Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато едни народни представители забравят кой ги е избрал, рибарите ще им го напомнят на следващите избори"

Йордан Господинов: Имам чувството, че народните представители никога не са чували за синя икономика

"Няма да оставим секторът да бъде ликвидиран от някакви хора, които са временно там"

| Интервю
Снимка: REUTERS

Депутатите приеха на първо четене проект на Закона за енергия от възобновяеми източници в морските пространства.

Напрежението много се повиши. Хората са притеснени и възмутени от начина, по който се приема. Имаше очаквания , че по някакъв начин през последната година ще се търси диалог с нашия сектор и ще се коментират възможностите тези прогнозируеми полета да бъдат на места, които няма да пречат на сектора", обясни пред БНР Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти.

"Има доста неяснота около тази енергия. Не сме наясно как тя ще се отрази на Черно море – на местните риби, на походните риби, на защитените видове, на флората  и фауната, от която зависим.

Имаме изградени рибарски общества от векове. През последните няколко десетилетия секторът се разви много – изградиха се предприятия, закупиха се кораби. Не може да си позволим някой да дойде и да ни измести, за да развива бизнеса си". 

Той обясни, че от страна на Асоциацията са отправени писмени искания да се коментират нещата, но "никоя от политическите сили през последната година в парламента не е откликнала"  на техните покани. 

"Ние сме фактор в морето. Хората изразяват недоверие към политическата класа, която в момента е в парламента"

Хората от сектора очакват да им бъде обяснено научно как ще се отрази този процес на морето, посочи той.

"Не сме наясно ще има ли шум и как той ще влияе на рибата, ще има ли вибрации и  как те ще влияят на рибата и морските обитатели. Не знаем ще има ли магнитни полета". 

Притеснения има и относно кабелите на перките. 

"В тези охраняеми зони няма да се разреши никакъв риболов, освен любителски. Ние сме изградили стопанска дейност".

Йордан Господинов коментира думите на министъра на околната среда и водите, който според него, "намеква, че риболовците извършва дейност с тралове, които са забранени".

"Тралът е влачещ риболовен уред. Когато се хвърля такава вина върху сектора, значи започва някаква индиректна война".

Господинов очаква риболовците да поискат този закон да бъде оттеглен. 

"Няма проучвания, доказателства и диалог. Някой ни бил поканил между първо и второ четене на кръгла маса, за да отчетат медиите, че рибарите са си казали мнението. 

Рибарите са сериозна гилдия, която си знае интересите. Категорично не сме против зелената енергия.

В момента се проучване как са повлияли вече изградени паркове на други места. Борим се да сме в колаборация с науката и администрацията. Но нямаме предвидимост за бъдещето. Този закон не оценява съществуването на риболовна гилдия. Има изградени десетки предприятия, сключени са стотици договори за суровина и готов продукт за най-елитните пазари в Европа и Азия.  Не сме наясно ще оцелее ли нашият сектор.

Първите проучвания в Плимут показват, че намалява риболовът. Отдалечили са се риболовните полета. 

Имам чувството, че нашите народни представители никога не са чували за синя икономика. Това означава равнопоставеност на всички сектори в морето. Законът не е в наша полза. Когато едни народни представители забравят кой ги е избрал, рибарите ще им го напомнят на следващите избори.

Няма да оставим секторът да бъде ликвидиран от някакви хора, които са временно там. Министрите си отиват, секторът го има. Това е история, това е култура".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обвинение за мъж, превел незаконно през ГКПП "Капитан Андреево" 13-годишно дете от Сирия

52-годишен мъж е обвинен за незаконно превеждане през ГКПП "Капитан Андреево" на 13-годишно дете от Сирия, съобщават от държавното обвинение. На 4 май от Турция в България пристигнал лек автомобил с български регистрационен номер, управляван от обвиняемия. При проверка в колата на задната седалка, на която имало поставени пакети с тоалетна хартия,..

публикувано на 08.05.24 в 14:01

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори..

публикувано на 08.05.24 в 13:56
Мая Манолова

Мая Манолова: Солидарна България ще защити работещите хора в следващото НС

Ние сме единствената коалиция, която е на обикновените, работещи хора, които получават по 700 лв. на месец. Това са 700 000 души на минимална работна заплата и не могат да си платят сметките за ток и парно, и са ограбвани от монополистите. Това заяви Мая Манолова от Солидарна България в интервю пред БНР. "Тези хора не са само..

публикувано на 08.05.24 в 13:47
Снимката е илюстративна, архив.

Източиха 400 литра дизелово гориво от резервоара на полски тир, спрял край Монтана

Отново започнаха кражбите на нафта от спрели за почивка тираджии край Монтана, свидетелства кореспондентът на БНР в региона. Вчера неизвестни са източили 400 литра дизелово гориво от резервоара на полски тир. Последната кражба бе в началото на април. Служители на Районното управление в Монтана работят по установяването на извършител на кражба на..

публикувано на 08.05.24 в 13:45
Яд Вашем, Залата на паметта с имена и снимки на убити

Спомен за тези, които са спасявали евреи през Втората световна война

Американският президент Джо Байдън говори вчера за "надигащия се бич на антисемитизма" в Мемориалния музей на Холокоста. Това става в момент, когато страната е залята от студентски протести срещу правителствената подкрепа за Израел в конфликта в Ивицата Газа - нестихващи протести, които разделят студентството не само в Америка, но вече и в..

публикувано на 08.05.24 в 13:44
Президентът Румен Радев (вляво) и държавният глава на 
Азербайджан Илхам Алиев (вдясно) подписват документи в Баку, 7 май 2024 г.

Директна авиолиния ще свързва София и Баку от средата на годината

От средата на тази година ще бъде открита директна авиолиния между София и Баку. Такова споразумение беше подписано по време на визитата на президента Румен Радев в Азербайджан. Той беше посрещнат от колегата си Илхам Алиев, като двамата подписаха и декларация за укрепване на стратегическото партньорство. Радев и Алиев подписаха декларация за..

публикувано на 08.05.24 в 13:14

Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа

Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа за две години, отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията. През 2023 година и до април тази година страните от Европейския съюз и европейското икономическо пространство са съобщили за близо 60 000 случая на коклюш. Това е повече от десетократно увеличение в..

публикувано на 08.05.24 в 13:12