Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на влюбените - отвъд валентинките и комерсиалното

| Репортаж
Снимка: Тихомир Тодоров

14 февруари е денят на романтичната любов. Според християнското разбиране в деня, в който се почита паметта на светеца и мъченик Валентин, се празнува любовта между двама души, които са се врекли във вярност. Това е любовта, която предстои да бъде освидетелствана и да получи Божията благословия. Романтичната любов между двама влюбени има една основна цел и тя е да се създаде християнско семейство. Съществуват множество легенди и тълкувания как е възникнал празникът, тъй като информацията за светеца е оскъдна и малко изследвана. 

Валентинките, цветята и шоколадовите бонбони във формата на сърце са съвременните символи на днешния ден, посветен на любовта. Това има много повече връзка с комерсиалното, отколкото със сакралното, посочи отец Димитър - енорийски свещеник от католическа църква "Св. Дух" в Пловдив. 

"Свети Валентин не е генерално казано на влюбените. Той е покровител на бъдещите съпружески двойки, които наричаме годеници и са насочени към тайнството на брака". 

Популярността на празника Свети Валентин е много голяма, но до голяма степен остава неразбрана, споделя и доц. Емил Иванов - преподавател по "Християнска археология" и сътрудник от Методиевия център в германския град Елванген.

През III век, когато е живял Свети Валентин, Рим е бил пълен с много бежанци, емигранти – повечето, от които християни, отбеляза той.

Още светите апостоли казват, че християнското семейство е гръбнакът на обществото. И са били наясно, че християнското общество допринася в цялостното римско общество и във вселенското общество. Затова са съветвали:

"Който има нужда, нека да бъде мъж, но на една жена и да я обича, да я уважава. Както и жената трябва да уважава мъжа си, за да отгледат добро поколение" - това винаги е съобразявал и Свети Валентин. И затова той е известен вероятно и в съвременното общество като "светецът на любовта" – да, защото чрез любовта, която е основата на всичко и ни е завещана от самият Господ – Исус Христос, християните засвидетелстват своята почит един към другиго и даже към другите, които не са християни", добавя доц. Иванов.

Това, което е известно на археолозите, проучващи историята на християнството, е, че Свети Валентин през 269 година е мъченически пострадал. Датата 14 февруари е избрана съобразно Римския античен календар. Католическата църква го почита по инициатива на папа Геласий.

Датата 14 февруари е избрана именно заради това, че се празнува от всички и е свързана с плодородието и със семейството. 

"Защото семейството е основната градивна частица на обществото и така се е смятало тогава. Днес имаме упадък в това мислене за ценността на семейството, но тя е много важна, защото тя води и до здрави наследници след това. Не само да ги създадем, но и да ги възпитаме, защото това води и до участието в творението", коментира доц. Иванов. 

Как ние участваме в творението? 

"Ние участваме не само с нашия живот, но и с наследниците ни. Ние се включваме като в една главна пътна артерия и после бавно отпадаме от нея. Но само с една част от себе си. А душите остават. Ето това именно е давал като пример и Свети Валентин. Затова той е бил обичан. Той подарява винаги след всеки съвет, след всяка консултация, след всяка проповед на всички, които присъстват – цветя от своята градина. Това именно е останало като традиция и до ден днешен - на 14 февруари да се подаряват цветя на любимия човек. Но във връзка, че се засвидетелства любовта към ближния", разказва още той.

От къде обаче черпим всички тези сведения за светеца? 

От края на III век до 314 година – до узаконяването на християнството, много от мъчениците са погребани около Рим в така наречените катакомби, обяснява доц. Иванов. Реликвата – главата на Свети Валентин може да бъде видяна и днес в църквата "Санта Мария ди Козмедин", но това е малко известно, дори в Италия, добавя той.

Репортажа на Виктория Петрова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца влизат в ролята на родители в "Музейко"

Научно-образователният детски център "Музейко"  е домакин на постановката "Ах, тези родители" на Театър "Възраждане". По време на спектакъла децата ще влизат в ролята на родители и обратното. Предвидени са две представления - от 11:00 и 12:30 часа.

публикувано на 27.04.24 в 10:14

Родопският драматичен театър - домакин на фестивала "Талантите на Смолян"

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" е домакин на фестивала "Талантите на Смолян", който започва в 10:00 часа. Организатори са община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Фестивалът няма конкурсен характер, а целта..

публикувано на 27.04.24 в 10:08

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59
Густав Гресел

Густав Гресел: Украйна трябва да остане в отбрана до 2026-а

След забавяне от половин година, във вторник американският Конгрес одобри окончателно отпускането на военна помощ за Украйна. Президентът Джо Байдън веднага подписа закона, а Пентагонът изпрати на Киев оръжие за 1 милиард долара. Вчера министърът на отбраната Лойд Остин обяви най-мащабният пакет от оръжейни поръчки за украинската армия – още 6..

публикувано на 27.04.24 в 09:55

Щефани Бабст за помощта за Украйна: Можем да продължим напред само с "коалиция на желаещите"

Американският Конгрес най-накрая деблокира 61 милиарда долара помощ за Украйна. В Европа се чуха въздишки на облекчение. В столиците на Стария континент разтревожените политици месеци наред четяха тайнствени подробности от процедурата по гласуването в Конгреса. "Но те не бива да скръстват ръце", предупреждава Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа..

публикувано на 27.04.24 в 09:52

Военни унищожиха невзривен боеприпас в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски са унищожили невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал "Възраждане", съобщиха от Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Дейностите по унищожаването й са били извършени на учебния център "Сливница" при стриктно спазване на мерките за безопасност.

публикувано на 27.04.24 в 09:51

Малки лазарки на гости на БНР

Малки лазарки гостуваха на БНР. Момичетата от Детски танцов състав "Шопчета" при 133 СУ "А. С. Пушкин в София с ръководител и учител Илия Петков, които съхраняват българските традиции, изпълниха две песни - "Вилай мома, Лазаре" и  "Играли са куклици в студиото на програма "Хоризонт" и предаването "Закуска на тревата". В народната..

публикувано на 27.04.24 в 09:38