Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропалестински протест в Болоня доведе до сблъсъци с полицията

Протест пред сградата на РАИ в Милано.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Болоня станаха сблъсъци между полицията и пропалестински участници в митинг пред регионалното седалище на обществената медия РАИ. Протестът засяга управата на РАИ заради произраелско комюнике след фестивала "Санремо", на който редица изпълнители пяха и се изказаха против войните и с призив за настъпване на мир и в Близкия Изток. 

Митингът в Болоня с над 1000 души от организацията "Млади палестинци" целеше да направи изявление по телевизията. Не се получи и настана напрежение между тях и полицията. Стигна се до сблъсъци, хвърляне на димки от страна на протестиращите, отблъсквани от силите на реда. 

Медиите поместиха заглавието на документа на демонстрантите: "Комуникация срещу отричането на продължаващия геноцид, цензурата и произраелски изложения на РАИ". Иска се оставката на административния делегат на медията Роберто Серджо. 

Франческа Бриа, икономист и член на борда на директорите на РАИ, в интервю за ежедневника "Република" каза, че на "Санремо" е имало послания за мир и социално приобщаване, както и че РАИ трябва да защитава свободата на словото на изпълнители и участници. Преди Болоня протест с ранени между полицаи и демонстранти се състоя преди дни пред сградата на РАИ в Неапол. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Изглед на разрушени сгради след въздушен удар от израелските сили в северната част на ивицата Газа, както се вижда от Сдерот, Израел, 10 декември 2023 г.

Лондон предупреди, че Израел нарушава международното право, ако отказва храна и вода на хората в Газа

Израел нарушава международното право, ако отказва храна и вода на хората в Газа, заяви британският външен министър Дейвид Камерън.  Скай нюз коментира, че думите на дипломат номер едно на страната е пореден знак за промяната на тона на Обединеното..

публикувано на 14.02.24 в 09:21
Опустошени сгради в град Газа, 10 октомври 2023 г.

Консултациите за примирие в Газа ще продължат

Преговарящите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа не са постигнали споразумение, но консултациите ще продължат, съобщиха американски и израелски медии. Представителите на САЩ, Израел, Катар и Египет са се съгласили да удължат преговорите с три..

публикувано на 14.02.24 в 12:23

Преговорите в Кайро за спиране на огъня в Ивицата Газа не доведоха до споразумение

Преговорите в Кайро за спиране на огъня в Ивицата Газа не доведоха до споразумение, но според редица наблюдатели началото е обнадеждаващо. Засилва се международният натиск върху Израел за отказ от сухопътна операция в град Рафах.  Преговарящите са..

публикувано на 14.02.24 в 18:52
Израелски бойци на позиция в южната част на страната край границата с Газа.

Израелски министри критикуват американско-арабски план за Газа

Двама влиятелни израелски крайнодесни министри разкритикуваха днес информация за американско-арабски план за примирие в Газа, който полага основните за палестинска държава, предаде АФП. "Вашингтон пост" съобщи, че администрацията на президента Джо..

публикувано на 15.02.24 в 13:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Цветомила Дудевска

Д-р Цветомила Дудевска: У нас няма регистър на пациентите с астма. Предполагаме, че са около 15% от населението

Белодробната болница в Троян организира за трета поредна  година  безплатни профилактични прегледи  за пациенти, които са в риск от астма, както и за такива, които вече са диагностицирани със заболяването. Предвидени са също обучения за..

публикувано на 07.05.24 в 13:30

Деница Сачева: Дългосрочно доверие на краткосрочни кандидати в политиката не трябва да се дава

За два мандата от област Добрич в следващото Народно събрание ще се борят на предсрочните парламентарни избори от коалиция ГЕРБ-СДС. Водач на листата им в 8 МИР отново е Деница Сачева. При регистрацията на листата в РИК в Добрич тя посочи, че дългосрочно..

публикувано на 07.05.24 в 13:14

До 22 май продължава записването на малките ученици в Габрово за летни занимания

Летни занимания за малките ученици в Габрово се организират за поредна година. Днес започва записването онлайн на електронната страница на Община Габрово или на място в Община Габрово. До 22 май ще продължи записването за летните занимания на..

публикувано на 07.05.24 в 13:11

Иво Делин: Велоалеята по "Патриарха" ще свързва в мрежа още 7

Седем велоалеи ще свързва новото трасе за велосипедисти по столичния бул. "Патриарх Евтимий" и ще се бъдат в мрежа. Това обясни в интервю пред БНР Иво Делин от Велоеволюция. "Най-актуалната и противоречива е тази велоалея по "Патриарх..

публикувано на 07.05.24 в 13:00
ГЕРБ-СДС се регистрира в ЦИК с водач Росен Желязков

ГЕРБ-СДС се регистрира за евроизборите: Води Росен Желязков, без Мария Габриел

ГЕРБ-СДС регистрира листата си за предстоящите евроизбори в ЦИК. Водач е бившият председател на 49-то Народно събрание Росен Желязков. Останалите места в листата заемат евродепутатите, както следва: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева..

публикувано на 07.05.24 в 12:59

Путин положи клетва за нов президентски мандат

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов 6-годишен президентски мандат. "Заклевам се при изпълнението на правомощията на президента на Руската федерация да зачитам и защитавам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и..

публикувано на 07.05.24 в 12:48

Ваня Григорова начело на листата на "Солидарна България" за евровота

Ваня Григорова ще води листите на "Солидарна България" за европейските избори и в 25 МИР - София в битката за националния парламент. Днес от формацията регистрираха листите си в ЦИК и в районните избирателни комисии. "ЛЕВИЦАТА“ регистрира..

публикувано на 07.05.24 в 12:27