Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Панайотов: Комисията за Нотариуса е предпазна мярка от страна на управляващите

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Крайно време е гражданите да се убедят, че тези системи могат със съучастие отвътре да бъдат почистени от такива хора, за да може лека полека да започне да се възвръща доверието в органите на съдебната власт от страна на българските граждани".

Това мнение изрази пред БНР проф. Пламен Панайотов, преподавател по наказателно право в СУ "Свети Климент Охридски", относно поредните трусове в съдебната система и случая "Нотариуса".

Според него е необходимо този път да се стигне до върха и някой да понесе отговорност:

"Става дума за въпроси, които са наболели отдавна в обществото и сега има чудесен повод да се отговори на очакванията, които имаме. Най-сетне да се разбере следното - първо – кои са поръчителите на тези престъпни схеми, които обикновено са извън магистратите, и второ – кои са конкретно магистратите, които се явяват изпълнители на тези престъпни схеми вътре в органите на съдебната власт. Не само да се установят, но и да понесат съответно в това число и наказателна отговорност".

Той е убеден, че такива престъпни схеми не могат да се случат, без да има и съучастие от страна на лица, които са на високи политически длъжности.

По думите му моментът сега е чудесен за това управляващите да покажат, че са готови да направят всичко необходимо:

"И като разследващи органи, и от страната на МВР, да подадат необходимата информация към прокуратурата, а оттам насетне убеден съм, че и българският съд ще намери сили и ще си свърши работата".

Проф. Панайотов допълни, че моментът е подходящ и от политическа гледна точка. Един от основните приоритети на управляващите е именно реформирането на органите на съдебната власт, в това число и кадрово, обясни той.

"Сега имат великолепна възможност онова, което са заявили пред обществото като политически контекст, оправдаващ управлението в момента, да докажат на практика, че ще сторят необходимото, за да се стигне в дълбочина в т.нар. дълбока държава".

В предаването "Хоризонт до обед" експертът изказа мнение и за създадената комисия в парламента във връзка със случая с Мартин Божанов-Нотариуса:

"Тази комисия ще даде възможност на хората, които твърдят, че политическите им цели са този път да се стигне докрай, а ако не се стигне докрай, да могат да се разграничат от действията на органите на съдебната власт, които не са довели до съответните резултати. В случая това е една предпазна мярка от страна на управляващите".

Според експерта все още има голяма неяснота относно хоризонта, до който трябва да се стигне с реформата в органите на съдебната власт.

"Щом я докарахме до момент, в който току що приетите промени в Конституцията, да налагат те да се ревизират в една или друга степен, в случая през преходни и заключително разпоредби на НПК, които бяха предмет на ветото на президента съвсем основателно. Все пак е положителен знак, че парламентът и мнозинството реагираха както подобава в тази ситуация и уважиха ветото. Въпросът е оттук насетне дали готвените промени в Закона за съдебната власт ще бъдат наистина в съответствие с промените в Конституцията по начин, че да позволят по-висока ефективност на органите на съдебната власт при осъществяване на правораздаването".

Проф. Панайотов коментира и предстоящата ротация. Той обвърза споровете около външно министерство с поставените цели за влизане в Шенген и еврозоната. По думите му всеки се стреми да извлече политически дивиденти за следващите парламентарни избори.  

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Пламен Панайотов в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредна стачка на жп транспорта в Италия

В Италия отново стачкува железопътният транспорт. Стачката е национална и в рамките на 24 часа. Приключва тази вечер в 21 часа местно време. Засяга всички служители на железопътните транспортни компании. Протестът цели за пореден път да предизвика преговори за подновяване  договорите на служителите от тази трудова категория. Искат се..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Доц. Веселка Тончева

Доц. Веселка Тончева: Великден е събуждането на новия живот!

Вярваме, че сте посрещнали празника така, както повелява нашата си българска традиция. Нека трапезата ви да е пълна и около нея да са най-близките ви хора. Традициите са за това, за да се спазват и ги учим от поколенията преди нас. Времето обаче е заличило доста от обредите на нашите предци по великденските празници . " Великден е може..

публикувано на 05.05.24 в 09:05

Курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си. Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931 година бившето село Ембелец е преименувано на Лозенец. За предстоящите чествания, както за..

публикувано на 05.05.24 в 08:47

Хасково е домакин на благотворителна изложба за Великден

Хасково е домакин на благотворителна изложба на децата от Арт Школа "Пастело" "Имаш само това, което си дал", която включва над 60 икони, живопис и керамика. Творбите се продават, а събраните средствата от тях ще бъдат дарени за довършването на църквата "Свети Иван Рилски". Младите творци са напътствани от хасковския иконограф Злати..

публикувано на 05.05.24 в 08:31

Световният ден на смеха се отбелязва в първата неделя на май

В първата неделя на май хиляди хора от над 120 държави отбелязват Световния ден на смеха. Първото подобно събитие всъщност е през януари 1998 година в Мумбай, като в него участват 12 хиляди души. Сесията е организирана от създателя на йога на смеха доктор Мадан Катариа. Според него има физически и емоционални ползи от дълбоко дишане и..

публикувано на 05.05.24 в 08:05

Младото поколение акушерки: Без тази професия не могат да се раждат бебета

Те са на първа линия в посрещането на новия живот – българските акушерки, които неуморно се грижат за майките и техните бебета. Въпреки че и тази професия е застаряваща, не липсват млади жени, които искат да се научат. А по-опитните са готови да дават и да предават знания и умения. Срещаме ви с две акушерки от най-старата АГ болница у нас – „Майчин..

публикувано на 05.05.24 в 07:54

В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас"

Днес в Кайро продължават преговорите за постигане на мир в Ивицата Газа между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", които се водят с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. АФП цитира тази нощ представител на израелското правителство, който упрекна "Хамас", че  възпрепятства подписването на споразумение. Представител на..

публикувано на 05.05.24 в 07:50