Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване за 2023: Хотелиерският бизнес се развива стабилно

Рентабилността се завръща след доста сътресения, отчита Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Хотелиерският бизнес се развива стабилно за последната година, рентабилността в сектора се завръща, като очакванията за настоящата година са заредени с умерен оптимизъм. Това показват данните от национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, което Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели провежда за трета поредна година. Добър индикатор за бизнес нагласите в бранша е готовността за инвестиции за подобряване на базата, както и в нови проекти, показват данните от проучването. Не се очаква драстично поскъпване на услугата, като някои хотели не предвиждат увеличение на цената, отбелязва Георги Дучев – изпълнителен директор на организацията. 

"Бизнесът се стабилизира, влиза в по-нормално русло", категоричен е той.

Хотелиерският бизнес в България има здрави основи, смята той.

Морските хотели са доволни от новата програма за реклама на черноморските общини, казва Дучев. По отношение на градските хотелиери има още какво да се направи за популяризирането на конгресния туризъм и има очакване за още подкрепа от страна на държавата, допълва той.

Рентабилността се завръща след доста сътресения 2020-а, 2021-ва и 2022-ра, отчита Георги Дучев на база на резултатите от изследването.

Няма опасност или изгледи туристите да се сблъскат с шоково повишение на цени или рязко поскъпване на услугите, уверява той.

Персоналът остава предизвикателство №1, без изгледи да бъде решено в близко бъдеще – всеки се справя поединично, коментира Дучев за предаването "Хоризонт до обед".

50% от хотелиерите предвиждат някакво обновяване на базите си, казва още той, като се позовава на данните от анкетите.

Забелязва се увеличеното значение, което хотелите отдават на българския турист – той става все по-желан, подчертава Георги Дучев.

Снимка: БГНЕС

За проучването:

През 2023 – първата година, в която имаха възможност да работят без ограничения, хотелите показват устойчиво възстановяване. През януари, за трета поредна година, Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) организира своето национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, което има за цел да покаже какво е било състоянието на сектора през 2023 г., а също какви са нагласите и очакванията на хотелиерите за новата година. 

Според близо половината от респондентите (44%), условията за бизнес са без промяна спрямо началото на миналата година. Една трета от хотелиерите смятат, че условията са се подобрили, а 20% са на мнение, че е налице влошаване.

На въпрос, свързан със заетостта на хотелите, над 60% от анкетираните посочват, че през миналата година са реализирали ръст. Не толкова позитивният нюанс на тази новина е, че при повече от половината от реализиралите ръст хотели той е по-нисък от 10%. 

Както се очакваше в началото на миналата година, около половината от хотелиерите са повишили цените на нощувките с до 10%, а при една трета от тях повишението е било между 10 и 20%. При 10% от хотелите цените са се запазили без промяна. 

Очакванията за тази година са, ако има повишение на цените, то да бъде в рамките на до 10% - това споделят 60 на сто от запитаните, като една пета от респондентите дори не предвиждат такова. Две трети от респондентите очакват през настоящата година да реализират до 20% ръст на приходите. По-песимистични нагласи имат около една пета от участниците, а сред тях преобладава групата, която не очаква промяна спрямо миналата година – 16% от общия брой респонденти.

Водещо предизвикателство пред хотелския бизнес и през тази година продължава да бъде недостигът на персонал (38%). Следват невъзможността за дългосрочно планиране на бизнеса (25%), ръстът на цените на стоки и услуги (17%), спадът на туристите от традиционни пазари (13%) и други.

Попитани как според тях може да бъде решен проблемът с недостига на персонал, хотелиерите са разделени на три почти напълно еднакви групи – първата смята, че заплатите трябва да продължат да бъдат повишавани, така че да станат конкурентни на други сектори; втората група е на мнение, че трябва по-сериозно да се работи със студенти и ученици от горните класове, а третата вижда решение във вноса на персонал от чужбина. 

Какви чуждестранни туристи посещават България?

Любопитна тенденция през тази година е ръстът от над 6% на хотелиерите, които декларират, че разчитат основно на български туристи – от 35% през миналата година, на над 41% през настоящата. 

По отношение на чуждите пазари, няма особено разместване - в челото на класацията отново са румънските туристи (62%), следвани от англичани (30%) и германци (28%), след тях са поляци (23%), македонци и израелци – с по 15%, чехи (13%), и други. 

В националното допитване на BAHE са се включили хотелиери, които управляват леглова база от над 17 хил. стаи, разпределена в места за настаняване, всяко от които с над 15 стаи (за да се изключат къщите за гости и Airbnb-апартаментите) и категория две, три, четири или пет звезди.  

Тази леглова база е разпределена основно в морски (36%), следвани от градски (22%), спа (17%) и планински (14%) хотели. Малко над 80% от местата за настаняване, чиито собственици и мениджъри са попълнили анкетата, са с капацитет до 200 стаи и категория три или четири звезди. 17% от хотелите са с пет звезди, а близо една пета са с капацитет от над 200 стаи. 

Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) е една от най-големите и авторитетни браншови организации в туризма у нас. Тя обединява мениджъри и собственици на хотели и хотелски групи от цялата страна. Членовете на организацията притежават и управляват градски, ваканционни и спа хотели с общо над 20 хил. хотелски стаи.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29