Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Божанов: Няма да налагаме цензура

"В законопроекта има мерки, които са в защита на българските онлайн медии, а не които ги поставят под риск", категоричен е депутатът от ПП-ДБ

| Интервю
Божидар Божанов
Снимка: Борислава Борисова
Чуй новината! Чуй новината:

Няма да налагаме цензура, няма да бъде блокирано новинарско съдържание, увери пред БНР депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов. 

В предаването "Преди всички" той коментира законопроекта за превенция на дезинформацията. Депутати от ПП-ДБ предлагат редица мерки, насочени към "тролски ферми" и мониторизиране на анонимни сайтове за фалшиви новини. Промените са заложени в Закона за електронните съобщения.
Божанов подчерта, че текстовете са качени, за да бъдат обсъдени, но все още законопроектът не е внесен. Текстовете ще бъдат обсъдени в детайли с депутатите и от управляващите, и от опозицията, за да може всички да се убедят, че цензура няма: 

"Важно е те да са спокойни, че това няма да се използва срещу тях". 

По думите му единственото съдържание, което се предвижда да бъде ограничавано, са незаконните реклами

"Даваме правомощия на органите първо да съобщят на рекламната мрежа, която го разпространява, и ако то не бъде свалено или те системно не свалят такъв тип незаконни реклами, да може на самата рекламна мрежа да бъде преустановяван достъпът за 30 дни", отбеляза Божанов. 

Депутатът изтъкна също, че няма да бъдат ограничавани страници и групи в социалните мрежи, в които се разпространява информация, за която се смята, че е свързана с незаконна реклама

"Това е доста тънък лед и ако тръгнем, на втората крачка ще го спукаме", изказа мнението си той. Но уточни по отношение на троловете, че ще има задължение за социалните мрежи да прилагат редица мерки, за да ги идентифицират. По думите му ако дадена социална мрежа не изпълнява задължението си, тогава ще има санкции. Според него в момента социалните мрежи не предприемат никакви конкретни действия срещу "тролските ферми".

Основният регулатор по темата е Комисията за регулиране на съобщенията, каза Божидар Божанов и добави, че единствената роля на ДАНС е санкционната. 

"Платформа с 4 млн. потребители в България, която излъчва ежедневно, си е дейност, свързана с националната сигурност". 

"В законопроекта има мерки, които са в защита на българските онлайн медии, а не които ги поставят под риск", категоричен бе депутатът от ПП-ДБ. 

По думите му в рамките на предизборна кампания се въвеждат временни задължения, които са свързани с националната сигурност и изборното законодателство. "Задължението за изборния период - големите платформи да идентифицират тролове и да докладват за това", обясни той. 

Интервюто на Илия Вълков с Божидар Божанов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великотърновският университет чества патронния си празник

Великотърновският университет, носещ името на светите равноапостоли Кирил и  Методий, чества днес патронния си празник. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. За 63-а година иконата на светите Кирил и Методий поведе шествието във Великотърновския университет. Да не забравяме на кого дължим азбуката и културата си, призова..

публикувано на 10.05.24 в 16:28
Областният управител на Плевен Николай Абрашев

Областната управа в Плевен отчита добра координация за изборите

В Плевен е създадена добра координация между институциите за провеждането на предстоящите избори на 9 юни. Това стана ясно след първата среща в Областната администрация. "Координацията е добра, няма някакви сигнали, няма подадени проблеми. Тепърва започва изборният процес, от ден първи съм 24 часа на работа". Това каза областният..

публикувано на 10.05.24 в 16:22
Снимката е илюстративна.

Тяло на жена е открито в района на жп гарата в Кюстендил

Намерено е тяло на жена на железопътната линия в района на кюстендилската гара, съобщиха от полицията. Дежурна полицейска група е извършила оглед на мястото, тялото е откарано в местната болница за аутопсия. Жената е идентифицирана, тя е 54 години. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата...

публикувано на 10.05.24 в 16:18
Киър Стармър

Очакват Стармър да обещае премахване на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Във Великобритания лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър ще обещае да премахне правителствената схема за депортиране на мигранти в Руанда и да отклони 75 милиона паунда за финансиране на стотици нови специализирани служители, които да се справят с контрабандата на хора с нови правомощия за борба с тероризма.  Проект за..

публикувано на 10.05.24 в 16:05

Изложба в Ловеч за 60-годишнината от откриването на паметника на Васил Левски

В Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 60-годишнина от откриването на най-големия и най-внушителен паметник на Васил Левски.  Изложбата е подготвена от Държавен архив – Ловеч и Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев". Експозицията проследява проекта и изграждането на паметника, като акцент е  ролята на ловешката..

публикувано на 10.05.24 в 16:00

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Пернишкото училище "Д-р Петър Берон" чества патронния си празник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронният празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона..

публикувано на 10.05.24 в 15:43