Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масово недоволство в Добрич след предложение за закриване на гимназиалния курс в три училища

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Предложение на Регионалното управление на образованието в Добрич за държавния план-прием за следващата учебна година предизвика масово обществено недоволство през последните дни в областния център. 

Според инспектората се налага закриването на гимназиалния курс в три от големите училища в Добрич и преобразуването им в основни. Предложението засяга училищата "Петко Рачов Славейков", "Димитър Талев" и "Любен Каравелов", където в момента се обучават след седми клас по една паралелка в профилите изучаване на чужди езици и софтуерни и хардуерни науки. 

И в трите училища започна подписка в защита на гимназиалния курс, а днес от 15.00 часа в Община Добрич ще се проведе работна среща по темата. 

Област Добрич, според последното преброяване на населението, е втората след Видин по темпове на обезлюдяване. Причините за това са предимно икономически и са вследствие на тенденцията за все по-неглижираните проблеми не само на Северозапада, но и на Североизтока. С намаляването на децата логично от години се предприе стъпка и по закриването на гимназиални паралелки в редица училища. Регионалният инспекторат на образованието в Добрич е длъжен да се съобразява с изискванията на образователното министерство, както и с реалния брой ученици, формирайки държавния план-прием. 

Директорите на засегнатите училища обаче са категорични, че спазвайки тази нормативна база и методика, даваме още една основателна причина за емиграция от Добрич, а именно – липсата на качествено образование според предпочитанията на завършващите седми клас.

В училище "Любен Каравелов" в паралелката по софтуерни и хардуерни науки се обучават максималният брой деца – 26, които се запълват още на първо класиране, посочи директорът му Светла Иванова. Тя предупреди, че това ще доведе до освобождаване на педагогически кадри. 

"Проблемът е като лавина, която ще доведе до много страшни последици за целия град, не само за образованието. Не можем да сечем клон, на който седим, и нещо, което работи".

Директорът на другото засегнато от предложението училище "Димитър Талев" – Весела Панчева, заяви, че не е имало никакво предварително обсъждане. Тя постави редица въпроси и призова властимащите и всички, които имат отношение по въпроса, да посетят училището и да видят дали учениците от 12 клас са на училище. Чии интереси обслужваме, попита тя. 

Тези въпроси зададохме и към началника на РУО Добрич Светлана Василева.

Водещият фактор при формирането на план-приема за държавните училища, по думите ѝ, е броят на учениците, материално-техническата база и кадрите в образователните институции. Тя също се притеснява от ефекта, до който ще доведе решението:

"Такъв един процес е твърде болезнен, но за съжаление понякога се налага и такива решения да се вземат". 

Този процес не зависи само от РУО, тази дискусия трябва да се проведе, категорична е Василева. 

Ученици и родители от трите училища вече са започнали подписки в защита на гимназиалния си курс. Те споделиха, че няма да допуснат подобно "обезкървяване", по техни думи, на Добрич и в случай, че идеята на РУО бъде реализирана, ще бъдат принудени да мислят за преместване в други по-големи градове.

Днес в 15.00 часа е организирана в Община Добрич среща по темата, на която трябва да присъстват всички засегнати страни. А въпросът дали демографската криза води до закриване на паралелки, а оттам и на училища или закриването на училища води до демографска криза, остава. На него трябва да се отговори с ясна визия за развитие, която да засяга трите основни фактора за добър начин на живот – достъп до качествени здравеопазване и образование и трудова заетост.

Репортажа на Мая Щърбанова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

Майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис в живо дърво

За Великден майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис. Той е оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца.  Засега в естествената кухина в дървото има красиво изографисана икона на св. Богородица, пана с иконостасна дърворезба, метален кръст и свещник. Те са..

обновено на 05.05.24 в 09:01

2000 лв. бяха събрани в помощ на 27-годишната Силвия Пенева на великденски благотворителен базар

На Възкресение възкресяваме вярата в доброто и обичта между хората. Доказаха го стотици горнооряховци, които се събраха в двора на храма „Свети Три светители“ и се включиха в благотворителния великденски базар, за да подпомогнат лечението на 27-годишната Силвия Пенева. Младата жена се нуждае от операция в Турция, за да може да ходи нормално...

публикувано на 05.05.24 в 08:07