Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерски протест пред земеделското министерство с искане министър Вътев да подаде оставка

Снимка: Надежда Николова

Докато представители на фермерски асоциации обявяваха решенията си по предлаганата от държавата помощ, техни колеги протестираха пред Министерството на земеделието с искане министър Кирил Вътев да подаде незабавно оставка.

Протестиращите бяха поканени от министъра на разговор, но отказаха да се отзоват.

Председателят на български животновъди Бойко Синапов и председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители Велин Георгиев обясниха мотивите за протеста днес и заявиха, че протестите ще продължат и ще се стигне до блокиране на пътища. Решението за формата на протестите ще бъде взето съвместно с браншови те организации.

"Министър Вътев не може да се справи с управлението на целия земеделски сектор. Той лъже, защото ние поискахме украинската помощ още преди нова година, когато протестирахме тук и една от главните точки беше да се защити бюджета, който ни е разпоредено от Европейската комисия и е даден картбланш. Той не е внесъл доклад в Министерството на финансите, не е защитил интересите му. Има голяма част от субсидиите, които все още не са изплатени. Ще провеждаме масови протести в страната, ще затваряме пътища. И ние започва като френските фермери. Ние, за разлика от колегите, се съобразяваме с членската маса. Каквото решат хората".

Протестиращите фермери блокираха за кратко движението по столичния булевард "Христо Ботев" с искане министърът на земеделието Кирил Вътев да подаде оставка. Те твърдят, че са били излъгани от него за изпълнението на техните искания.

Протестите им ще продължат, докато министърът не се оттегли, заяви Бойко Синапов от организацията "Обединени български животновъди":

"Ще продължим протестите при всички случаи. Чухме мнението на нашата членска маса, като ще има протести или по региони, или пред Министерския съвет, или отново пред Министерството на земеделието. Категорично не се оказваме до получаване на оставката на министър Вътев".

Очаква се до края на работния ден Българската аграрна камара да реши дали приема предложените от държавата условия за допълнително подпомагане.


Снимка: БТА

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03