Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплахи: Казусът "Пирогов" продължава

Адв. Мария Петрова: Беше ми казано в прав текст, че когато децата ми умират по стълбите на някоя болница и никой не ги пуска вътре, тогава аз ще разбера какво е

| Интервю
Снимка: Стаматина Никова
Чуй новината! Чуй новината:

Месеци наред болница "Пирогов" е обект на различни проверки. Освен искания за оставки, които се разменят между ръководството и здравното министерство, в публичното пространство се отправят вече и директни заплахи между участници в този конфликт. 

В българското здравеопазване не става нищо хубаво, нищо градивно, нищо конструктивно и нищо в полза на обществото, заяви категорично пред БНР адв. Мария Петрова - специалист по медицинско право. Самата тя е била обект на заплаха, като подчерта, че това не е първата, която ѝ се отправя. И все пак тя декларира, че няма притеснения. 

"Предупреждението беше в посока, че ако продължавам да коментирам подобни казуси и да твърдя, че определени хора не управляват съответни болници по най-добрия начин, а министърът бездейства - нещо, което е факт, аз, мои близки, включително децата ми няма да могат да се лекуват в която и да е голяма болница, защото имало негласна или гласна вътрешна уговорка между ръководствата на тези болници "такива, като мен, да не бъдат допускани". Разговорът стигна до там - да ми бъде казано в прав текст, че когато децата ми умират по стълбите на някоя болница и никой не ги пуска вътре, тогава аз ще разбера какво е", разказа тя. 

В интервю за предаването "Преди всички" адв. Петрова посочи, че казусът "Пирогов" не е единствен. Тя напомни лечебните заведения, където също имаше такива ситуации и каза: "Това е само върхът на айсберга". 

Българското здравеопазване вече е изправено не пред колапс, то е в клинична смърт, а жертви на цялата тази система са всички лекари и пациенти, категорична бе адв. Мария Петрова.
"Напоследък виждате, че дори министърът се явява безвластен, безгласен в желанието си да смени управата на една държавна болница - нещо, което принципно законът му позволява във всеки един момент, но се създават всякакви други политики и влияния, така че това да не може да се случи", коментира специалистът. 

Според нея "Пирогов" се управлява зле и болницата сама допуска подобни конфликти да се случват

"Това показва, че тези хора нямат никакви мениджърски умения, не им пука за доброто управление на болницата или за благото на техните служители, лекари, персонал или за пациентите. На тях основната им ключова идея е да се задържат на властта, която имат". 
По думите ѝ обаче и неправителственият сектор има огромна вина, защото, според нея, фокусира проблема не на най-болезненото и не на най-конструктивното място:

"Мястото е не да търсим протести, не да търсим виновници, които да сочим с пръст, и лекарите всеки ден да вървят по тънката линия между "Осанна" и "Разпни го", а това да имаме системи за рапортуване, да имаме прозрачно здравеопазване, да нямаме съмнения дали едно лекарство е приложено или не, дали е донесено от друга болница или е продадено, да имаме възможност да проследяваме процесите в здравеопазването и да ползваме "черната кутия" в здравеопазването - нещо, което да подобри системата, анализирайки грешките и създавайки алгоритми, така че те повече да не се допускат". 
Според нея пари в здравеопазването има. Тя изтъкна обаче, че покрай скандалите с големите болници се пренебрегва проблемът с НЗОК. 

Специалистът смята, че проблемът в здравеопазването ни е, че не можем да се поучим от грешките си.

"Хоризонт" отправи покана за участие в предаването и към директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Тя обаче остана без отговор. 

Интервюто на Илия Вълков с адв. Мария Петрова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима убити в Рафах при израелска операция в района

Най-малко петима души са били убити при израелски атаки по град Рафах, информираха от местна болница, след като Израел обяви, че няма да се откаже от плановете си за операция там. Палестински медии съобщиха, че танкове и войници атакуват и пункта „Керем Шалом“, разположен на около 3 километра от града. Разрушен е терминалът за разпределение на..

публикувано на 07.05.24 в 03:18

"Хамас" е приел предложение за прекратяване на огъня

Палестинската групировка „Хамас“ е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. От израелската армия обаче заявиха, че продължават с плановете си за операция в град Рафах на фона на призивите на международната общност за въздържане от страна на Тел Авив.  Пред телевизия "Ал-Джазира"..

обновено на 07.05.24 в 01:16

Безплатни изследвания на пушачи в София, Благоевград, Пловдив и Плевен

Безплатни изследвания на дишането при пушачи ще се проведат през месец май в София, Пловдив, Плевен и Благоевград в рамките на кампанията „За живот без тютюнев дим“. Инициативата е на Асоциацията за профилактика на белодробните заболявания и Института за здравно образование и е посветена на Световния ден без тютюнев дим - 31 май.  Прегледите ще се..

публикувано на 06.05.24 в 22:46

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл.  Игуменията на Граничкия девически манастир сестра Фотиния каза, че притежава диск с песнопенията с..

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е уведомил лично катарския премиер и директора на египетското разузнаване, че е готов за замлъкване на..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както и в местността Голо бърдо, Пернишко. Цяла долина е с божури в Черна нива, към пътя Кюстендил -..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46