Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайнрих Браус: НАТО се въздържа от излишни провокации и въвличане във войната

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Който не си плаща сметките, няма да получи закрила от Америка. Това е логиката на Доналд Тръмп. Ако той се завърне в Белия дом, американският ядрен чадър над Европа може да се затвори. Означава ли това, че Европа трябва да има своя собствена система за ядрено възпиране?

Първоначално дискретно, а от тази седмица и съвсем открито вече се обсъжда възможността американският ангажимент към сигурността на европейците да бъде заменен със собствени сили. Това беше една от темите на министрите на отбраната от НАТО.

След Брекзит, Франция остана единствената ядрена сила в ЕС. Френският президент Еманюел Макрон няколко пъти - последно при посещението си в Стокхолм в края на януари - предложи разговор за възможностите Франция да интегрира своите ядрени сили в европейски ядрен чадър.

"Конвенционалните отбранителни способности на НАТО вече са значително увеличени, а ядрените оръжия служат само за възпиране срещу руския президент, който многократно ни заплашваше с ядрен удар." Това казва Хайнрих Браус, бивш зам.-генерален секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране.

Попитах го, в  такъв случай има ли Европа нужда от своя система за ядрено възпиране?

Кремъл се страхува единствено от американските атомни бомби. Така беше и преди промените. Затова още в годините на Студената война европейските съюзници в НАТО се стремяха - и постигнаха - разполагането на американски ядрени ракети и войски на Стария континент. Защото по този начин си подсигуриха траен ангажимент на Съединените щати към сигурността на Европа.

Днес Путин знае, че ако посегне на някоя от държавите в НАТО ще трябва да воюва с всички. Включително с американците. В това противопоставяне Путин няма шанс. Това го знаят и неговите стратези.

В Москва знаят, че срещу техните ядрени заплахи срещу Европа стои Америка и това е смисълът на системата за ядрено възпиране. Спомням си думите на американския държавен секретар Антъни Блинкън миналата година, когато всички бяха притеснени от ядрените заплахи на бившия руски президент Дмитрий Медведев. Тогава Блинкън се обърна към Кремъл с думите: "Престанете да говорите за ядрен удар, защото много добре знаете, че това би имало катастрофални последици за Русия."

Така че само ядрената сила на Съединените щати може да действа възпиращо. Въпреки че са ядрени сили, нито Франция, нито Великобритания могат да заместят американците. Има още една особеност - французите не вярват на американската доктрина за ядрено възпиране и още от 1966 година, от времето на Дьо Гол, Париж има собствена доктрина. А сегашният френски президент Еманюел Макрон изрично отхвърли възможността за разширяване на обхвата на френския ядрен чадър.

"Много е важно да не се заблуждаваме, че системата за ядрено възпиране може да ни предпази от нападение на имперска Русия с конвенционални оръжия. Затова е важно да поддържаме конвенционалните си сили в добра кондиция", допълва военният експерт от екипа на Мюнхенската конференция за сигурност Нико Ланге.

И обяснява: Системата за ядрено възпиране е замислена и действа като средство срещу ядреното изнудване на Русия. Тя не е универсална защита срещу всякакъв вид нападение. Няма да отговорим с атомни бомби на евентуална конвенционална атака.

Цялата дискусия се разпали след като стана ясно, че Доналд Тръмп, вероятният кандидат-президент на републиканците в Съединените щати, не е променил отношението си към европейските съюзници в НАТО.

Европа не трябва ли да бъде подготвена за евентуално завръщане на Тръмп в Белия дом, г-н Браус?

В случай, че Тръмп се върне в Белия дом и действително саботира Вашингтонския договор, т.е. съюзническите задължения на Съединените щати, европейските съюзници ще трябва сериозно и дискретно да обсъдят последиците. Но пълно компенсиране на американската защита не може да има.

Какво тогава има предвид френския президент Еманюел Макрон, когато говори за "европейското измерение" на френската ядрена доктрина?

Макрон говори за европейското измерение на "жизнените интереси" на Франция. Според мен "жизнените интереси" на Франция са тясно свързани със сигурността на цяла Европа. Френският президент отправи покана към европейските съюзници да участват в ученията на френските стратегически ядрени сили. Не съм сигурен обаче, че французите ще допуснат когото и да било до командния център.

"Не смятам, че идеята на Макрон е да замести американската система за ядрено възпиране. Но смятам, че съюзниците трябва да приемат поканата на Франция и да обсъдят заедно какви могат да бъдат тези "европейски измерения" на френските ядрени сили", казва Хайнрих Браус.

Нико Ланге също смята, че разговорите между съюзниците трябва да се водят дискретно. Но дискусията пламна не на последно място, защото европейците са разколебани след поредното словесно излияние на Доналд Тръмп, и се чувстват застрашени.

