Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган с партия в Германия, ще участва в изборите за ЕП?

Роза Бурч: Не ми допада паническият тон в коментарите както на някои журналисти, така и на политиците от консервативни партии

| Интервю
Снимка: архив

В Германия се появи нова политическа сила: "Демократичен алианс за многообразие и възход" - ДАВА. Тя все още не е регистрирана като партия, но до европейските избори и това ще стане. Новата формация е записала в устава си, че ще опазва исляма и традиционните ценности. Ще работи срещу надигащите се дискриминация и расизъм. ДАВА обяви, че ще участва в изборите за Европейски парламент през юни, а по-нататък - защо не - и на местни и национални избори в Германия. А там в създаването на Алианса за многообразие и възход прозряха дългата ръка на турския президент Реджеп Ердоган. Медии и политици се опасяват, че през ДАВА президентът на близо три милиона турци в Германия ще оказва политическо влияние. Буря в чаша вода  ли е това? 

Моментът на основаване на партията не е случаен - след като миналия месец журналисти разкриха тайни планове на крайната десница в Германия за "ремиграцията", т.е. депортирането на не-германци от страната. А това изкара стотици хиляди по улиците на демонстрации срещу "Алтернатива за Германия". Не малка част от чужденците, които живеят в Германия, се включват в тези демонстрации. 

"Почти всеки ден има масови демонстрации срещу "Алтернатива за Германия" и нейните депортационни планове. Това уплаши много хора от чужд произход, които сега търсят политическа закрила. Те искат да имат своя партия, която да защитава интересите им. Така се появи ДАВА, чийто устав на хартия е много привлекателен, но в същината си тази партия също е расистка спрямо малцинствата в турската общност тук", казва Роза Бурч от Берлинския Център за изследване на интеграцията, която се занимава с темата за политическото представителство на чужденците в Германия.

Турците във Федералната република са близо три милиона, повече от половината имат турски паспорти, а от тази година могат да се възползват от двойното гражданство и да не се отказват от турското, за да получат и германски паспорт. В същото време, заради улеснения достъп до червения паспорт със златен орел, близо един милион повече потенциални избиратели би имала партията ДАВА. Ако всички мюсюлмани с германско гражданство гласуват на следващите парламентарни избори за нея, ДАВА ще прескочи петпроцентната бариера за влизане в Бундестага. Далеч по-лесен е достъпът на партията до местното управление в общини с компактно мюсюлманско, и още повече - с компактно турско население.

"Хората зад тази формация са обединени от идеята, че трябва да влязат в политиката. В момента събират подписи за официалната регистрация на формацията като партия. Отличават се религиозно-политически лидери, като например от организацията "Милли Гьорюш", която проповядва краен ислямизъм и е поставена под наблюдение от службите за сигурност. Но има и хора, тясно свързани с "Дитиб" - една от най-големите мюсюлмански организации в Германия, която е поделение на Дирекцията по религиозните въпроси на Турция".

Или "дианет", пряко свързан - икономически и политически - с турската държава. Т.е. дългата ръка на Турция, смята Роза Бурч. 

"Самите основатели на ДАВА твърдят, че нямат нищо общо с управляващата в Турция партия", казва още тя, но: 

"Но има и идеологическо сходство. Вижте дори името на бъдещата партия - абревиатурата ДАВА е препратка към един много консервативен ислямистки термин и в свободен превод означава "правилният път". Този термин е много популярен не само в Турция, но и сред ислямистите тук, в Германия. Името на този алианс не е избрано случайно. То намеква какъв е обликът на партията и подсказва каква идеология изповядва. Така че няма нужда в устава на организацията да пише изрично, че е свързана с партията на Ердоган - това се подразбира". 

- За какво му е на Ердоган партия в Германия?

Нека първо кажа, че това не е първият опит да бъде създадена партия, която да изразява интересите на чужденците в Германия. Още през 1995 година се появиха първите такива формации, които нямаха политически успех и изчезнаха. 

Този път обаче политическите условия са различни. Различен е и лидерът в Турция. Ердоган е политик с много силен инстинкт. Той обмисля ходовете си много напред във времето. Освен това Ердоган вече има опит в оказването на влияние в Германия през съществуващи организации, като Дитиб. 

Има една важна новост - след промяна в изборния кодекс през юни право на глас вече имат младежи над 16 години. В Германия младежите от турската общност, които посещават редовно джамиите под контрола на Дитиб, в преобладаващата си част са радикализирани. Мога да си представя, че Ердоган би се радвал, ако с гласа си те изпратят в Европейския парламент депутати, които симпатизират на президентската партия. 

- "Ислямът е неразделна част от Германия", пише в програмата на ДАВА. Освен радикализираните младежи, които навярно не са чак толкова много, кои са останалите избиратели, към които се е прицелила новата партия?

- Както казах, ДАВА не е първият опит за създаването на партия в защита интересите на турците в Германия. На избори в миналото тези партии успяваха да съберат около 0,2 до 0,4 процента от гласовете. Много мои колеги смятат, че и за ДАВА това е таванът. Аз обаче виждам нещата малко по-различно. Този път мобилизацията ще бъде по-успешна, защото лидерите на новата партия натрупаха опит от турските избори за президент. 

