Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дребните и средните земеделци са "в потенциална заплаха от сериозни смущения за тяхната дейност", призна заместник-министърът на земеделието

Александър Йоцев: Където сме проверили, сме намерили виртуални животни. Числата са стряскащи!

"На пазара на рентите в момента се получават изкривявания. Тези, които предоставят земя под аренда, също играят"

| Интервю
Александър Йоцев
Снимка: Юлияна Корнажева
Чуй новината! Чуй новината:

"Земеделците са едни и същи. Като прослойка, като производство, като бранш са едни и същи, обаче имат различни организации, с различни водачи, с различни амбиции на тези водачи и различен поглед върху развитието на българското земеделие."

Това мнение изрази пред БНР заместник-министърът на земеделието Александър Йоцев.

Споразумението със заявилите протестна готовност земеделци се предвижда да бъде подписано днес. В 11 часа обаче земеделците ще оповестят решението си какво ще предприемат.

Според Йоцев е направено максималното, за да се удовлетворят "потребностите им", не исканията.

Запитан колко пари ще бъдат дадени за зърното, Йоцев посочи, че цифрата "подлежи на още анализ и нещата могат да се променят в последния момент", но "нито един лев не бива да се дава без този анализ".

"Виждаме какви средства откъде може да икономисаме, буквално. Може да отложите едно плащане. Можете да редуцирате разходи. Има много резерви, откъдето могат да се вземат, да се направи така, че да се извадят едни пари. Но не може това да се прави безкрайно", коментира заместник-министърът на земеделието в предаването "Преди всички".

Бюджетът е един, не е безкраен и трябва да се харчи много прецизно. Който не може да докаже загуба, няма как да иска подпомагане, стана ясно от думите му. той.

По-голямата част от дребните и средни земеделски производители се нуждаят от помощ, това сочат данните от анализите, обясни Александър Йоцев и заяви, че "дребните и средните са в потенциална заплаха от сериозни смущения за тяхната дейност в бъдеще, и то средните до определено количество площи, до 600 хектара има смисъл да се прилага". Най-дребните ще получат това, което поискаха, увери той.

По темата със законодателните промени, касаещи земеделския бранш, Александър Йоцев отбеляза, че "в програмата на правителството фигурират абсолютно всички закони, които поискаха земеделските производители, със срокове и се работи по тях". Първият от законопроектите е този за земеделските земи.

Във връзка с т.нар. виртуални животни заместник-министърът обясни, че решаването на проблема с тях е една от поставените цели, но "рано или късно ще се намери човек или група хора, които да се опитват да заобиколят закона". Според него предлаганите поправки в закона не са "магическо решение", но ще повишат сигурността на обществото, че "това разпределение ще е по-справедливо".

Тази година броят на животните ще намалее, направи прогноза Йоцев.

"Така, както вървят проверките, които ще се увеличат като интензитет, числата са стряскащи", подсказа той и допълни, че до момента са покрити няколко региона.

"Където сме проверили, сме намерили. Навсякъде!"

Заместник-министърът подчерта още, че тези проверки имат и превантивен ефект.

Относно Закона за арендата Александър Йоцев изтъкна, че това е "един от най-тежките закони" и каза, че очевидно има потребност от регулация на рентите.

"На пазара на рентите в момента се получават изкривявания. Тези, които предоставят земя под аренда, те също играят."

Прави се анализ на европейските практики и регулации ще има, посочи в заключение Йоцев.

Бъдещият Закон за аграрната камара ще даде яснота кой кой е, ще е готов до края на март, каза още заместник-министърът. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12