Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Русинова, ИСС: Настояваме за дълга информационна кампания, за да избегнем спекула при влизане на еврото

| Интервю
Зорница Русинова
Снимка: Мария Филева

Влизането на България в еврозоната няма да се отрази на инфлацията, каза Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС)  в интервю пред БНР за въвеждането на еврото  у нас.

"На някои стоки ще се повишат цените, за други ще са по-ниски. Трябва да има яснота по отношение на закръгляването на парите, защото остава същият валутен курс, който вече е договорен", допълни Русинова.

В предаването "Неделя 150" тя обясни, че въвеждането на единната европейска валута в България "няма да се отрази на осигурителната система, здравеопазване и пенсии, по-скоро би имало положителен ефект за развитието и доходите и икономиката".

Положителното е, че България ще бъде пълноправен член и ще има думата когато се взима решение за единната валута, коментира Зорница Русинова.

Относно доклада на ИСС тя обясни:  "По различното е, че всеки акт, с който излизаме – становище, резолюция или анализ, е консенсуса на трите групи в Съвета, тоест изпълнителната и законодателната власт получават "една готова рецепта", какво е съгласието между работодателите, синдикати и гражданските организации, кои са проблемните области, които биха могли да възникнат в областите между отделните групи."

С докладът от ИСС препоръчват "да се вземат предвид всички проблеми, които тревожат хората, да се отговаря на всички въпроси на хората - кредити превалутиране на сметките. "Силно обръщаме внимание да има достатъчно добри механизми, които ще дадат на възрастните хора и в малките населени места сигурността при обмяната", препоръча Русинова.

 Председателят припомни, че работи от няколко години по темата за еврото и с един анализ има позитивно отношения и подкрепа за приемане на еврото. 

"Важното е, че целият този процес, които от години има нужда да бъде малко по-добре обяснено на хората, има пълна подкрепа от бизнес, синдикати и граждански организации. Дебатът оттук нататък трябва да бъде какво да се направи по законодателството и добре да се обясни на всички граждани какво ги и очаква. Всъщност част от темите, които ние повдигаме са свързани с много потребителски въпроси, от възрастни хора в малки населени места. Много от въпросите от хората са, на кого да имат доверие. Всички тези въпроси се използват от противниците на еврото да се възпламеняват страховете на хората", предупреди Зорница Русинова.

Тя допълни, че с доклада на ИСС, единното мнение на бизнес, синдикати и граждански организации, "настояваме да има дълъг период на въвеждането на еврото, не само в БНР, а и в други банки и пощите, където хората да си обменят валутата без да има такси".

"Но трябва широк дебат, в който да се включат медии, граждански организации, синдикати и работодатели и как възрастният ще си получи пенсията, какво ще стане със спестяванията, как ще стане самата обмяната? Настояваме за дълга информационна кампания и второ дълъг процес, в които хората да виждат обозначени цените едновременно в лев и евро. Това е най-сигурният начин да се избегне спекулата. И на кого да се обадят хората за да контролира", препоръча Русинова.

Приемането на еврото ще улесни голяма част от българската икономика да продължава да се развива, а това означава ръст на доходите. До голяма степен не трябва да се спекулира с пенсиите, каза Русинова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирландия обмисля закон за връщане на мигранти в Обединеното кралство

Ирландският министър-председател Саймън Харис поиска от министъра на правосъдието на страната му да внесе законодателство в кабинета, което да позволи на търсещите убежище да бъдат връщани обратно в Обединеното кралство. Министърът на правосъдието Хелън Макенти обяви по-рано през седмицата, че 80% от последните пристигнали в Република..

публикувано на 28.04.24 в 11:40

Гърция: Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище

Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище са извършени в гръцкия град Патра. В ареста са 19 души за продажба на наркотици в училища в град Патра. Четирима от задържаните са ученици и девет родители, чиито деца са участвали в разпространението на наркотици в училищата. Родителите са обвинени в липса на контрол..

публикувано на 28.04.24 в 11:35
Камелия Нейкова

Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това съобщи в интервю пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и води преговори с фирмата, допълни Нейкова...

публикувано на 28.04.24 в 10:41
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Сглобка с ГЕРБ - това е поредната манипулация на госпожа Нинова

Сглобката с ГЕРБ е поредната манипулация на госпожа Нинова. Това заяви пред БНР  Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България". Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент Ваня Григорова влиза в тройна коалиция за вота. Името ѝ: "Солидарна България" "Тя се опита да счупи коалицията още преди..

публикувано на 28.04.24 в 10:35
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си 49-ият парламент свали председателя си. Росен Желязков си отиде с гласовете на "Продължаваме..

публикувано на 28.04.24 в 09:49

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След данъци и други такси купувачът на артефакта ще плати 1 милион и 175 хиляди паунда. От аукционната..

публикувано на 28.04.24 в 08:49

Акция по кръводаряване на Цветница във Велико Търново

Акция по кръводаряване ще се проведе на Цветница в храма „Свети Николай" във Велико Търново. Православната църква и Центърът по трансфузионна хематология към областната болница се включват в националната кампания "Запалете свещичка, дарете живот". В неделното училище към храма медицински екип на кръвния център във Велико Търново ще приема..

публикувано на 28.04.24 в 08:35