- И все пак - тази партия няма как да привлече внушителен брой избиратели, но напълно достатъчно, за да излъчи един евродепутат. В Германия обаче тя ще остане незначителна формация. И затова си задавам въпроса - след като няма изгледи ДАВА да играе някаква съществена роля в Германия, защо тогава всички изпаднаха в паника?

- Защо? Какво е Вашето обяснение и защо не сте съгласна с критичното отношение към партийното строителство на Ердоган в Германия?

Не ми допада паническият тон в коментарите както на някои журналисти, така и на политиците от консервативни партии. Сугестира се, че тази партия е опасна. 

Отдавам паниката отчасти на гузната съвест на утвърдените партии в Германия, които така и не успяват да привлекат гражданите от чужд произход за свои избиратели. Това също е причина за създаването на новата партия.

- ДАВА твърди, че се противопоставя на ширещите се дискриминация и расизъм в Германия. Това означава ли, че утвърдените партии са проспали този проблем и настроенията сред германските избиратели от чужд произход, и основно мюсюлманите сред тях?

Точно това имам предвид. От една страна основателите на ДАВА искат да се борят срещу дискриминация и расизъм, а от друга - тази нова партия е лидерска, дори авторитарна. Партията може и да е нова, но лидерите й не са. От досегашната им дейност можем да очакваме, че и в бъдеще те ще продължат да всяват разделение в турската общност в Германия и да дискриминират кюрдите и алевитите.

В същото време не е учудваща заявката на ДАВА да се бори с дискриминацията и расизма. Както лидерите на партията, така и Ердоган си дават много добре сметка, че сега е моментът - обществото в Германия е настръхнало, отново ставаме свидетели на расистки посегателства и те просто яхват това настроение, породено от възхода на крайната десница. 

- След като има ниша и очевидно нужда от политически представител на турската общност в Германия, защо смятате, че партия ДАВА няма да се окаже успешен проект? Още повече, че за разлика от останалите общности, турската е добре свързана чрез свои клубове в цялата страна.

Защото мисля, че хората от турската общност тук са все така политически пасивни. Интересни са резултатите от едно проучване на нашия Център за изследване на интеграцията, което проведохме миналата година преди президентските избори в Турция. Турците в Германия са по-силно свързани с Германия отколкото с Турция. Затова смятам, че германските партии трябва да използват тези нагласи и да се обърнат с посланията си към тези хора. Особено сега, когато разбрахме какви расистки идеи има крайната десница у нас. Само тогава няма да има нужда от партия на чужденците.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметове на европейски градове искат да определят подходящи ограничения на скоростта

Кметове на европейски градове се обявиха в защита на правото на местните власти да определят подходящи ограничения на скоростта. Кметовете са се обединили в писмо, чийто текст е публикуван във "Файненшъл таймс". Писмото е следствие на инициативи на правителствата в Англия и Италия, които биха могли да попречат на местната власт да прилага..

публикувано на 02.05.24 в 08:29
Даниел Нобоа

Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции заради "вътрешен въоръжен конфликт". Мярката засяга провинциите Ел Оро, Гуаяс, Лос Риос, Манаби и Санта Елена и ще продължи 60 дни, се казва в указа.  Това е второто обявяване на извънредно положение по същите причини от Нобоа, който встъпи в длъжност през..

публикувано на 02.05.24 в 08:03

Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични

Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София беше взето в условията на информационно затъмнение .  Това каза пред БНР адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.  Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"   Търговска Лига се..

публикувано на 02.05.24 в 08:03

Сблъсъци в Груция между полиция и протестиращи против закона за чуждите агенти

Десетки хиляди излязоха на пореден протест в Грузия срещу противоречивия законопроект за чуждестранните агенти, след като парламентът на страната го одобри с 83 "за" срещу 23 "против" на второ четене. Парламентарните дебати бяха напрегнати, с изгонени членове на опозицията и сбивания между законодателите, което не е рядко явление в често..

публикувано на 02.05.24 в 07:50

14 души са пострадали при нови поредните ракетни атаки срещу Одеса

Украинският град Одеса отново стана мишена на руски ракетни атаки. 14 души са пострадали, по данни на местните власти. Руска ракета е попаднала в пощенски разпределителен център, като е причинила пожар в складови помещения. Всички служители в комплекса са успели да се укрият в бомбоубежище и сред тях няма засегнати, съобщи директорът на..

публикувано на 02.05.24 в 07:37
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на пресконференция по време на официалното му посещение в Кишинев, Молдова, 6 март 2022 г.

САЩ вероятно ще пуснат собствен морски коридор за помощ в Газа

Съединените щати са твърдо решени да постигнат примирие в Ивицата Газа и да върнат заложниците у дома, заяви в Израел американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той призова "Хамас" да приеме по-бързо "щедрото", по думите му, израелско предложение за примирие. Официален представител на палестинската групировка заяви, че лидерите й все още..

публикувано на 02.05.24 в 07:33

Пропалестински демонстранти бяха арестувани в различни университети в САЩ

Стотици пропалестински демонстранти бяха арестувани в различни университети в САЩ през последните 24 часа.  Най-много протестиращи - около 300 са били задържани при полицейски акции в Колумбийския университет, както и в градския колеж на Ню Йорк, съобщиха официални представители на силите за сигурност. В Университета на Уисконсин – Медисън..

публикувано на 02.05.24 в 07:29