Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сагата с изборите в София - съдебни експертизи и търсене на консенсус

Румяна Дечева: Има фрапантно безотговорно отношение към целия процес от политическите партии

| Интервю
Милка Христова
Снимка: Савина Спасова

"Всичко зависи от резултатите, които ще получим при цялостния преглед на бюлетините. Ако няма такива резултати, които да налагат допълнителни задачи или отваряне на чувалите с бюлетини, което означава ръчно преброяване, ако се намерят и чувалите по мазетата, тогава делото ще бъде отложено. Така, ако няма обезпокоителни резултати, които да водят до доводи за касиране на изборите, би следвало да се очаква в края на март или в началото на април да има решение на съда, който да постанови дали ще уважи жалбата на Ваня Григорова и Иван Таков, или ще бъде отхвърлена като неоснователна".  

Това каза пред БНР адвокат Милка Христова - бивш заместник-председател на СОС от БСП, адвокат на Ваня Григорова по делото срещу решението на Общинската избирателна комисия - София за определяне на Васил Терзиев за спечелил изборите за кмет на София.

До нови избори се стига, ако вотът е тотално опорочен, категорична беше тя и уточни:

"Флашката е запомнила едни резултати, а машината е отчела други резултати и СИК са записали в протокола резултати, различни от тези на флашките. Този факт е достатъчно основателен да направим извода, че машинният вот е бил ненадежден и не е отразил безспорните резултати".

По думите ѝ машинният вот на местните избори не е бил добре обезпечен откъм сигурност и верифициране:

"Изначално имаше не добре организиран машинен вот и прибързано решението на ЦИК. При положение, че на първия тур машините бяха изключени като ненадеждно верифицирани и сертифицирани, да бъде допуснато само за два дни да се претупа верифицирането и сертифицирането на машините, а изборната администрация не беше подготвена достатъчно добре. Събуди се съмнение дали подписите случайно не са квалифицирани и дали случайно не са създадени предпоставки да бъде променяно съдържанието".

Вещите лица констатираха редица секции, в които има направени промени при несработване на контролите с подписа на трима членове, което означава, че тази промяна е направена в ОИК и е недопустимо, посочи адвокат Христова и уточни, че има изискване в Изборния кодекс, според което:

"Всички останали данни, при несработване на контролите в ОИК и "Информационно обслужване", когато се констатират такива разминавания, да бъдат променяни с подписа на трима членове, но не и в случай на точка 12, където се разпределят действителните гласове между двамата кандидати. ... Когато имаме промяна с три подписа, това означава, че промяната е направена в ОИК, което е недопустимо, защото в такива случаи се изисква отваряне на чувалите и броене на гласовете от самата секционна комисия. Експертизата констатира, че има промяна в разпределението на действителните гласове, направена само с три подписа, което е недопустимо. Това означава, че механично са решавали дали този глас да бъде за Ваня Григорова, или за Васил Терзиев". 

Според адвокат Христова гражданите на София "имат право на тази сага, защото като общество, ако не гарантираме сигурност на вота, тази тенденция ще продължи да се влошава, ще се намали легитимността на политическите сили и вместо да постигаме необходимия консенсус, ще се задълбочават противоречията в обществото".  

Проф. Румяна Дечева

В предаването "Неделя 150" проф. Румяна Дечева, изборен експерт и бивш председател на Обществения съвет към ЦИК, коментира, че нищо до момента не показва фрапантни нарушения на "белите якички" (израз, използван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар по темата за изборите в София - б.р.):

"В същото време има фрапантно безотговорно отношение към целия процес от политическите партии. Не трябва да забравяме, че всеки един член на СИК е бил в списъка на политическа партия, която го е номинирала. ... Имаше единични случаи на хора, които подменяха вота. Масовият случай на около 100 хиляди българи, които са били членове на СИК, е, че те са се постарали, не можем да обобщаваме негативно".

Според нея ключовата дума в целия изборен процес е "политическа воля". 

