Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел О'Нийл е против въвеждането на такси за вода в Северна Ирландия

Мишел О'Нийл, Риши Сунак в Белфаст, 5 февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Северна Ирландия Мишел О'Нийл изключи възможността за въвеждане на такси за вода по време на нейното управление. В първото по-задълбочено интервю, откакто пое ролята, Мишел О'Нийл настоя, че ще бъде "първи министър за всички".

В интервюто за Би Би Си лидерът на националистите от "Шин Фейн" Мишел О'Нийл каза, че ще присъства на събития в целия политически спектър независимо от убежденията и религията. Това включва и посещение на стадион "Уиндзор парк", за да гледа мачове на националния отбор по футбол на Северна Ирландия. 

Интервюто обаче беше доминирано от финансови въпроси. През декември британското правителство предложи финансов пакет от 3,3 милиарда паунда за подновяването на подялбата на властта и сега, след като юнионистите прекратиха бойкота си, се очаква тези пари да бъдат пуснати в обръщение. Основно условие, приложено към пакета, беше желанието да се съберат повече средства на местно ниво чрез данъци и такси. Мишел О'Нийл обаче бе категорична в интервюто, че хората не трябва да бъдат обременявани допълнително финансово. "Казвам, много ясно - не на таксите за вода. Казвам много ясно, че не можете да натоварвате хората, които преживяват криза с разходите за живот, с допълнителни битови сметки, докато обществените им услуги намаляват", заяви първият министър на провинцията. 

По отношение на финансите заклетите врагове юнионисти и националисти изглеждат обаче обединени. По-рано Ема Литъл-Пенгели, заместничката на Мишел О'Нийл от Демократичната юнионистка партия, коментира, че е "необосновано" да се иска от хората да плащат повече за "лоши обществени услуги" в Северна Ирландия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мишел О'Нийл

За първи път ирландски националист е първи министър на Северна Ирландия

Парламентът на Северна Ирландия,  който беше прекъснал работата си за близо две години,  назначи ирландски националист за първи министър за първи път в  историята на провинцията. Националистическата партия "Шин Фейн" спечели последните..

публикувано на 04.02.24 в 01:33
Риши Сунак

Риши Сунак и Лео Варадкар посетиха парламента на Северна Ирландия

Британският министър-председател Риши Сунак и премиерът на Ирландия Лео Варадкар посетиха парламента на Северна Ирландия в Белфаст, за да отбележат завръщането към подяблата на властта между националистите и юнионистите в провинцията. Сунак и..

публикувано на 06.02.24 в 05:15
Мери Лу Макдоналд

"Шин Фейн" обеща до 6 г. референдум за обединение на Ирландия и Северна Ирландия

Референдум за обединението на Ирландия и Северна Ирландия ще се състои през следващите шест години, прогнозира председателката на "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд в интервю за Скай нюз. Мери Лу Макдоналд даде интервюто след подновяването на..

публикувано на 08.02.24 в 12:01
Мишел О'Нийл от Шин Фейн, Ема Литъл-Пенгели от Демократичната юнионистка партия и британският премиер Риши Сунак в Белфаст, 5 февруари 2024 г.

Край на блокажа в Северна Ирландия - юнионистите отново в правителството

В Северна Ирландия за първи път премиер ще бъде лидер на националистическата партия. Това стана след като в провинцията бе подновена подялбата на властта между републиканците от "Шин Фейн" и Демократичната юнионистка партия. В продължение на две години..

публикувано на 10.02.24 в 11:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат..

публикувано на 09.05.24 в 23:14
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения..

публикувано на 09.05.24 в 23:09

Гръцки съд оправда българин по обвинение за трафик на хора

Гръцки съд оправда българин по обвинение за нелегален трафик на хора. Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора Един несменен талон на кемпер щеше да изпрати в затвора за шокиращите 224 години съвсем невинен българин. Случаят предизвика..

публикувано на 09.05.24 в 23:01

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР. Четирима от пострадалите са транспортирани в софийски болници с опасност за живота.  На по-леко..

публикувано на 09.05.24 в 22:53
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25