Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Маню Моравенов: Влизането в еврозоната отваря широко вратата към глобалните инвеститори

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Има идея да се даде възможност на българските компании да търгуват в евро дори преди присъединяването на страната ни към еврозоната.

Това обяви пред БНР доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Българската фондова борса. По думите му, валутният риск е един от рисковете за инвеститорите.

"Българският лев, независимо че е вързан към еврото чрез валутния борд, си носи своя риск и има много институционални инвеститори и клирингови международни институции, които не желаят да оперират с лева. Преминаването към еврото веднага изчиства тези рискове и отваря широко вратата към всички международни глобални инвеститори, което е от ключово значение за българския капиталов пазар."

"От гледна точка на инвеститорите 2023-та беше добра година. Повечето борси по света отбелязаха растеж на индексите си, което означава среден растеж на всички най-търгувани акции на борсите. При нас растежът беше близо 27% - страхотна доходност средно за една година", коментира експертът в предаването "Преди всички".

"Капиталовите пазари и търговията на фондовите борси отразяват бъдещите очаквания – това, което се случва днес на борсите, е очакването на инвеститорите за следващите години", подчерта той и сравни ситуацията на БФБ с "нов ренесанс".

Първоначално реакциите на пазарите във връзка с пандемията бяха драстични, но тя отключи много възможности, особено за технологични компании, отбеляза в анализа си доц. Моравенов.

В днешно време е много лесно да се инвестира през компютъра и телефона, но индивидуалните инвеститори следва да са наясно, че не могат директно да търгуват на истински борси, а това става през посредник, изтъкна директорът на Българската фондова борса. Той препоръчва индивидуалните инвеститори да ползват професионалните услуги на консултант.

"Добре е да се консултирате, за да знаете какви рискове поемате."

2024 г. е белязана от очакването да започне падането по малко на лихвите на Фед и ЕЦБ, посочи още Маню Моравенов.

Началото на годината е позитивно. Индексите растат с малки темпове засега. За разлика от предходната година има и очакване за засилване на интереса към нови компании на борсата, които търсят пари – това се случва и при нас, поясни експертът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия планира учение с използване на тактическо ядрено оръжие

Русия ще проведе в близко бъдеще военно учение, което ще включва отработване на употребата тактически ядрени оръжия, предадоха АФП и Ройтерс, като цитират руското министерството на отбраната. Министерството уточни, че учението е наредено от президента Владимир Путин. То ще провери готовността на нестратегическите ядрени сили за изпълнение на..

публикувано на 06.05.24 в 11:53
Протестна акция по повод визитата на Си Цзинпин във Франция.

Си Цзинпин разговаря в Париж с Макрон и Фон дер Лайен

Китайският президент Си Цзинпин е от снощи на официално държавно посещение във Франция в рамките на европейска обиколка, в който ще посети и Сърбия, и Унгария. Днес той ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон. Тържествена церемония за афиширане на френско-китайското приятелство и тежки дипломатически разговори - това предстои днес в..

публикувано на 06.05.24 в 11:45
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция: Тежки травми след инциденти с пиратки

Неспазване на забраната за използване на пиратки доведе до тежки травми в Гърция. Въпреки нареждането на полицията да не се използват пиратки на много места в Гърция продължава тази традиция, която винаги води до тежки инциденти. В област Атика пострадалите са петима души. Има инциденти също и на остров Крит, където пиратка избухна в..

публикувано на 06.05.24 в 11:36

Как полигонът "Ново село" промени икономиката на района?

От 1962 година съществува полигонът "Ново село". От близо 20 години на него правят учения американски и български военни, а в последните години и батальонната бойна група на НАТО, която е дислоцирана у нас.  Колкото хора, толкова и мнения за това как за 20 години е била променена икономиката на района, след като от 2001 година полигонът..

публикувано на 06.05.24 в 11:35
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел

ЕС може да финансира производство на оръжие в Украйна

Над 140 фирми от 25 страни участват в започналия днес форум за укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна в Брюксел, съобщи на влизане върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той каза, че един от вариантите, които ще бъдат дебатирани, е, производство на оръжия в самата Украйна с..

публикувано на 06.05.24 в 11:22

Никола Лалов: Реконструкцията за Ф-16 на авиобаза "Граф Игнатиево" закъснява

Българската армията е изправена пред много предизвикателства и то, когато има война на 300 км от нас. Най-сериозният е недокомплектът. Сред другите е технологичният . Все още разчитаме на съветско въоръжение. Това са двата най- важни въпроса. Това коментира в интервю пред БНР Никола Лалов, военен репортер от "Медиапул".  "В..

публикувано на 06.05.24 в 11:18

Румен Радев: В момент на кризи, войни и несигурност не можем да неглижираме армията

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържественият водосвет на бойните знамена и знамената-светини по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта В ритуала участва и президентът Румен Радев, който коментира пред журналисти..

публикувано на 06.05.24 в 11:13