Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Явно това са схеми, които са устойчиви и стават със знанието на високите етажи в системата"

Димитър Марков: Очаквам разплитане на случая "Нотариуса", но не в цялост, а колкото да се замажат очите на обществото

"Очаквам да разберем къде в системата на прокуратурата е слабото звено"

| Интервю
Снимка: www.csd.bg

"Очаквам разплитане на случая "Нотариуса", но не в цялост, а колкото да се замажат очите на обществото. Ще има изгорели брънки по веригата, но съм скептичен, че цялата схема ще излезе на светло и всички виновни ще понесат отговорност". Това заяви пред БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

От 2004 г. Мартин Божанов е в архивите на прокуратурата и то не с един сигнал, но нищо не се случило, отбеляза той в предаването "Преди всички".

"Безспорно е налице бездействие на институциите".

Парламентът няма кой знае колко полезни ходове, освен да направи анкетна комисия, смята Марков. 

"Мога да се сетя за поне още десет временни комисии, които не дават очакваните резултати. Единственият ѝ смисъл, който би допринесъл за някакво изясняване е, тя да действа абсолютно прозрачно, да няма засекретени заседания и информация. Ако това се случи пред очите на обществото, има някакъв минимален шанс поне част от този пъзел да излезе на светло".

Това е слабият инструмент на парламента. Силният е кадровата политика, отбеляза той.

"Парламентът години наред не изпълнява функциите си, а ако го прави, не го прави морално. Една анкетна комисия няма да поправи тази вина. Трябва да се постави на дебат как се кадрува в съдебната система

Очаквам да разбера къде в системата на прокуратурата е слабото звено. Притеснително е, че най-вероятно ще се стигне до посочването на един или двама прокурори, които ще излязат най-често фигуриращи по тези сигнали и преписки. С това ще спрем и ще кажем, че проблемът е решен.

Става въпрос за схема, която функционирала повече от десет години и в която са участвали десетки лица - става въпрос за частни клубове, за членски карти - дали обществото ще остане убедено, че бездействието на един или двама прокурори от средно към ниско ниво в йерархията е това, което е цялата схема. Не звучи убедително. 

Трябва да се проверят всички случаи, в които името на лицето Божанов е споменато, да се провери при кой съдия и прокурор са били. Имало ли е смяна в хода на делото? Това са неща, които са лесни за изследване. Прокуратурата е държавен орган с широки правомощия". 

Явно това са схеми, които са устойчиви и стават със знанието на високите етажи в системата, заключи Марков. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03