Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Германия се люшка между различни геополитически трудности"

Митко Василев: Ако Германия продължи да потъва, няма да е добре за Европа

Цените на електроенергията са една от най-големите пречки, отбелязва главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара

| Интервю
Митко Василев
Снимка: БГНЕС

Германското правителство коригира прогнозата си за икономическия ръст на страната от 1,3% на едва 0,2%.

Това са "оценки, които се правят от политиката", каза пред БНР д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). В предаването "Събота 150" той определи ситуацията в Германия като трудна и направи прогноза, че ако страната продължи да потъва икономически, това няма да е добре за Европа.

"Проблемите на политиката са малко по-различни от тези на бизнеса, но бизнесът следва политиката. Това, което се случва в Германия политически, е доста обезпокояващо. Бизнесът е потърпевшият. Последните икономически резултати на Германия го доказват."

"Трудна е ситуацията. Може да се каже и драматична в някои сектори", заяви той и допълни, че в икономическо отношение Германия няма растеж за последните 2 години.  

Василев открои като фактори застаряващото население и липсата на работна ръка, както и липсващите големи инфраструктурни инвестиции. Същевременно, по думите му, високите корпоративни данъци остават.

"Протестиращи фермери, протестиращи превозвачи и една политическа нестабилност. Т.нар. светофарна коалиция води до това, че бизнесът няма ясни сигнали каква ще бъде насоката. Сега Германия се люшка между различни геополитически трудности, които се случват в света. Нейната роля на световен шампион постепенно започва да се губи."

Цените на електроенергията са една от най-големите пречки и трудности в момента, подчерта Митко Василев, като посочи излизането от въгледобива и закриването на атомните мощности без наличие на алтернативен модел.

Германците залагат много на водорода, но все още няма електрическа централа, която да работи с водород. По света няма такъв модел, поясни председателят на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Германски компании започват да се изнасят от Германия и си търсят място в други дестинации, където ще им бъде по-изгодно, изтъкна Василев.

Относно "мита за износа на Германия" Василев изрази мнение, че страната "все още не е загубила всички свои предимства", но обясни, че заетостта в Германия зависи до голяма степен от международната търговия - една четвърт от работните места са пряко или косвено свързани с износа. По думите му, в областта на износа Германия все още задържа позиции, които обаче отслабват.

Евтиният руски газ, от който големият печеливш беше германската икономика, вече го няма, отбеляза Митко Василев.

Китай е както най-големият търговски партньор както на Германия, така и на Европа, но същевременно и най-големият конкурент, каза той.

"Германия и Китай са принудени да работят заедно. От друга страна Китай е огромен конкурент. Сякаш двете икономики засега една без друга не могат."

Зелената сделка поставя прекалено големи и непосилни изисквания, а стоката на европейските производители става неконкурентноспособна спрямо тази, която идва от третия свят, коментира още Митко Василев.

"Това се оказва пречка пред Европа и трябва да се вземат мерки да се ограничи."

Според него колебливото развитие на германската икономика през последните две години на фона на изненадващо дръпващите други икономики в Европа като испанската и португалската не вещае добро за Европа.

"Ако Германия продължи така да потъва, не е добре за цяла Европа", предупреди той.

"Там нещата забуксуваха. Ако тази тенденция продължава, не е добре за нас. Не бих казал, че германски инвестиции не се интересуват от България. Напротив – ние сме атрактивно място, макар и в периферията на ЕС. Не е това обаче, което германският бизнес слага в България в сравнение със страните, които граничат с Германия. Нещата са несъизмерими. Изпреварва ни дори Румъния."

Има нещо като затишие в инвестициите, подчерта Митко Василев на фона на конкуренцията на съседни на нас държави, както и на тази от Източна Европа.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих..

публикувано на 07.05.24 в 09:53
Иван Радев

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. "До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против ограничаването ѝ . В краткосрочен план ще има медии и спортни клубове, които ще страдат, но в дългосрочен -..

публикувано на 06.05.24 в 09:59

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция, право на здравеопазване на хората. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналист и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София.  "За..

публикувано на 06.05.24 в 09:57
Джон Суини

Джон Суини ще е първи министър на Шотландия

Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Джон Суини се очаква да наследи подалия оставка Хамза Юсаф без съпротива, след като единственият му потенциален съперник оттегли номинацията си в последния момент. В началото на неделния ден стана ясно, че ветеранът националист Греъм Маккормик, който открито..

публикувано на 06.05.24 в 09:01
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40