОН да вземе централно решение:

"Нормално е да се помисли да се увеличи тази еднодневна междусрочна ваканция, което до голяма степен ще предотврати развитието на заразата. След това ще се навакса този учебен материал". 

В интервю за предаването "Преди всички" Петров беше категоричен, че като се увеличава учебното съдържание и време няма да се подобрят резултатите. Само с това няма да се случи, смята той. 

Според него онлайн обучението е пълно с дефицити и то трябва да се прилага в крайна ситуация, например при дървена ваканция, а не по време на грипна ваканция. По думите му ползите от него са много малко

"Тук желанието е да покажем, че не сме изпуснали учебен материал и евентуално трябва да имаме по-добри успехи. Само че това не е основната причина. Други неща трябва да променим - по отношение на ситуацията в клас, да има възпитание, да има спазване на училищния правилник, да има партньорство между родители и учители и да се минимизират изключенията. Това със сигурност ще даде по-бързо резултати, отколкото да увеличаваме учебната година".

Зимна ваканция нямаме, ако махнем почивните дни и официалните празници, подчерта също Юлиян Петров. Според него това не е полезно за самите ученици, защото те имат нужда да бъдат със своите родители през това време. По думите му е полезно да има по-голяма зимна ваканция.

"Това не е добре. Това не води до по-добри резултати. Много по-полезно за децата би било това общуване с техните родители. Писането на почивни дни като ваканция - за мен е някакъв дефицит, не ми се вижда сериозно", изказа мнението си той.

Запитан за честите смени в МОН Юлиян Петров отговори:

"Да погледнем към историята и да видим как след Освобождението е имало дори и по-честа смяна на министри на образованието, но образованието е било обединяващо и то се е надграждало. Сега това не го виждаме. Сега виждаме едни политически приоритети. Надяваме се който и да е министърът, да се надгражда, а не да се започва някаква нова философия. 

Интервюто на Силвия Великова с Юлиян Петров в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас празнува Летен Никулден

Бургас празнува Летен Никулден. За първи път морският град отдава почит на Летен Св. Никола. От сутринта бургазлии и гости на града изпълниха централния площад, където през целия ден ще се приготвят рибен курбан и морски ястия. Летният Никулден е православен празник, на който се почита Св. Николай Чудотворец – небесният покровител на..

публикувано на 09.05.24 в 15:00
Борислав Сандов, Стефан Тафров, Андрей Ковачев и Илхан Кючюк

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за поколенията?

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за днешното и следващите поколения? Това беше един от централните въпроси, дискутирани в Деня на Европа от кандидати за евродепутати и млади хора в Националния студентски дом в София.  Участие в дискусията "Европейски диалог: Идеи за по-добра Европа" взеха четирима..

публикувано на 09.05.24 в 14:55
Гордана Силяновска-Давкова

Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори Кандидатът на опозицията печели втория тур на изборите с над 65% или 300 000 гласа повече от опонента си настоящия държавен глава Стево Пендаровски. ВМРО-ДПМНЕ е първа..

публикувано на 09.05.24 в 14:41

До 25 май се подават искания за вписване в избирателните списъци по настоящ адрес

До 25 май избирателите български граждани  с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места  в страната могат да подадат  писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията там .  При подаване на заявлението избирателят се вписва и в двата списъка - за..

публикувано на 09.05.24 в 14:18

"Лъжеш ли" ще гледа под лупа за неточни изказвания в предизборната кампания

Платформата "Лъжеш ли" отново ще следи за неточни изказвания по време на предизборната кампания. Изданието ще бъде седмо за платформата, която съществува от 2021 г., посочи пред БНР Даниел Янев от екипа. По думите му в страниците им в социалните мрежи тече анкета за това кои избори хората предпочитат да бъдат проследени – дали парламентарните..

публикувано на 09.05.24 в 14:10
Михаил Миков

Михаил Миков: "Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира смислена лява политика

"Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира по-смислена лява политика.  Това заяви пред БНР Михаил Миков, бивш председател на БСП, кандидат за депутат от коалиция "Левицата". "Безспорната неспособност на БСП да генерира някаква по-смислена лява политика в последните 6-7 години ни води до един упадък на представителството на левите..

публикувано на 09.05.24 в 13:51

Задържаха 21-годишен мъж за кражба на гориво от чешки тир край Монтана

Задържаха 21-годишен жител от област Видин за кражба на дизелово гориво от спрял за почивка тир край Монтана. При акцията е иззет и лек автомобил. Това е втората кражба на гориво за последните два дни. При обход на тирове, спрели да почиват на отбивка "Сухата чешма", край монтанското село Винище патрул на Пътната полиция - Монтана забелязали мъже да..

публикувано на 09.05.24 в 13:49