Как може да им бъде вдъхната увереност, че дори Тръмп да спечели изборите в САЩ те ще бъдат защитени срещу евентуално ядрено изнудване, г-н Ланге?

Две стъпки за повече сигурност в Европа трябва да бъдат направени: Трябва така да помогнем на Украйна, че тя да успее да се защити от руската агресия, защото това означава сигурност за цяла Европа. 

"А ние в Европа трябва така да усъвършенстваме отбранителните си способности, че да е ясно - който посмее да ни нападне, ще загуби. Всъщност това е същината на системата за възпиране. НАТО трябва да подсили източния фланг за конвенционална защита с технологично обновено въоръжение, отбранителна индустрия и общество, което осъзнава рисковете", подчертава Нико Ланге.

А Хайнрих Браус помолих да коментира реакцията на Берлин - германският министър на отбраната Борис Писториус много остро и категорично заяви, че не сега е времето да се водят разговори за европейски ядрен чадър.

Според мен Макрон протяга ръка към съюзниците да седнат на една маса в момент, когато към Европа е отправена заплаха от изток, от Москва, а не е изключено нова заплаха да дойде и от Запад, ако Тръмп бъде преизбран. 

Що се отнася до реакцията на Писториус - той е министър на отбраната и представлява Германия. Партньор на Германия във Вашингтон е администрацията на президента Байдън. В интерес на Германия, която Писториус представлява, е Байдън да спечели изборите през ноември, за да продължи Америка да се управлява от политическия разум. Така че германският министър на отбраната не може да си позволи публично да спекулира около вероятността за друг изход от изборите.

А по същество Писториус също е прав - няма заместител на американската система за ядрено възпиране.  Пак заради опасността Тръмп да се върне в Белия дом и несигурността, която той би излъчил към европейските съюзници и Украйна - обсъжда се промяна в стратегията, координацията на оръжейните доставки за Украйна да се прехвърли от групата Рамщайн към НАТО.

Какъв сигнал би изпратило това решение към Киев, но и към Москва?

Бих приветствал такова решение, но според мен е малко вероятно да се случи. По-реалистично е създаването на координационна група под ръководството на двама представители от НАТО - един американец и един европеец.

Сигналът би бил, че координацията се поема от трансатлантическите съюзници, но не от НАТО като организация. Доколкото познавам Алианса, той няма да влезе официално в ролята на координатор на оръжейните доставки за Украйна, защото Путин би възприел това като провокация и намеса на НАТО във войната. Мисля, че НАТО се въздържа от излишни провокации и въвличане във войната.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ критикуват използването на американски оръжия във войната на Израел с "Хамас"

Съединените щати следят с безпокойство израелската операция в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Доклад на държавния департамент критикува употребата на американски оръжия във войната на Израел с Хамас, но не предоставя доказателства за прекратяване на доставките. Два залпа от ракети са изстреляни по Южен Израел, при което е ранена..

публикувано на 11.05.24 в 07:35

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване. Проверката ще се извършва от Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Процедурата е част от изборния процес. Проверки ще има на документите, софтуера, хардуера, оценяване на функционалността, дали..

публикувано на 11.05.24 в 07:23
Празник на хората в Чепеларе

Празник на хората в Чепеларе

Голям празник на хората ще се проведе на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Инициативата, превърнала се в дългогодишна традиция е на местния клуб "Веселие" с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, на Центъра за подкрепа на личностното развитие, Обединения детски комплекс, с подкрепата на Община Чепеларе.  Тази година клубът за народни танци..

публикувано на 11.05.24 в 05:35

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

публикувано на 11.05.24 в 05:27

Празник на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат приготвени и раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на празника на яйцето, който се провежда днес в градския парк „Кирил Ракаров“. Тази година празникът е двудневен и изцяло насочен към традициите и екологията.  Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична..

публикувано на 11.05.24 в 04:39

В Стефан Караджово честваха годишнина от рождението на революционера

В село Стефан Караджово отбелязаха тържествено 184-тата година от рождението на  бележития българин. Официално беше открито и ремонтираното Основно училище, носещо името на героя.   В боляровското село се съхранява родната къща на Стефан Караджа, днес  превърната в музей, а в църковния храм, който е с над 250-годишна история е запазен..

публикувано на 11.05.24 в 04:29

В Горна Оряховица ще бъде създадена общинска полиция

Община Горна Оряховица ще създава общинска полиция, след като получи съответния лиценз.  Съществуващата досега общинска служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти.   С получения лиценз за извършване на охранителна дейност тези..

публикувано на 11.05.24 в 04:16