Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"12 г. няма резултат по нито едно от разследванията за взривовете в оръжейни складове"

Бойко Ноев: Има в България хора, помагали на руските агенти, които са идвали, тровили и взривявали

| Интервю
Бойко Ноев
Снимка: Савина Спасова

От първите взривове в оръжейни складове през 2011 г. до днес, в тези 12 години има над 10 взрива и покушение срещу Емилиян Гебрев, няма резултат по нито едно от разследванията

Това каза пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО. 

"През всички тези години и ДАНС, и прокуратурата, и МВР не направихa достатъчно за разкриването на тези саботажи, тези терористични действия. Въпросът е дали това е незнание и неможене. Аз смятам, че има и нещо друго. Има достатъчно данни, документи, свидетели и материали, че при предишните двама главни прокурори (Сотир Цацаров и Иван Гешев - б.р.) и при предишното ръководство на ДАНС са били възпрепятствани разследванията", коментира той и подчерта, че в България са унищожавани веществени доказателства:

"Има в България хора, които са помагали на руските агенти, които са идвали, тровили, взривявали и са си отивали". 

Ноев посочи, че новото в последното съобщение на прокуратурата е единствено това, че вече се допуска българска следа в случаите, което досега не е било допускано, дори "категорично беше пресичано".

Бойко Ноев съобщи, че преди дни от прокуратурата са му се обадили и са го поканили на среща:

"Аз съм готов, ако действително в прокуратурата има желание да се направят важни стъпки, това да го направим".

"Сигурен съм, че президентът Румен Радев знае за какво говори по този въпрос за връзката между "Дунарит", "Емко" и отравянето на Емилиян Гебрев", каза Ноев и допусна, че Радев е направил този коментар в отговор на атаките на Делян Пеевски срещу него за "тъмната институция". 

"Призивът на Пеевски да се изсветли какво се случва в президентството е навременен и заслужава адмирации. Има обществено настроение и очаквания да се разбере какво става в президентството. Сигналите не са само от Пеевски. Но това, което прави той, е игра вабанк. В интерес на обществото е да видим изсветляване и в президентството, но и да видим какво има в тъмните страници от материалите, с които правителството на САЩ санкционира по Глобалния пакт "Магнитски" депутатът от ДПС, вече и председател на ПГ на ДПС. Има тонове писано и по делото КТБ - там са "Дунарит", БТК, "Емко", там са и офшорките, с които адвокатите на Пеевски атакуваха Гебрев, вероятно там са и други неща, свързани с Русия. Ние сме чували за активно участие на г-н Пеевски в разговорите и действията около неслучилия се "Южен поток"", коментира Бойко Ноев.

Кой плаща скъпите хонорари на адвокатите на Делян Пеевски в САЩ, след като той не може да оперира в доларови сметки, запита Ноев и определи председателя на ПГ на ДПС за огромна репутационна щета за партията.

"Хора като Бойко Борисов и Делян Пеевски са причината много хора да свързват евроатлантизма с корупцията", смята Бойко Ноев.

Според Ноев необходимостта от партия, за която говори президентът, която да е алтернатива и в център-ляво, може да бъде допълнена и с нужда от партия, която да е алтернатива и в център-дясно.

Интервюто на Диана Янкулова с Бойко Ноев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловеч празнува Цветница в стария кв. "Вароша"

В Ловеч на Цветница по стара традиция се събират хиляди жители и гости на града, а площадите в центъра и стария квартал "Вароша" са изпълнени с шатри на майстори занаятчии и цветари. По традиция беше пресъздаден и ритуала "По вода", а за кумичка на празника беше избрана 18-годишната Надежда Стефанова.

публикувано на 28.04.24 в 14:13

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение.  "Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще,..

публикувано на 28.04.24 в 14:05

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Мазни борби. Мазньо дири мазнинката

В днешната научна лекция тук ще разгледаме едно явление от българския политически живот и както винаги, анализът ни е толкова дълбок, че 5 минути не можем да изплуваме на повърхността за глътка въздух. С нашите научни лопати ние копаем сведения от библейските страници през феноменологията на Хегел чак до банкянските извори на мъдростта...

публикувано на 28.04.24 в 13:58

„Запалете свещичка, дарете живот“ - девет души дариха кръв във В. Търново

Девет кръводарители се отзоваха и дариха на Цветница в неделното училище към храма „Свети Николай“ във Велико Търново. Акцията по кръводаряване е част от националната кампания „Запалете свещичка, дарете живот“. Сътрудничеството между храма и Центъра по трансфузионна хематология е отдавна и заедно помагаме, поясниха свещеноиконом Славчо..

публикувано на 28.04.24 в 13:58
Бойко Ноев

Бойко Ноев: Русия осъществява директно терористични операции на българска територия

Русия осъществява директно терористични операции на българска територия. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат. "Това е доказано дори в някои разследвания на българската прокуратура, които не завършват вече много години . В България това е една тема, която не е популярна. За съжаление, тя не е популярна и за..

публикувано на 28.04.24 в 13:18

След изборите Борисов няма да преговаря за ново управление с Петков, Василев и Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира гора,..

публикувано на 28.04.24 в 13:12

Гърция с ПВО проект на стойност 2 млрд. евро

Гърция се превъоръжава с нови технологии по защита на въздушното пространство, съобщи министърът на отбраната Никос Дендиас. Опозиционните партии с изключение на депутатите-комунисти подкрепят плановете на правителството за отбрана. Гърция ще направи "непробиваемо" въздушното пространство на страната, заяви министърът на отбраната..

публикувано на 28.04.24 в 13:03