Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Със смъртта на Навални беше задраскана част от бъдещето за промяна

| Интервю
Снимка: БНР

Жалко, че една такава фигура като Алексей Навални си отиде. Въпреки че беше в затвора, той обединяваше надеждите, че може да има промяна, сега и в бъдеще. Сега част от това бъдеще с тази смърт беше задраскано, коментира пред БНР журналистът Валерий Тодоров, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Русия, бивш генерален директор на Общественото радио. 

"Дали това е станало с отравяне, дали неразположение е довело до това състояние... В тази част на Русия са изключително тежки условията за живот, да не говорим за затвора. Преди имаше сведения, че боледува и не се изясни до каква степен е излекуван. Много са версиите около смъртта му, но едва ли можем да смятаме, че властта е безучастна в това, което се е случило", смята Тодоров.

"Дали ще узнаем цялата истина, когато това се случва в затвора, и то в наказателна колония със строг режим, едва ли пълна картина ще се получи. Можем само да се съмняваме. Изявленията на властите нямат значение, защото съмненията остават. Той беше най-яркият противник на режима в Кремъл, бих казал символ на протеста срещу властта", допълни журналистът.

И напомни, че предстоят избори през март в Русия и "много леко неговата смърт може да се свърже с предстоящите избори, тъй като той призова към протестни действия". 

"От кандидатите за президент, от 10 утвърдени останаха четирима, така че един е от комунистическата партия, един от либералдемократическата на Жирановски, така че особена съпротива на президентските избори няма да срещне Путин", коментира още Валерий Тодоров.

"Навални си отиде на една много ранна възраст – 47 години, той е юрист по образование. Учил е в Йейл, САЩ, учил е в Руския университет за дружба между народите. Личност, която лично избра тази кауза с висока степен на саможертва. Прекалено силна е машината, която стои срещу него и трудно може да се оцелее", каза Тодоров. 

"Той излежаваше 9-годишна присъда за екстремизъм, едва ли може да предполагаме, че нещата изглеждат толкова безобидно – разболял се и умрял на 47 години. Все пак това е затворник с висока обществена опасност за властите, очевидно голям волеви потенциал и една силна подкрепа сред младото поколение". 

Тодоров прогнозира, че започва тежък период за Русия, защото изборите приближават, остават няколко седмици. 

"С приближаването контролът върху общественото мнение, върху протестите и политическите структури ще се затягат. Реално партиите в Русия нямат особено значение, така е изградена политическата система. Властта на президента е много силна особено след референдумите и той може да сменя върховните съдии, което създава впечатление за безпредел и ненаказуемост, особено на фона на войната, която сега се разиграва. А тя ще има дълбоки последствия върху руското общество, света като икономика, политика, световно право и Украйна като държава. Властта си гарантира успех на изборите в лицето на Путин. Въпросът е дали след тези избори ще има някаква промяна, която да има и позитивно лице на фона на това, което виждаме в момента". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Вокална група

Вокална група "Шопски наниз" с автентични песни за Великден

Честито Възкресение Христово от предването "Нощен Хоризонт". Нека всичко тъмно си отиде от живота ни и да остане само светлината на свещта, донесена у дома от божия храм. С нейна помощ да намерим верния път, по който да вървим смело в здраве и радост, в спокойствие за утрешния ден и в доброта. Нека празникът ни донесе и чистота в..

публикувано на 05.05.24 в 06:05
Великотърновският митрополит Григорий

Стотици миряни посрещнаха Възкресение Христово в подножието на крепостта "Царевец"

Стотици миряни от България и Румъния се събраха в подножието на крепостта "Царевец" във Велико Търново, за да посрещнат Възкресение Христово и да се поздравят за най-светлия християнски празник. Десетки църковни камбани огласиха Велико Търново, а Благодатният огън беше изнесен от катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица". Великотърновският..

публикувано на 05.05.24 в 03:45
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

В Тел Авив се проведе протест с искане за спиране на огъня в Ивицата Газа и оставка на правителството

Няколко хиляди души протестираха в Тел Авив с искане израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да се съгласи на спиране на огъня в Ивицата Газа в замяна на освобождаване на заложниците, държани от радикалната палестинска групировка "Хамас" , предаде ДПА. Демонстрантите са носели плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после" по..

публикувано на 05.05.24 в 03:30
Руски самолети Су-25

Зеленски: Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски Су-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-25 над Донецка област, Източна Украйна, съобщи в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски: "През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове и почти 70 управляеми авиационни бомби срещу пограничните ни..

публикувано на 05.05.24 в 02:55

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони със стока след 30 април, когато мярката влезе в сила. От всички последици от Брекзит вероятно..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това..

публикувано на 04.05.24 в 19:36