Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Битката за регулаторите в парламента се очертава да е тежка"

Ивайло Мирчев: Регулаторите са подвластни на политиците или на определени бизнес групи

КЗК, КЗП и КРС в момента не работят, заяви депутатът във връзка с поредното увеличение на цените от мобилните оператори

| Интервю
Ивайло Мирчев
Снимка: БГНЕС

Индикации за картел на пазара на мобилните оператори има от доста време, но не изпълнителната власт трябва да се намеси, за да противодейства. Това е работа на регулаторите.

Това мнение изрази пред БНР депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Според него именно затова са необходими не персонални, а нормативни промени.

Регулаторите в момента са подвластни на волята на политиците или на определени бизнес групи, посочи Мирчев в предаването "Преди всички". По думите му, политическият елит в момента оказва натиск върху регулаторите, те се превръщат във функция на политиците или отделни бизнес групи успяват да им влияят.

Влиянието върху самите регулатори на ниво политици в момента е огромно, смята той.

Мирчев изказа очакване законодателен пакет от промени да бъде представен в средата на годината. Според него при новите правила на избор "няма да има такава концентрация на власт".

КЗК, КЗП и КРС в момента не работят, заяви Ивайло Мирчев по случая с поредното увеличение на цените от страна на мобилните оператори.

Битката за регулаторите в парламента се очертава да е тежка, прогнозира Мирчев.

"Дали борим (корупцията – бел. ред.) с г-н Пеевски? Г-н Пеевски може да говори, каквото си прецени. Нито някой може да го спре, той си е решил по този начин да действа. В момента ние си изпълняваме нашата предизборна програма. Трябва да питате г-н Пеевски какво го кара да ни подкрепя", коментира Ивайло Мирчев.

Депутатът от ПП-ДБ изрази притеснения дали ще могат да реализират предварителните си заявки за промени в Закона за съдебната власт, които се явяват продължение на конституционните промени.

"Законът за съдебната власт е следващата голяма битка в този парламент."

България е единствената страна в ЕС, която няма законодателство, регулиращо поставянето на ветрогенератори в морето, каза Ивайло Мирчев във връзка със спорните законови поправки, касаещи перките в морето. На критиките, че те са лобистки, той отговори, че "този закон до голяма степен е копие на закони, които вече са приети в ЕС" и призова да се каже "кое е лобисткото".

"Ние трябва да имаме ветрогенератори в морето, защото имаме неизползван ресурс."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

140 делегати ще избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква.   След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 05:58

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро. Инициативата „Кипър без боклук“ /Wastefreecyprus/ и кампанията за изчистване на острова целят премахването..

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи. Проучването, поръчано от „Сънди..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02