Тя обясни, че "фамозните липсващи флашки" не са липсващи, а са някъде в кутиите с много флашки:

"До момента не е правена такава проверка по съдебен път и затова никой не си е направил труда да организира така флашките, че при поисквани те да бъдат намирани веднага. Това е просто за организиране и съм убедена, че такива случаи повече няма да имаме. Никой не се е замислял дали е необходим квалифициран подпис за всяка една флашка, за да може да се проследи дали записаното на нея е променяно, след като е приключил изборният процес. Това са малки неща, които съм сигурна, че ще бъдат направени".

Проф. Дечев подчерта, че на предходни избори машините не са давали грешки, каквито са отчетени при последните, защото ЦИК е променила хартията, която не отговаря на регламентираните изисквания от производителя на машините.

В обобщение изборният експерт изказа мнение, че преди следващите избори (на 9 юни за представители на България в Европейския парламент - б.р.) е необходимо да се направят промени в Изборния кодекс, но би могло да се поправят нещата и с административни мерки - методически указания в ЦИК.

"Виждаме много пристрастия в работата на ЦИК и гласуване по партийните линии. ... Тези хора имат мандат единствено да прилагат един закон, нямат право да дописват и да вземат решения според условията и променените нужди", посочи още проф. Румяна Дечева.

Избирането на председател на Столичния общински съвет и консолидацията на политическите сили около определена фигура не означава, че това ще представлява бъдещото мнозинство в СОС, коментира още в предаването "Неделя 150" бившата общинска съветничка от БСП Милка Христова:

"До голяма степен неизбирането досега на председател на Столичния общински съвет се дължи и на това, че политическите сили недостатъчно добре комуникираха какво всъщност представлява това. Избирането на председател и консолидацията на политическите сили около определена фигура не означава изобщо, че това ще представлява бъдещото мнозинство. Не е толкова страшно да изберат председател, защото това няма да ангажира политическите сили в бъдещо мнозинство, защото опозиционността на една политическа сила се изразява в няколко гласувания. Основният водораздел е отношението към бюджета на София". 

Интервюто на Диана Янкулова с Милка Христова и Румяна Дечева в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южа Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32

Терминал 3 на летище "София" ще се строи от началото на 2026 година

Летище "София" очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през тази година. Това каза за БНР директорът на "СОФ Кънект" – концесионер на летището. 7 милиона и 200 хиляди пътници е обслужило летище "София" през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година, каза Хесус Кабайеро. На въпрос дали..

публикувано на 28.04.24 в 17:11

Стотици вярващи за празничната литургия в Смолян

Стотици вярващи се стекоха в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ за празничната литурия за Вход Господен. В съслужение със свещеници от Смолян архмандрит Васарион оглави празничната Света Божествена литургия. След службата архимандрит Висарион причести вярващите, а стотици миряни си взеха за вкъщи осветени върбови клонки

публикувано на 28.04.24 в 17:03

Вход Господен в Палестина

Християните в Палестина отбелязаха празника Вход Господен, известен като Палмова неделя и Цветница в България. Войната с Израел обаче засенчва тържествата.  Християните се събраха в гръцката православна църква "Свети Порфирий" в град Газа. Децата носеха палмови клонки, както повелява традицията.  "Празникът е примесен с аромата на кръв", сподели пред..

публикувано на 28.04.24 в 16:12
Андрей Ковачев

Евродепутати настояват големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки като „Лидл“, „Кока-Кола“ и Л'Ореал“ трябва да спрат да рекламират в прокремълски медии на Балканите. Става дума най-вече за България и Сърбия. Това се казва в писмо на група евродепутати, съобщи „Политико“. То е подписано от 16 души, сред които е българският представител Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия...

публикувано на 28.04.24 в 15:40

Руските сили са превзели село в Донецка област

Руските сили са превзели украинското село Новобахмутовка в Донецка област, близо до Очеретине, което през последните дни се превърна в център на ожесточени сражения, съобщи руското министерство на отбраната, предаде "Ройтерс". В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр, където също..

публикувано на 28.04.24 в 15:06