Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания се завръща към научни програми на ЕС

| Репортаж
Изглед към сградата на британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Илиана Иванова е на посещение в Обединеното кралство. На съвместна пресконференция с британския министър на науките и технологиите Мишел Донелан двете призоваха британските изследователи и бизнеса да се възползват максимално от финансирането на "Хоризонт Европа" и да кандидатстват за безвъзмездни средства, които могат да помогнат за стимулиране на научните открития. Това става също и на фона на опасенията относно разходите и визите за европейски учени, които искат да работят в Обединеното кралство.

Обединеното кралство се отказа от програмата "Хоризонт Европа", когато напусна ЕС през 2020-а година. След години на несигурност, в които британски изследователи бяха възпрепятствани да участват напълно в схемата, поради политически спорове след Брекзит, Обединеното кралство се присъедини към схемата през януари, когато ЕС даде "зелена светлина" за програмите "Хоризонт Европа" и "Коперник".

На пресконференция еврокомисар Илиана Иванова заяви, че е имало някои притеснения, повдигнати от изследователите, както и такива, свързани с разходите за такси, доплащания за здравеопазване и заплати, но не би желала в такъв ден, в който е дошла да поздрави британците със завръщането в програмите, да се фокусира върху потенциалните разделения.

По-рано вестник "Файненшъл таймс" публикува интервю с Илиана Иванова, в което тя казва, че Великобритания трябва да облекчи визовите процедури или рискува да пропусне пълните предимства на "Хоризонт Европа".

"Имаме известни трудности с европейските изследователи, които отиват в Обединеното кралство, поради някои визови проблеми, а също и по-високи разходи, които ще обсъдя с британската страна", допълва в интервюто Илиана Иванова. На пресконференицията обаче британският министър на науката Мишел Донелан отрече Обединеното кралство да е изправено пред предизвикателства при набирането на участници. Тя каза, че "основното послание" от учени, новатори и бизнес е, че асоциирането с проекта ще подкрепи техните интереси и ще подпомогне икономическия растеж и развитие на Великобритания. По повод на ролята на Брекзит Донелан заяви:

"Британската общественост гласува да напусне ЕС, за да има повече контрол и мнение върху вземането на решения. Разбира се, това означава, че по всеки един от тези различни аспекти достойнствата и темите ще трябва да бъдат прегледани и проучени".

Донелан призна, че сделката е отворила цял свят от възможности за британските изследователи не само като финансиране, но и за работа ръка за ръка с колеги от Европа до Канада и до Нова Зеландия. Тя посочи, че с особена жар работи в посока и по-малките предприятия да могат да кандидатстват, защото знае от личен опит колко е трудно за дребния бизнес, тъй като баща ѝ и имал такъв.

Илиана Иванова Снимка: БГНЕС

Какви са конкретните взаимни ползи от тези програми на ЕС?

"Конкретните ползи са, че заедно можем да се справим по-добре с общите предизвикателства, като климатични промени, борба с пандемии, геополитически напрежения. За всяка една държава самостоятелно би било много по-трудно, отколкото заедно да се борим с тези предизвикателства. Нашият специален интерес е в технологии, нови чисти технологии за чист транспорт, батерии, водород, здравеопазване, изкуствен интелект, технологични инфраструктури – сфери, в които сътрудничеството с Обединеното краство може да донесе ползи и за нашите и за техните научни изследователи. И съм наистина щастлива, че днес виждам ентусиазъм и оценка и от британската страна за тези съвместни ползи", коментира българският еврокомисар пред БНР.

"Всички тези сфери, които изброявам, България като член на ЕС, разбира се, има достъп и участва активно в програма "Хоризонт Европа" с мерки в първи, втори и трети стълб на програмата и има достъп до тази универсална мрежа в сътрудничество с едни от най-най-добрите научно изследователски и технологични инфраструктури. Така че този достъп ние няма как да го имаме, ако не сме част от обединена Европа, от програма "Хоризонт Европа" и наистина това сътрудничество за мен е полза и успех и за двете страни."

"Хоризонт Европа" разполага с бюджет от 95,5 милиарда евро, като Обединеното кралство се очаква да внася средно около 2,43 милиарда евро годишно, за да участва. Средният грант е на стойност £450 000 за бизнес или изследовател в Обединеното кралство. Европейският комисар Илиана Иванова днес ще продължи посещението си с пътуване до Шотландия, където има среща с университетските среди и всички заинтересовани от научните програми на ЕС.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентина Васильонова

Валентина Васильонова: Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина . Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.  "Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати - силно проблемна", каза тя и..

публикувано на 02.05.24 в 10:31

Деца от 5 страни ще има на фестивала "Великденско яйце" в Босилеград

За 31-и път в Босилеград от днес до 7 май ще върви фестивалът "Великденско яйце" с участието на деца от Бесарабия с български произход, от Украйна и Молдова, Република Северна Македония, Сърбия, както и от различни градове от България.  Преди пандемията организаторът - сдружение "Глас" в Босилеград - кандидатства рекорд на Гинес по брой на..

публикувано на 02.05.24 в 10:28

Местни избори на много места в Англия и Уелс

Днес на много места в Англия и Уелс се провеждат местни избори. Милиони избиратели в Англия и Уелс избират 107 местни власти в Англия и 11 кметове, сред които и на Лондон. На частични избори ще бъде избран нов депутат от Блекпул Юг след оставката на бившия консерватор Скот Бентън. Гласоподавателите в Англия и Уелс освен това ще изберат 37..

публикувано на 02.05.24 в 10:08

Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните медицински храни

На 30 април на сайта на НЗОК се появиха указания за отпускане на специалните медицински храни. Те обаче не удовлетворяват хората, които са влезли в тази битка .  Пред БНР д-р Антоанета Тончева - генетик, член на Сдружение "Общност Мостове", коментира как се е стигнало до сегашната ситуация: "Една от горещите теми, по които работи сдружението..

публикувано на 02.05.24 в 09:46

Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график

Силно е движението по гръцките пристанища. Пътува се само с предварителна резервация. Някои компании отказват да превозват електроавтомобили с кораби. Стачката приключи тази сутрин и фериботите отново се движат по разписание, съобщават транспортните агенции. Поради силния трафик на туристи към островите по основните направления от..

публикувано на 02.05.24 в 09:44
Посетители наблюдаваj детектора ATLAS по време на Дните на отворените врати на ЦЕРН, Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (CERN), близо до Женева, Швейцария, архив, септември 2019 г.

Още по-мощен ускорител на частици се очаква в ЦЕРН преди края на този век

Вече четвърт век и български учени участват в разкриването на тайните на Вселената. За това в ЦЕРН помагат български детектори , които регистрират причинените от учените сблъсъци в големия ускорител на частици. Бъдещето обаче е на новите изследвания, за които ЦЕРН вече има планове с новия ускорител. Неговото строителство трябва да започне до..

публикувано на 02.05.24 в 09:25
Димитър Главчев

Премиерът отива в Париж за срещата на Съвета на ОИСР

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев заминава днес за Париж, където ще участва в Срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на ниво министри, която тази година се председателства от Япония. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Премиерът ще направи изказване в първото..

публикувано на 02.05.24 в 09:17