Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на словесни престрелки

Снимка: Ани Петрова

Изпращаме седмица, белязана от словесни престрелки между председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев. След като от прессъобщение на движението стана ясно, че Пеевски пита защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данни за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация. В съобщението се уточнява, че става дума за разкрития, заради които Пеевски определи президентството като “тъмна институция, пълна с много кеш”.

Държавният глава призова компетентните органи да извадят цялата информация за сигнали и дела "на трупчета", ако има такива. По думите му атаките срещу него са "режисирана медийна истерия", която издава страх от нова партия. Той допълни, че появата на политическа алтернатива е неизбежна, но че ако даде доверието си на политическа формация, ще го обяви сам.

Премиерът Николай Денков подкрепи започналите от Софийска градска прокуратура проверки, свързани със служители на президентството. А Пеевски обяви, че е готов да свидетелства в съда срещу Радев. По думите му държавният глава трябва да се появи на терена на политиката, и да обяви своя политически проект, както и да се откаже от своя имунитет. Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че "войната с президента продължава".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести, че от партията са сезирали за съмнения за корупция за четири министерства на служебните кабинети. И че не изпитват страх от "поредната партия на президента Радев“. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова да спре войната между институциите, а президентът да престане да говори като партиен лидер.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отрече на президента Радев да е било предлагано да стане част от така наречената сглобка.

Сиренето в България е най-скъпо в сравнение с други държави от Европейския съюз, обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Необходимият чист месечен доход за издръжка на живота на един работещ е 1438 лева към декември 2023 година, а за тричленно семейство с двама работещи и едно дете - 2588 лева, сочат данните на синдиката. Малко под 2/3 от работещите не достигат заплатата за издръжка. Те намаляват с близо 60 000 души за година, но продължават да са малко над 1,6 милиона души.

Расте броят на областите в страната в грипна епидемия. Професор Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, каза, че се наблюдава най-голям ръст на заболелите - с около 25%, спрямо предишната седмица. Това показва, че пикът е близо.

Първият медицински хеликоптер от общо шест за спешна помощ по въздух кацна у нас. Той ще участва и в мисии по планинско спасяване, стана ясно при официалното му представяне в авиобазата в столичния квартал "Враждебна". Очаква се машината да влезе в действие още този месец.

В София беше застрелян Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса. Премиерът Денков видя в убийството "свидетелство за неработеща съдебна система". Според депутата от ПП-ДБ Бойко Рашков мъжът е бил убит, за да не разкрие връзките си с прокуратурата, магистратите и съда.

Премиерът Николай Денков заяви, че държавата търси вариант за подпомагане на фермерите.

Протестите на земеделските производители ще продължат, независимо какво бъде постигнато на насрочената с тях среща в Министерския съвет, каза ресорният министър Кирил Вътев.

При предстоящата ротация на премиерския пост да има минимални промени в правителството - за това са се договорили премиерът Николай Денков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Четири маскарадни групи получават „Златна маска” в тазгодишното 30-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник - сурвакарите от пернишкото село Мещица и от радомирското село Стефаново, бабугерите от Банско и кукерите от село Вресово, област Бургас. Станаха ясни номинациите за театралните награди "Икар". Отличията на Съюза на артистите ще бъдат връчени за

50-и път. Мотото на наградите ще е "Бойно поле за действие", каза председателят на Съюза Христо Мутафчиев.

Почина легендата на българското кино Иван Иванов – носител на „Икар 2018 г. "за чест и достойнство". Станал толкова известен и обичан след първата си главна роля във филма "Всичко е любов" от 1979 година. Там екранна партньорка му е Янина Кашева.

Пред камерата той често си партнира с Ваня Цветков и за много зрители те остават най-добрата филмова двойка в историята на българското кино. Поклон пред паметта на големия Иван Иванов!

Чуйте седмичния обзор на новините от звуковия файл.
По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09